Куди везти сміття та як переробляти? Для Хмельниччини розроблять план поводження з відходами

Куди везти сміття та як переробляти? Для Хмельниччини розроблять план поводження з відходами
Ілюстративне фото
  • Розроблятиме документ компанія «Seureca Violia».

  • З бюджету на це грошей не виділятимуть.

На Хмельниччині взялися розробляти регіональний план, який визначатиме, що в області робитимуть зі сміттям. Європейський банк реконструкції та розвитку обрав консультанта, який підготує план поводження з відходами. Йдеться про компанію французького походження «Seureca Violia». Згідно з її сайтом, вона входить до складу корпорації «Violia». Остання надає послуги у сфері поводження з відходами, водозабезпечення та очищення стічних вод у майже 50 країнах світу.

Розробку регіональних планів передбачає Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року, затверджена Кабінетом міністрів. Регіональний план повинен охоплювати всі види діяльності, що стосуються поводження з відходами на місцевому рівні. План повинен включати:

  • Відео дня
    /li>

Крім того, стратегія передбачає визначення в області кластерів — територій, на яких мешкає від 150 до 400 тисяч осіб. Кожен кластер повинен мати спільний сміттєвий полігон або сміттєпереробне підприємство. Розроблятимуть план за рахунок гранту Європейського банку реконструкції та розвитку. З бюджету на це грошей не виділятимуть. Триватиме розробка плану дев’ять місяців.

— У цьому проєкті ми дуже раді запропонувати свій досвід і свої знання у створенні ефективних систем поводження з відходами, які є також оптимальним з точки зору витрат. Тобто всі питання будуть вирішуватися комплексно при розробці плану управління відходами регіонального плану — це для області — і частиною якого обов’язково буде місто Хмельницький, — сказала під час прес-конференції координатор проєктів у країнах СНД компанії «Seureca Violia» Тетяна Клочко.

— Ми будемо чітко знати повністю всю систему управління всіма відходами в Хмельницькій області — і небезпечними, і промисловими, і медичними. Від цього залежатиме багато чого і в частині розвитку промисловості. Будь-який інвестор буде знати, в якій точці сміттєпереробне підприємство, де утилізуються небезпечні відходи, де розташований полігон, який цей полігон, чи можна туди возити небезпечні відходи. Зараз цього немає в Україні в принципі, тому що ніхто системно управлінням відходами ніколи не займався, все було хаотично. Максимум, що робили, — виділяли земельну ділянку і возили тули все, що попало. І батарейки, і медичні відходи, і біологічні, і промислові, — сказав під час прес-конференції міський голова Олександр Симчишин.

Нагадаємо, що хмельницьке сміттєзвалище, розташоване на проспекті Миру, майже вичерпало власний ресурс. У міськраді планують його рекультивувати, а поряд облаштувати новий полігон, а також лінію механіко-біологічної переробки. Все сміття будуть сортувати, біологічні відходи компостувати, частину сміття відправляти на переробку або спалювання, решту захоронювати. Рекультивація діючого сміттєзвалища полягає у його накритті та облаштуванні на ньому насаджень багаторічних рослин. Детальніше про все це дізнавайтеся з матеріалу «Сміття хмельничан: як закриватимуть звалище та яким буде переробний завод».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up