Хмельничанам виготовлять 300 буржуйок. Хто й коли їх роздаватиме

Хмельничанам виготовлять 300 буржуйок. Хто й коли їх роздаватиме
Ілюстративне фото
  • Пічки виготовлять на випадок відключення опалення.

  • Разом з тим Симчишин порадив містянам за можливості виготовляти їх самостійно.

  • Дізналися, хто видаватиме буржуйки та де їх будуть встановлювати.

Прийдешня зима може бути для українців найважчою за часи незалежності. Все через зростання цін на енергоресурси, економічну кризу та загрозу ракетних ударів по об’єктах інфраструктури. За найгіршого сценарію Хмельницький може залишитися без централізованого опалення. Втім, місто вже готується до цього.

Зокрема, раніше міський голова Олександр Симчишин розповідав про те, що для хмельничан виготовлять близько 300 буржуйок, які будуть роздавати у випадку потреби. Разом з тим він порадив мешканцям виготовляти їх самостійно для свого будинку.

Заступник міського голови Василь Новачок у коментарі журналісту vsim.ua розповів, що виготовляють буржуйки управляючі муніципальні компанії. Кожній з них дали завдання виготовити 50 штук. Вони це роблять самостійно, матеріали закуповують власним коштом.

Відео дня

— Ніхто в квартирах їх ставити не буде, я сподіваюся, що їх взагалі ніхто використовувати в Хмельницькому не буде. Але якщо буде потреба, якщо не буде опалення, то ними треба буде нагрівати місця загального користування, укриття, щось на зразок підвальних приміщень багатоповерхових будинків, — розповів чиновник.

Де саме будуть використовувати буржуйки, визначатимуть вже тоді, коли буде потреба у їхньому використанні. Додамо також, що зазвичай у випадку сильних холодів рятувальники встановлюють намети з буржуйками, де можна зігрітися та попити гарячого чаю. Можна припустити, що у випадку вимкнення опалення працівники ДСНС також будуть залучені до допомоги мешканців.

Буржуйки можна не тільки виготовляти самостійно, а й купувати. До прикладу, на сайті Rozetka вартість печей починається від 2500 гривень. Вони мають різне призначення — для будинків, дач, гаражів та виробничих приміщень.

Нагадаємо, що минулого місяця, 20 вересня, стало відомо про намір Хмельницької міськради підвищити тарифи на тепло та гарячу воду для споживачів. Передбачається, що вартість однієї гігакалорії для населення зросте на майже 645 гривень, для бюджетних установ — на майже 15 гривень, для бізнесу — на понад 643 гривні.

Також зросте й вартість гарячої води, зокрема для населення — на майже 21 гривню за літр. Втім, ці тарифи набудуть чинності за пів року після закінчення воєнного стану. Більше про це дізнавайтеся з окремого матеріалу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Тамара Олійник

    Люди хотіли робити індивідуальне опалення в квартирах, ( там де централізоване), то чому ж не дозволяли ??? Могли би хоч трохи економити, так ні. Не вигідно вам ! Так тепер нехай не стогнуть, що борги великі.

    Читач62 reply Тамара Олійник

    Невже люди не розуміють що в старих будинках ніяк не вийде зробити всім індивідуальне опалення? Діаметр газових труб не той. Всім газу буде недостатньо. Так само і електрика не витримає. Все старе, не пристосоване до нинішніх реалій. То про який дозвіл мова? І тут не про вигоду мова!

    Max Forosov reply Читач62

    То тоді нехай на хрущовки дають інший менший тариф, бо як я можу тягатися по оплаті з тими багатими людьми які заполонили Хмельницький. Для них це копійки а для нашої родини це непідйомні сумми. З нашого будинку (і це не тільки в нашому) вже пенсіонери по мусорках лазять. А ще задумайтесь, чому в Хмельницькому так багато людей торгують наркотиками (кожен день на ВСІМ про це пишуть), та тому що немає грошей. Чи думаєте що дуже людям подобається трясти душею з тими наркотиками. Це все безгрошів'я. Не знаєш як на ліки і їжу заробити а тут ще й ціни космічні на комуналку.

    Читач62 reply Max Forosov

    Тут я з вами погоджуюсь на всі 100%. Сама ледве кінці з кінцями звожу.
  • Сергей Попович

    То як вже бажаєте примусово стягувати за борги то дайте можливість людям відмовлятись від тих самих т.з. послуг наприклад багато хто бажав би відмовитись від примусової послуги з  опалення но вони ж не дають, а опісля плачуться що в людей борги, а у них збитки.
  • Max Forosov

    То вже треба щоб багаті поділилися з бідними і оплачували за них комунальні, бо то нереально оплатити простій людині такі тарифи. В нас сусід щоб платити за комуналку дітям аж до польщі їздив на заробітки, а тепер захворів і уся сім'я безробітна - не має на їжу, то яка там комуналка (ще й за такими тарифами). В моїй сім'ї теж катастрофічна ситуація з грошима, і це по всіх хрущовках і панельках так. В Гречанах і на Виставці усі безробітні і  ще не мають пенсії, і діти їх теж безробітні. Раково теж безробітні але там батьки військові пенсіонери, або жінка отримує за чоловіка військового пенсію, то уся сім'я живе за ту пенсію. То ще на їжу якось з горем пополам вистачає, а про комуналку вже можна забути. А тут ще й газ хочуть примусово стягувати, але шо можна стягнути якщо нема тих грошей. Треба щоб мер втручався і погашав як така  ситуація виникла.

keyboard_arrow_up