Держекоінспекція перевірила зоокуток Пальохіна: які результати (ФОТО, ВІДЕО)

Держекоінспекція перевірила зоокуток Пальохіна: які результати (ФОТО, ВІДЕО)
  • Жителька Львівщини звернулась до органів влади з питань довкілля, аби ті перевірили документи та конфіскували родину бурих ведмедів. 

  • Жінка звинуватила власника центру в “незаконному розведенні бурого ведмедя у неволі”.

  • Власник Сергій Пальохін каже, що це наклеп, а тварин утримує згідно з законом.

  • Чи дійсні звинувачення та які висновки у працівників Держекоінспекції читайте в матеріалі.

Бурого ведмедя занесено до Червоної книги України. Це вид, який зникає. В Україні їх залишилось не більше 300 особин. Найбільше їх в Закарпатській та Івано-Франківській областях - до 200 особин. Проживають ведмеді й в Хмельницькому.

Ведмеді на Західно-Окружній 

Родина Карпатських бурих ведмедів проживає у Хмельницькому реабілітаційному центрі для диких тварин. Сергій Пальохін самицю Дашу та самця Пафнутія забрав з різних цирків. А в січні цього року вони привели своїх перших трьох ведмежат.

- Тато в нас вже знаходиться 4 роки, через рік ми забрали маму. Нам подзвонили з іншого цирку, що хочуть віддати, бо більше не хочуть тримати хижаків. Вони жили в дуже маленьких клітках, 2х2. В таких умовах хлопчик прожив 4 роки, дівчинка - 3. Коли ми їх забрали, то вони були набагато худішими, ніж мають бути. То ми з ветеринарами їх одразу пролікували. Тоді з великими зусиллями зібрали гроші й побудували вольєр, який ще до нового року відповідав усім нормативним документам. Тоді за нормативами вольєр на одного ведмедя мав бути 30 квадратних метрів. Так, як у нас їх було двоє, ми зробили вольєр трохи менше ніж на 140 квадратних метрів, - розповідає Сергій Пальохін.

Відео дня

Навіть в нормальних умовах, але в клітці проживати ведмедям гірше, аніж на волі. З цим  власник центру погоджується. Чоловік пояснює, з 2019 року звертався в Національний природний парк “Синевир” (Закарпатська область), ведмежий притулок “Домажир” (Львівщина), притулок для бурих ведмедів “Біла скеля” (Житомирщина), але ті не прийняли тварин. Пояснили, що не мають місця для ще двох ведмедів. Сергій Пальохін каже, готовий побудувати більший вольєр, аби залишити хижаків у Хмельницькому, а для цього потрібна більша територія та чималі гроші.

Провести перевірку та конфіскувати ведмедів

Із тим, що ведмеді проживають в нормальних умовах, не погоджується зоозахисниця із Львівщини Світлана Калапунь. 6 квітня вона звернулась письмовим листом до міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, голови Державної екологічної інспекції України, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, начальника ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та керівника Хмельницької обласної прокуратури, аби ті перевірили зоокуточок Сергія Пальохіна. У своєму зверненні жінка пише:

- “Я дуже стурбована інформацією, яку отримала щодо утримання та розведення бурих ведмедів у неволі у приватному розпліднику, який безпідставно проголосив себе центром реабілітації диких тварин. Умови утримання не відповідають закону, а розведення дозволено лише у селекційних цілях. Наполягаю невідкладно провести перевірку та вжити всіх необхідних заходів для недопущення невідповідного утримання, незаконного розведення бурого ведмедя у неволі та передчасного відлучення ведмежат від мами в період вигодовування та виховання. Ініціювати конфіскацію всієї родини бурих ведмедів до реабілітаційного центру для хижих тварин з великими ведмежими вольєрами”, - йдеться у тексті звернення.  

Сергій Пальохін каже, що текст у зверненні - наклеп. Він навмисне тварин не розмножує, а стерилізацію не підтримує, бо карпатських бурих ведмедів залишилось мало. А розмножуються вони повільно - ведмедиця народжує раз на два роки, а перше потомство дає в чотири роки. Чоловік каже, якщо почати усіх стерилізувати, то через десяток років, їх не залишиться. 

Висновок ветеринарного лікаря

Представники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області перевірили в яких умовах тримають ведмедів і разом із ветеринаром оглянули їхній стан. Висновок ветлікаря:

Пафнутій - 8 років, 280 кг, стан задовільний, ознак захворювань та травм немає.

Даша - 5 років, вага 210 кг, стан задовільний, ознак захворювань та травм немає

Ведмежатам - 4 місяці, 10 кг стан задовільний.

На день обстеження встановлено: умови утримання та догляду за тваринами відповідають ветеринарно-санітарним вимогам. Тварини мають ветеринарно-санітарні паспорти з відмітками про вакцинацію проти сказу.

У Держекоінспекції журналістці vsim.ua також сказали, що стан тварин у нормі, вони вакциновані, виглядають нагодованими. Проте вольєр необхідно зробити більшим.

- Стандарт змінився, який має бути вольєр. Тобто, ми повинні або його збільшити, або передати тварин у заповідник. Я коли цих ведмедів забирав, я цього не приховую, я їх хотів віддати. Я неодноразово звертався у “Синевир” та  “Домажир”, щоб вони забрали до себе цих тварин. Бо там, чесно кажучи, їм буде краще, щоб там не було. В них там буде територія велика, ми не зможемо таку тут їм дати, - каже Сергій Пальохін. 

Сергій Пальохін запевнив, звернеться знову в заповідник “Синевир”, а якщо там не буде місця, то буде збільшувати вольєр. Крім того, звернувся до місцевої влади, аби ті допомогли знайти більшу територію, аби розташувати там реабілітаційний центр для диких тварин.

Територія на Західно-Окружній, де зараз знаходиться зоокуток, знаходиться у користуванні Сергія Пальохіна. Землю площею 2 гектари йому дали в безоплатне користування на 10 років у 2018-му. Але дана ділянка вже стала замалою для нормального розміщення усіх тварин. Про це каже Сергій Пальохін. Що про це думають в міськраді, поки невідомо. Як тільки з’явиться позиція місцевої влади, ми її опублікуємо. Слідкуйте за оновленням на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Шукалова

    Я знаю,що уПальохіна усі тварини доглянути,чудове вет.контроль і лікування/ проф.ЧумаковК.А/ ,а тому ці звинувачення безпідставні. А міська влада повина допомогати таким людям,які піклуються про тварин!!
  • Яна Катюха

    Живе у Львові, а як добре знає, що робиться у Хмельницькому... Хай би в себе, під носом, за порядком так дивилася😡
  • Татьяна Денисюк-Альчинская

    Яке вона має відношення...
    Людина сама створила все та утримує ,доглядає .
  • Дмитро Коробчинський

    Хай подивиться в яких умовах  живуть ведмеді в парку імені Чекмана , і хай розкаже скількох тварин вона забрала з цирків і вигодувала за власний кошт ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up