“Дизайн-код” Проскурівської: як змінились вивіски і хто тепер їх контролює

“Дизайн-код” Проскурівської: як змінились вивіски і хто тепер їх контролює
  • Хмельницьку “стометрівку” вирішили “почистити” від нав’язливих вивісок.
  • Розробили дизайн-код, щоб повернути Проскурівській історичне “обличчя”.
  • Дізнавались, чи вдається змінити зовнішній вигляд вулиці і за що хочуть взятись далі.

Про нове “обличчя” Проскурівської заговорили навесні минулого року. Місцеві архітектори розробили план того, як має виглядати “стометрівка”, а підприємців попросили привести до ладу хаотичні вивіски. Тоді в місті твердо вирішили зберегти архітектуру та історичну цінність центральної вулиці. Навіть створили так званий дизайн-код, який затвердили на засіданні виконавчого комітету міської ради. Дізнавались, на якому етапі зміна зовнішнього вигляду Проскурівської і що в планах. 

Дизайн-код: що це і для чого?

Так званий дизайн-код - це про естетику центральних вулиць. Минулого року його створили в управління архітектури та містобудування. Там і розробили ескіз. Виділили також ряд проблем, які хочуть змінити. Найголовніша стосувалась хаотичних  вивісок, які наче “заплямовують” історичні будівлі і закривають декоративні елементи фасадів.  В управлінні пояснили, дизайн-код - це комплексний підхід до візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста. Його суть - зберегти історичну цінність вулиці. Адже зокрема мова йшла про Проскурівську. 

Відео дня

 "Дизайн-код вулиці Проскурівської" - це  збірка правил та рекомендацій, що застосовуються при розміщенні та зміні елементів вивіски на фасадах, за допомогою яких формується стилістично єдине, комфортне міське середовище. У зв’язку з тим, що Проскурівська та інші центральні вулиці нагально потребують зовнішніх змін для збереження та відтворення особливості їх архітектури, було вирішено розробити дизайн-код,  - пояснила начальниця відділу генерального плану управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради Юлія Трімасова.  

В управлінні архітектури додають, дизайн-код направлений не лише на впорядкування вивісок на будівлях. Там також є рекомендації кольорового вирішення фасадів. Планується, що дизайн-код має вирішити такі проблеми:

  • хаотичне розміщення вивісок
  • величезний розмір вивісок
  • закриття вивісками декоративних елементів фасаду, площини вікон та дверей
  • різнобарвне оздоблення фасадів перших поверхів історичних будівель. 

Змінюючи вигляд Проскурівської, планували орієнтуватись на вулиці європейських міст. На фото нижче приклад:

До прикладу, громіздкі і яскраві вивіски магазинів мали замінити на об’ємні літери в тон будівлі, а також встановити панелі-кронштейни - вивіски, що встановлені поперек тротуару й перпендикулярно площині фасаду. Як все виглядає зараз?

Що змінилось?

Частину вивісок на “стометрівці” почали замінювати ще в серпні. Підприємці це робили за вимогами управління архітектури, проте за власний кошт. Фото з “до” і “після” активно публікували на сторінках міської ради та управління архітектури. Змін наразі зазнали вивіски кав’ярень, магазинів. Торкнулись вони і фасаду Хмельницького медичного коледжу на Проскурівській, 37. Його яскрава зелена вивіска стала темно-коричневою з білими літерами. 

Фото - управління архітектури та містобудування
Ми пройшлись “стометрівкою” і звернули увагу на вивіски, які б мали виглядати по-новому. Незначні зміни помітні переважно на початку пішохідної частини вулиці. Зокрема, подекуди зі споруд прибрали елементи, які закривають фасад будівель. Частину вивісок зробили під колір споруд. Але від яскравості і розміру деяких вітрин досі “рябіє” в очах. 

Станом на лютий далеко не вся “стометрівка” має оновлений вигляд. До прикладу, на Проскурівській, 26 фасад будівлі не надто прикрашають старі сині вивіски “Konica” чи “Просто позика”.  Вивіску на торгово-офісному центрі “Променад” теж замінили. Замість назви на яскраво жовтому тлі - фіолетові літери.  Щоправда, одна вивіска велика залишилась незмінною - “Family”. 


За інформацією управління архітектури та містобудування, вивіски - це власність підприємців. Тому кошти на їх заміни з бюджету міста не виділяються. Додають, за тим, як власники виконують “вимоги” дизайн-коду  слідкують працівники управління та КП “Муніципальна дружина”. Вони ж і контролюють розміщення вивісок. 

У комунальному підприємстві “Муніципальна дружина” зазначили, що можуть навіть складати адміністративні протоколи. Щоправда, роблять це лише після звернень від управління архітектури. 

"Якщо буде потреба, можемо складати адміністративний протокол. Як за цим слідкуємо? Після відповідних звернень від управління архітектури та містобудування. Наприклад про те, що хтось з підприємців розмістив вивіску без дозвільних документів", - пояснив директор комунального підприємства «Муніципальна дружина» Роман Цимбалюк.

Візьмуться за три вулиці

За словами Юлії Трімасової, та картина, яка є зараз - лише перші результати впровадження дизайн-коду. Робота триває по розробленню аналогічного проєкту Подільської. За вулицю обіцяють взятись в цьому році. 

На черзі також - Кам’янецька і Соборна. Щоправда, розроблення дизайн-кодів для цих вулиць поки лише в планах. 

Вигляд ТЦ "Променад Олександрівський" теж зазнав змін. Поки не повністю

Фото - управління архітектури

Друзі, а вам подобається, як виглядають вивіски на історичних будівлях Проскурівської? 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗ Коротко про головне - долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up