Будівельний конфлікт на Лісогринівецькій: позиція мешканців, влади та забудовника

Будівельний конфлікт на Лісогринівецькій: позиція мешканців, влади та забудовника
  • Біля будинку №18 хочуть збудувати магазин.
  • Мешканці проти такого сусідства. 
  • Кажуть, що в них заберуть частину дитячого майданчика і парковку.
  • Забудовник запевняє, що все не зовсім так, як описують ситуацію мешканці й навів свої аргументи.

Десятиповерхівка на Лісогринівецькій, 18 - будинок біля “Трьох ведмедів”. Неподалік нього розпочинається рух маршруту №29а “Озерна - Катіон”. Поки облаштованої зупинки громадського транспорту тут немає. Її лише планують зробити. Але вона не єдина, що тут хочуть збудувати. Також тут можуть звести магазин. Здавалося б, що йдеться про розвиток інфраструктури. Але мешканці будинку зовсім не в захваті від таких перспектив.  Ми поспілкувалися із ними, дізналися позицію влади та самого забудовника, який має свої вагомі аргументи.

Що кажуть мешканці і влада

В редакцію vsim.ua звернулася одна з мешканок десятиповерхівки. Розповіла про нове будівництво. 

Підготовчі роботи під нього розпочали за кілька сантиметрів від дитячого майданчика І цим мешканці дуже обурюються. Кажуть, що самостійно облаштували територію та за власний кошт придбали гірки й гойдалки. Тому, коли побачили викопані ями, в знак протесту, одразу їх засипали. 

Відео дня

Коли купували там квартири, хмельничани розраховували на дитячий майданчик, він і мав бути згідно з планом забудови. Проте, його так і не дочекались. Тому поступово облаштовували територію самотужки - спочатку одну гойдалку, потім пісочницю, а останні дві лавки встановили минулого року. Та для мешканців будинку на 102 квартири він і так маленький. Тому його планували влітку збільшити та тепер не знають чи їм це вдасться.   

Сьомий рік тут проживає Марина Сідоренко. Вона зі своєю 5-річною донькою часто відпочиває на майданчику біля дому. 

За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, на розі Лісогринівецької та Кармелюка має бути місце для відпочинку водіїв, туалет та павільйон для очікування транспорту. Таку ініціативу підтримують і мешканці. Але вони проти магазину. І, за їхніми словами, справа не лише в тому, що він в сантиметрах від дитячого майданчика.

Будувати магазин на дитячому майданчику неприпустимо. Так вважає заступник міського голови Микола Ваврищук. У коментарі vsim.ua він зазначив, що вже створили робочу групу з 5 мешканців. А наступного тижня, обіцяє, що усі спільно з забудовником та представником міськради зустрінуться і владнають це питання.

12 січня Микола Ваврищук відповість на телефонні звернення хмельничан  (ОНОВЛЕНО) | Хмельницька міська рада

Позиція забудовника

Земельну ділянку, на якій знаходить будинок, орендує ТОВ “Золота середина”. Це право вона отримала згідно із рішенням сесії Хмельницької міської ради від 2 липня 2014 року. У 2018-му були отримані містобудівні умови та обмеження. А 24 вересня 2020 року фірма отримала дозвіл на будівництво.

У розмові із юристом “Золотої середини” ми навели претензії, які почули від мешканців. Що стосується того, що забудовник не облаштував дитячого майданчика, то, за словами юриста, мешканці мають звертатися не до них, а до ПМП “Лідер”. Саме дана фірма збудувала десятиповерхівку і задала її у 2004 році. А “Золота середина” взяла ділянку в оренду лише через 10 років після цього.

Окрема претензія у мешканців була щодо того, що через магазин вони втратять частину парковки. Юрист каже, що мешканці взагалі самовільно її тут зробили й нічого з ними, як орендарем, не погоджували. Та все ж питання паркування обіцяють вирішити. В результаті мають бути облаштовані дві стоянки неподалік самого магазину. Нижче по вулиці Кармелюка буде розрахована орієнтовно на 10 автомобілів, а вище - на 6 автомобілів.

Щодо того, що магазин може бути поряд або навіть зайти на дитячий майданчик, то це, як каже юрист, зовсім не так. Вириті ями, про які говорили мешканці, розраховані під паркан. Він буде тимчасовим і стоятиме тут лише на час будівництва і призначений, в першу чергу, для безпеки. В тому числі й дітей, які будуть на майданчику. А коли магазин буде готовий, то він буде за декілька метрів від гойдалок та пісочниць.

Щодо зміненого проєкту, то це дійсно було зроблено. Причина - колектор, який розташований там, де мали будувати магазин та зупинку спочатку. Ставити над ним будь-які споруди не можна. Як кажуть в “Золотій середині”, це може залишити без води частину Озерної. Тому будівництво перенесли на декілька метрів нижче по Кармелюка.

Ми будемо стежити за розвитком подій. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Михайло Хабаль

    спочатку дятли своїми гривнями голосують за порушення законодавства, купуючи квартири в самобудах...потім починають вищати про порушення їх прав, хоча варто було спочатку думати...
  • Оксана Каук

    А когдам люди бывают,хоть чем-то довольны?
  • Читач44

    Просто жах! Мало того що  і так на озерній проблема з парко місцями і дит площадкою ще і хочеться все зайняти будовами. Дуже цікаво як у них пройшов містобудівний розрахунок і чому в декларації у них помилки і вона рвхується дійсною?! Беззаконня в чистому вигляді.
  • Юрій Гудок

    Симчишин та його колеги дорвалися до кормушки. Ніхто без його дозволу не розпочинав би там нічого будувати. Там має бути невеличкий магазин і кав'ярня. Ця інформація ще відома була перед новим роком
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up