Енергосимфонія: в Укренерго порахували скільки електрики витрачає людина за один ранок

Енергосимфонія: в Укренерго порахували скільки електрики витрачає людина за один ранок
  • Енергетики змоделювали ситуацію з життя однієї людини та показали скільки електроприладів вона витрачає щоранку після пробудження. 

  • Також порахували кількість ватт, яку використовують побутові прилади. 

Внаслідок російських обстрілів постраждала енергосистема України. Так, у жовтні окупанти атакували енергооб’єкти аж 103 рази. На їх відновлення лише на Хмельниччині витратили більше доби — 31 годину. Про це свідчить інфографіка компанії “Yasno”:

Аби відновити енергосистему та налагодити подачу світла в людські домівки енергетики запровадили графіки стабілізаційних та аварійних відключень. Починаючи від 10 жовтня українців просять економити електрику та використовувати якомога менше побутових приладів у ранковий та вечірній час. 

Відео дня

Днями в Укренерго змоделювали ситуацію одного ранку з життя людини. В компанії підрахували скільки енергії використовують певні прилади на прикладі однієї домівки, таким чином пояснюючи чому настільки важливо заощаджувати електрику. Свою розповідь назвали енергосимфонією «Кінець світла». 

— Робочий тиждень – завжди напружений час для енергетиків. Зараз енергосистема потребує від нас з вами особливо дбайливого ставлення. Ця розповідь про те, як кожен наш натиск вимикача впливає на баланс в енергосистемі. Виконують електроприлади домогосподарства під акомпанемент енергосистеми, — зазначають в Укренерго. 

Надалі передаємо дослівно:

Частина перша. Сонатне алегро.

5:00. Ледь чутна місячна соната, що супроводжується невидимим але енергійним та впевненим в своїй непримітності енергоспоживанням. На сцені видно мерехтіння різних індикаторів – це безшумно, але постійно споживають електроенергію домашній інтернет-роутер (15 Вт) та інші електроприлади в режимі очікування (5 Вт). Час від часу, темп задає ритмічна п’ятихвилинна барабанна партія холодильника (170 Вт), і кількасекундний гучний бас водонагрівача (2000 Вт).

5:30. До оркестру невидимих електроприладів приєднується регулятор теплої підлоги, що по таймеру включає підігрів кахлю в санвузлах (+400 Вт) – треба встигнути нагріти підлогу поки встане господар.

Частина друга. Спокійна.

6:00. Будильник на мобільному. Господар декілька секунд мляво і безуспішно намагається намацати його в темряві, вмикає приліжкове «лампове» бра (+40 Вт), знаходить мобільний, що чомусь звалився з тумбочки на підлогу, вимикає і знову відкидається на подушку.

6:05. Будильник повторно закликає до продовження, хазяїн мляво спускає ноги з ліжка, вмикає пультом телевізор (+100 Вт), вимикає будильник на мобільному, піднімається, вмикає світло в кімнаті (+75 Вт), прикольну галогенову підсвіточку в довгому коридорі (+200 Вт), і шкандибає на кухню.

Частина третя. Скерцо.

6:07. Світло на кухні (+75 Вт), набрати по вінця і вмикнути електрочайник (+1800 Вт), втопити два тости в тостер (+700 Вт), відкрити холодильник, два яйця в кухлик, вода і на електроплиту (+1000 Вт), витяжка (+250 Вт). Ритуальний танець господаря на кухні закінчено – все готово для яскравої розв’язки.

Частина четверта. Динамічний фінал.

6:10. Поки електроприлади продовжують на кухні скажений танець, хазяїн іде в санвузол, вмикає світло (+60 Вт), витяжку (+15 Вт), гарячий душ, і енергійно співаючи хвацьку пісню, намагається під ним остаточно прокинутись.

6:11. На кухні підступно вмикається незакритий холодильник (+170 Вт). Холодна вода поступово витісняє нагріту за ніч гарячу воду, і водонагрівач гучним басом (+2000 Вт) сповіщає про наближення фіналу.

Скаженіючий багатоголосий оркестр електроприладів одного домогосподарства, помножується на мільйони інших.

Фінальний акорд виконують диспетчери обленерго, що під диригентством диспетчерів оператора системи передачі грають на графіках обмежень. В окремих домогосподарствах наступає кінець світла.

Мораль.

Веселі, брате, часи настали… Особливо в періоди 6:00 – 10:00 і 18:00 – 23:00… А нам з тобою своє робити…

Щоб диспетчери не застосовували графіки відключень кожен має ретельно переглянути учасників свого персонального оркестру електроприладів: когось відправити у тимчасову відпустку до кращих часів, а когось - проводити на пенсію, замінивши більш економним аналогом.

І головне – треба самому стати енергоощадливим композитором і вправним диригентом, що знає потреби кожного члена його оркестру і може написати для нього свою партію, що не перетинається з іншими. Інакше замість графіків відключень нас чекають графіки включень. Хто ж тоді, як не ми, брати?

Енергетики поки не застосовують графіки стабілізаційних відключень на території Хмельниччини. Однак, закликають й надалі економно користуватися електрикою.

 

А як ви економите електроенергію?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ван Гог

    Який "спеціоліст" це прораховував??? Світло 75 ватт, витяжка 250 ватт та все інше - так було при радянському союзі, зараз лампи енергозберігайки - 15 ватт - білий день, телевізор 40 - 50 ватт.
  • Ігор Калінушка

    Брехня,  так не роблять.
  • Галина Тосенко

    Я в раніше старалась використовувати економно не все і скрізь зразу.
  • Марина Годущан

    Використовую по необхідності.
    Так ,як раніше вже ні!
    Якщо прання то найнеобхідніше,в кімнатах світло лише вечері.
    Обігрівач жодного разу не вмикала)

keyboard_arrow_up