«Геть московського попа»: репортаж з території собору на Володимирській

«Геть московського попа»: репортаж з території собору на Володимирській
  • На Володимирській біля собору зібрався натовп людей. 

  • Це реакція хмельничан на побиття військового священиком моспатріархату. 

  • Дізнавайтеся що відбувається на території храму.

Недільний ранок, 2 квітня, в Хмельницькому вибухнув черговим релігійним скандалом. В Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (мп) священик побив військового. 

Новина швидко набрала розголосу по всій Україні. Хмельницькі активісти організували збір людей під церквою на Володимирській на 18:00. Про це повідомив депутат облради Віктор Бурлик

Та ще до 17.00 перед собором почали збиратися люди. Спочатку ворота на територію храму були зачинені і всі люди стояли під храмом. У багатьох в руках були жовто-блакитні та червоно-чорні прапори. 

Відео дня
cript async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="vsimnews/8767" data-width="100%">

 

Серед натовпу було чимало прихожан Свято-Покровського собору. Між ними та іншими учасниками виник словесний конфлікт та почалися перші сутички. Люди кричали “Слава Україні! — Героям слава”, “Геть московського попа”. 

Близько 18.00 на територію собору відкрили ворота. Учасники зібрання пішли до будинку настоятеля храму, який знаходиться на території храму. Вже під будинком хмельничани продовжували кричати “Геть московського попа” та вимагали, аби священик до них вийшов.

Щохвилини натовп збільшувався. Станом на 18.30 на місці нарахували більше 1 200 людей. Також було чимало поліцейських та військових. 

На будівлях біля собору розвісили паперові листівки.На них зображено обличчя настоятеля, перев’язане чорною стрічкою та підпис — “Прощання з Ігорем — рабом кремлівським”. 

Час від час учасники співають гімн України та продовжують скандувати. У натовпі багато військових. 

 

Парафіяни розпочали збір підписів. Хочуть аби Свято-Покровський собор перейшов під юрисдикцію ПЦУ. Головою зборів обрали Юрія Смаля. Також хочуть, аби їм передали ключі від храму, щоб провести там ревізію. Це частина процедури для переходу собору із УПЦ (мп) до Православної Церкви України. 

Представники УПЦ покинули територію через задній вихід. 

Станом на 19.20 ключі від собору передали прихожанам. Зробив це Митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній (Василь Іванович Фіалко). За перехід храму до ПЦУ проголосували 1 235 вірян. Про це повідомив Юрій Смаль.

О 19.30 в середину собору пустили комісію та журналістів. Тепер має розпочатися ревізія. 

Після того у соборі пройшла перша молитва українською мовою за Україну, за українських воїнів. 

 

Військовий капелан ЗСУ архімандрит Даниїл Тарнавський повідомив, що наразі в храмі тривають перереєстраційні заходи.

— Ми описуємо майно, яке належить до кафедрального собору, щоб завтра тут нічого не винесли і не сказали, що хтось щось вкрав. Після того собор кафедральний буде опечатано і будуть проведені певні перереєстраційні дії. Ну і, звичайно, в скорому часі тут буде здійснювати богослужіння Православна Церква України, — каже архімандрит Даниїл Тарнавський. 

Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Нагадаємо, зранку депутат облради Віктор Бурлик повідомив, що військовий Артур Ананьєв пішов в московський храм щоб задати питання «Скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат?» Натомість священик накинувся на бійця. На місце викликали поліцію. Деталі та відео події читайте в матеріалі У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)

Очевидці, які на той момент були на службі, кажуть, що що військовий є ініціатором конфлікту. А в УПЦ взагалі заявили, що переодягнений у військового провокатор вчинив розбій у кафедральному соборі.

Додамо, що поліцейські затримали військового за статтею 173 КупАП. Це — дрібне хуліганство. А за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 



Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (138)
  • Ирина Стеценко

    Когда уничтожали староверов
    Ни один поп не заплакал..
    Прилетел бумеранг..
    Сибирь матушка большая...
    "Батюшки"..
    учите китайский....
  • Христя Омельчинко

    Провокація відбувалася!Засланці кремлівські!Дезстабілізують порядок в середині країни підбурюючи і проплачуючи народ!300грнтепер коштує продати Україну і роздерти навпіл!Щось мало вам платять масковиті!Їдьте у москальщину і там робіть перевороти!Не має чого нас лобами зіштовхувати!А чиї церкви суд покаже!І якщо треба Європейський!
  • Анна Евтушенко

    Геть  МП  з  Украiни!  Нам  не  потрiбнi  попи,  якi  служать  фсб,  путлеру  та  кирилу!

    Христя Омельчинко reply Анна Евтушенко

    Анна Евтушенко Засланка путінська!Ігнорте її коменти !Вона налаштовує на ворожнечу!
  • Олег Фротман

    Геть Авоківських поліціянтів на передок...

keyboard_arrow_up