“Хмельницькобленерго” розділять на дві компанії. Чи зростуть тарифи на світло

“Хмельницькобленерго” розділять на дві компанії. Чи зростуть тарифи на світло
На фото - в.о гендиректора "Хмельницькобленерго" Олег Козачук
  • Вже за два місяці ПАТ “Хмельницькобленерго” займатиметься лише обслуговуванням підстанцій.
  • Постачати електрику до осель та проводити розрахунки з населенням буде новостворена компанія.
  • Поки піднімати тарифи на світло не збираються, але з часом хочуть перейти на стимулююче тарифоутворення.

“Хмельницькобленерго” планують реорганізувати. Його розділять на дві компанії. Одна з них буде займатись розподілом електроенергії та експлуатацією підстанцій та електромереж. Інша постачатиме електрику у домівки хмельничан та проводитиме розрахунки з населенням. Таке рішення прийняли згідно із новим законом “Про ринок електричної енергії”. Нібито таким чином на нього зможуть вийти й інші приватні компанії і це збільшить конкуренцію на ринку.

- До 1 липня компанія, яка займатиметься постачанням електрики, має отримати ліцензію. І до 1 грудня всі юридичні споживачі мають визначитись, хто їм постачатиме електроенергію. Вони можуть обрати нову компанію, яка можливо вийде на ринок або залишитись у тій, що буде створена на базі “Хмельницькобленерго”. Також з 1 грудня “Хмельницькобленерго” буде займатись виключно розподілом електроенергії. З 2020 року обирати постачальника зможе і населення, - розповідає в.о. генерального директора ПАТ “Хмельницькобленерго” Олег Козачук.

Підвищувати тарифи на електроенергію для населення у 2018 році поки не планують. Та вже у найближчому майбутньому хочуть переходити на стимулююче тарифоутворення. Для населення у цьому випадку нічого не зміниться. А от енергопостачальні компанії перейдуть на іншу методику розрахунку за світло, яке закуповують в “Енергоринку”.

Відео дня

Зараз тарифи для “Обленерго” встановлюються НКРЕКП за принципом «витрати плюс». Це означає, що підприємство отримує певний фіксований відсоток від своїх витрат. Але такий підхід не стимулює “Обленерго” знижувати неефективні витрати.

Якщо буде прийняте стимулююче тарифоутворення, то вартість електроенергії для “Обленерго” буде затверджуватись терміном на 5 років. Прибуток підприємства напряму залежатиме від ефективності його роботи, тобто від зниження витрат електроенергії при її транспортуванні споживачам. А це, в свою чергу, спонукатиме компанії інвестувати кошти в реконструкцію та модернізацію мереж – адже що якісніше мережі, то нижчий рівень витрат електроенергії, і, відповідно, вище отриманий прибуток.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олекса Шумейко

    Знову дармоїдів збільшать
  • Сергій Супер Цея

    звісно що зростуть, суть любих Реформ в Україні що народ буде більше платити і менше заробляти!
  • Andrii Timoschyk

    Ділити треба одразу на всіх хто платить, а інакше буде зле вам піндоси...
  • Valentina Pinkhassova

    Дурак мыслями богатеет , так и они . Пусть делят как хотят . Всё нужно будет вернуть туда , где взяли .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up