“Геть московський патріархат”: як церква у Лезневому переходила до ПЦУ (ФОТО)

“Геть московський патріархат”: як церква у Лезневому переходила до ПЦУ (ФОТО)
Фото з Фейсбук-сторінки голови Хмельницької райради Олександра Чорнієвича
  • Релігійна громада Свято-Покровської церкви в мікрорайоні Лезневе перейшла до Православної Церкви України.

  • Збори вірян відбувались у напруженій атмосфері.

  • Священники московського патріархату намагались переконати парафіян залишити все, як є.

Релігійна громада Свято-Покровської церкви з мікрорайону Лезневе перейшла до Православної Церкви України. ​Загальні збори громади відбулися учора ввечері, 19 травня, на території стадіону одного з місцевих навчальних закладів. Зібралися сотні містян. 

Виступали мешканці мікрорайону, священнослужителі, представники районної та міської влади. Жителі мікрорайону згадували історію будівництва церкви, яка розпочалась ще у далекому 1900 році. Парафіяни ділились спогадами про те, як їхні предки зводили храм, продаючи останню худобу.  Учасники зборів висловлювали впевненість, що виключно  громада має право  вирішувати його долю.

Відео дня

Один зі священнослужителів УПЦ МП закликав вірян одуматись і залишитись в лоні московського патріархату. При цьому він дозволив собі зневажливі висловлювання стосовно української мови, якою “говорять в театрах і пишуть на парканах лайливе слово з трьох букв”. Втім сумнівні аргументи на користь церковно-слов'янської під час богослужінь на громаду не справили особливого враження. Лунали вигуки “Геть московський патріархат!”, “Ганьба!”.

Громадський порядок забезпечували правоохоронці.

Настоятель храму був проти переходу до ПЦУ  і намагався переконати присутніх, що наразі Свято-Покровська церква не підпорядковується московському патріархату. Протягом чи не усіх зборів з ним дискутував голова Хмельницької райради Олександр Чорнієвич. Посадовець доводив, що є лише дві православні церкви - Київська та московська і третього не дано. Адже УПЦ МП, поза жодним сумнівом, підпорядкована кірілу гундяєву. 

Врешті решт хмельничани одноголосно підтримали ухвалення статуту релігійної громади у новій редакції, обрали уповноважених осіб для його реєстрації у Хмельницькій обласній державній (військовій) адміністрації. Розпочалось документальне оформлення переходу релігійної громади до ПЦУ.

Переглянути стрім зі зборів можна на Фейсбук-сторінці “Команда Симчишина”:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Ростислав Флінта

    Тут все залежить від рівня КГБ-істської зазомбованості прихожан.
  • Читач50

    Слава Богу, відкрилися очі людям! Дав Бог сил звільнитися з москальського духовного рабства.
  • Sveta Savchuk

    Настоятель храму ,отець Мирон -один з наймудріших духовних наставників, родом із Івано-Франківщини, священник з великої букви, який 30 років віддав богослужінню Богу, Богу - а не московії! Він прийняв рішення відділитися від МП  задовго до цих ганебних зборів!!!! Жахлива неорганізованість,  необізнаність люду ,які викрикували жахливі слова в сторону священника і вірян ! Причому зібрання складалося з тих людей, які взагалі ніколи не відвідували недільну службу ,які раз в рік стояли з кошиком на Великдень або пили сто грам під воротами церкви! Які не знають ні Біблії ,ні Святого письма,ні історії! Слова не дали сказати вірянам, прихожанам, які кожну службу моляться за наших воїнів ,за полеглих на майдані ,воїнів АТО ! Батюшка Мирон 8 років поминає невинно вбитих українців! І молиться щиро за усіх жителів мікрорайону Лезнево! І не поминає на службі Кирила !  Тому, якби ви це знали ,то б ніколи собі не дозволили  такої неповаги і хамства, але для того потрібно було ходити в храм! Читайте Біблію -  Ісуса в Вербну неділю зустрічали з хвалою , а вже через тиждень ці самі люди кричали розіп'яти ! Так само і Ви - як потрібна допомога -поховати ,похрестити, повінчати,посвятити хату -то до Мирона ,а в цей день ви його зрадили тим ,що кричали такі ганебні фрази!  Сором і ганьба Вам!

    Ольга Іваницька reply Sveta Savchuk

    Отець Мирон не з Івано Франківщини , а зі Львівщини , ви ходите в церкву , а навіщо про людей погано кажете . Покайтеся .
  • Катерина Кремень

    Що ще треба зробити українцям ,щоб вони зрозуміли хто є хто.Нас  українців убивають,мучають, розрушають наші житла, інфраструктуру ,а окремі ще сумніваються .Бог для всіх один і церква в Україні має бути українська.Слава Україні!!!

    reply Катерина Кремень

    Катерина Кремень так Бог один. Але ж і Україна Одна, яка має своє пречудову мову  і має свою українську православну церкву.

keyboard_arrow_up