"Вибухові" жарти і "вічно хворі" дорого обходяться екстреним службам

"Вибухові" жарти і "вічно хворі" дорого обходяться екстреним службам
  • Щодня на екстрені служби надходить більше 500 викликів, де люди благають про допомогу.
  • Хтось скаржиться на сусідів, інші вигадують уявне замінування, а комусь “весь час погано”.
  • Журналісти vsim.ua з’ясували, що такі хибні виклики “влітають в копійочку”.

Сьогодні, 14 грудня, до Хмельницького міського відділу поліції майже одночасно надійшли 2 дзвінки про замінування. Різні люди повідомили про закладення вибухівки в адміністративній будівлі ринку «Берізка» та у приміщенні танцювальної школи

Мало не щодня до пожежників, медиків і патрульних надходять виклики від любителів пожартувати. Не рідкість і дитячі пустощі з телефоном. Такі дзвінки займають лінію і не дають можливості додзвонитися тим, кому дійсно потрібна допомога.

Найбільшого клопоту екстрені служби мають тоді, коли повідомляють про пожежі, замінування, стрілянину, яких насправді не було. На ці хибні виклики приїжджають чергові караули ДСНС, карети “швидкої”, поліцейські патрулі. Журналісти vsim.ua дізнались, скільки втрачають від таких виїздів екстрені служби Хмельницького.

Відео дня

“Швидку” викликають дарма по 5 разів на день

Сотні викликів на добу має “швидка”. Хмельницькі медики зараз обслуговують не лише Хмельницький, але й прилеглі села. Кажуть, близько 5 викликів щодня є хибними. Часто викликають до п'яних та безхатьків. Один такий виїзд обходиться в 500-600 гривень. В цю суму входять амортизаційні витрати, бензин і зарплата працівників.

- Дуже часто викликають до людей, які лежать на вулиці. Поки ми приїдемо, то людині стає краще. Часом називають неправильну адресу або просто не відкривають двері. А є й такі, що викликають нас без будь-яких об’єктивних причин. Їм здасться, що щось заболіло, а ми через таке можемо пропустити важливий виклик, - коментує начальник підстанції Хмельницької міської станції швидкої допомоги Юрій Донюк.

Виклик пожежників коштує 11 тисяч гривень

Найчастіше рятувальників викликають на пожежі. Ледь не щодня доводиться виїжджати на один хибний виклик. З початку року таких зафіксували 253. Виїзд однієї пожежної машини коштує близько 11 тисяч гривень.

- Першими ми зазвичай виїжджаємо на пожежі. Той автомобіль, що ближче, прибуває першим. Якщо пожежі нема, то він передає інформацію іншим. Тому втрати за хибний виклик найчастіше йдуть лише за один автомобіль, - пояснює начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Олександр Гулько.

Патрульні рахують витраченим часом

Щодня хмельницькі копи на службових автівках патрулюють місто. Саме тому хибні виклики на 102 не оцінюють у гривнях. Рахують їх марно витраченим часом. За 11 місяців 2017 року нарахували 178 “жартівливих” виїздів.

- Вартість кожного виклику патрульних можна оцінити тільки в часі, адже поки екіпаж витрачає час на завідомо неправдиві виклики, той хто потребує реальної допомоги змушений чекати. На один виклик йде приблизно півгодини, - розповідає речник управління патрульної поліції Хмельницького Роман Мартинюк.

За хибні виклики - штраф від 51 гривні

Головною причиною хибних викликів є безкарність за подібні жарти. Якщо “жартівника”, який викликав екстрені служби знайдуть, то його можуть оштрафувати за статтею 183 КУпАП. Йому доведеться заплатити 51 до 119 гривень. Є також і кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 259 Кримінального кодексу України — завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності. Передбачений штраф до 1700 гривень, або навіть арешт на 6 місяців. 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up