Демонтований танк з Кам’янецької: де він зараз

Демонтований танк з Кам’янецької: де він зараз
  • Восени з Кам’янецької прибрали радянський танк. 
  • Одні хмельничани підтримали рішення, інші були проти. 
  • Дізнавались, де зараз знаходиться демонтований танк. 

 

Прибрати або не чіпати. Навколо танку по Кам’янецькій дискусії тривали понад півроку. З початком війни одні хмельничани просили позбутись “радянщини” з вулиць міста, інші були категорично проти. Мовляв, це історія, а сам монумент є унікальним у світі. До слова, виробником та конструктором танку був українець, командир-танкіст Іван Бабак.

Відтак думки мешканців розділились. Ще більше суперечок розгорілось після того, як танк вирішили забрати. Це трапилось цієї осені - 26 листопада. Вранці на місце приїхала комунальна техніка і вже за кілька годин на місці монументу стало порожньо. 

Тоді на численні коментарі і запитання мер Олександр Симчишин відповів, що танк демонтували і забрали на зберігання. І додав, що в майбутньому він буде використовуватись як історичний експонат у музеї. 

Відео дня
  • «Демонтували, щоб танк більше ніколи не був символом жахливого окупаційного минулого. Свідомо зробили це в День жертв Голодоморів», - пояснив тоді міський голова. 

Яка доля хмельницького танку зараз? Журналісти vsim.ua дізнались, що пам’ятка наразі знаходиться на базі ритуальної служби. 

Коли саме танк “переїде” до музею і що це буде за заклад? Ми поцікавились у міській раді. Зокрема, там порадили звернутись до профільного заступника мера Василя Новачка. Щоправда, відповідь від чиновника не отримали. Як тільки стане відома будь-яка інформація з цього приводу - обов'язково її опублікуємо. 

Нагадаємо, в Україні почали позбавлятись радянських пам’яток почали з 2014 року. Спочатку декомунізація поширювалась на перейменування вулиць. А з початку повномасштабної війни почали активно демонтовувати об’єкти радянщини. Зокрема, з початку вторгнення на Хмельниччині їх демонтували вже близько 50. Принаймні такі дані опублікували автори проекту “Деколонізація. Україна”. 

Довідка:

Ми вже розповідали на нашому сайті історію танку, який багато років стояв на Кам’янецькій. відомо про танк на Кам’янецькій. Саме з монументом у багатьох хмельничан й асоціюється це місце. Як виявилось, він є одним таким у світі. Про це розповіли у міській централізованій бібліотечній системі. Там кажуть, що хмельницький танк-пам’ятник має єдину у світі марку - Т-34-76-85. Його ініціатором, конструктором та виробником є командир-танкіст Іван Бабак.

Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що танк виставили на вулиці міста у 1967 році. Спершу встановили на перехресті Свободи та Проскурівської, поблизу колишнього Будинку офіцерів. Танк розмістили там на честь військових частин, що визволяли місто від фашистських загарбників.

Друзі, а як ви вважаєте, що має бути на місці демонтованого танку? Беріть участь в опитуванні і діліться своїми думками у коментарях. 

Опитування

Що б ви хотіли бачити замість танку на Кам'янецькій?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (126)
  • Михайло Хомин

    Тих хто проти зняти у відповідні органи
  • Верона Козак

    Мені дуже подобається своєю охайністю, чистотою та красою парків, скверів міста Хмельницький, але на місці бувшого танку на вул. Кам'янецькій повинен встановитись меморіал захисникам- героям
  • Konstantin Wespe

    Навіщо йому брезент? Він і без нього нормально зберігався

    Андрей Гришнюк reply Konstantin Wespe

    Щоб не було видно як перетворюється реально в брухт
  • Анісія Драгусевич

    Більше року війни, а людям танк найважливіший! Пам’ять про загиблих має бути в душах українців і музеях України, в книжках по історії України, і більшому приділення вивчення Історії України в школі! А то танки стоять на постаментах, горить вічний вогонь, а деяка молодь жарить там сосиски, і це прорахунок у знанні історії і пам’яті загиблих! Перемогу отримали і зараз продовжують отримувати українці, хоча завдяки зброї, але це люди віддать своє життя за Україну і саме людям має бути шана, і вічна пам’ять їхнім перемогам🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up