Європарламент підтримав надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України

Європарламент підтримав надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України

Ввечері 23 червня очікують остаточне рішення про надання статусу Україні. 

Європейський парламент сьогодні, 23 червня, ухвалив резолюцію із закликом надати статус кандидата на членство в ЄС для двох країни - України та Молдови. Також в рішенні йдеться про необхідність підтримки європейської перспективи для Грузії. Про це повідомиляє пресслужба Європарламенту.

Рішення підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти - 45, ще 14 - утрималися.

У документі йдеться про те, щоб статус кандидата в ЄС надати Україні та Республіці Молдова парламентарі закликають "невідкладно". Рекомендують його надати й Грузії, проте, "коли її уряд виконає" пріоритети, визначені Європейською комісією.

Відео дня

Євродепутати кажуть, таке рішення на тлі війни рф проти України прирівнюватиметься до «демонстрації лідерства та рішучості». Разом з тим вони наголошують, що не існує «швидкого шляху» для членства в ЄС. Вступ країни залишатиметься структурованим процесом, «заснованим на заслугах», виконанні критеріїв членства в ЄС та залежатиме від ефективного впровадження реформ.

Остаточне рішення щодо надання Україні статусу кандидата, Європейська рада має оголосити 23-24 червня. Це відбудеться на зустрічі лідерів держав Євросоюзу у межах саміту країн ЄС у Брюселі. Щоб Україна отримала статус, потрібно одноголосне погодження 27 лідерів ЄС.

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. Згодом у рекордні терміни Уряд країни заповнив питальник, необхідний для надання статусу на членство в Європейському Союзі. 

У Євросоюзі повідомили, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Що дає статус кандидата у члени ЄС та чи допоможе це у війні дивіться у відео. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up