Купа радянського та російського брухту. Як працює рембат “залізних” танкістів на Харківщині

Купа радянського та російського брухту. Як працює рембат “залізних” танкістів на Харківщині
Тут і далі фото зі сторінки 3-ої окремої Залізної танкової бригади
  • Більшість з них в очі не бачили танка до початку війни. 

  • Нині ж рембат 3-ої окремої танкової бригади відновлює та ремонтує техніку на деокупованій Харківщині. 

  • Там, при світлі ламп, вони “ставлять на ноги” старенькі Т-72 та трофейні російські БТРи. 

«Ремонтні підрозділи — це незамінний гвинтик війни в Україні». Таке враження від спілкування з майстрами ремонтно-відновлювального батальйону 3-ої окремої Залізної бригади виніс французький журналіст Гійом Птак (Guillaume Ptak).

Він написав про наших танкістів у найбільшій щоденній бельгійській газеті «La Libre Belgique» («Вільна Бельгія»). Про це розповідають на сторінці військового підрозділу. 

Відео дня

Не бачили танка до 2022

У бетонному ангарі на Харківщині кілька чоловіків у комбінезонах метушаться навколо двигуна при світлі галогенної лампи. Їхні руки вкриті жиром. Біля них нерухомо стоїть танк Т-72, ствол якого прикритий мішковиною. Місце шумливе, тут регулярно лунає звук ударів молотка по металу та пронизливий звук лобзика.

На цій базі воїни ремонтно-відновлювального батальйону 3-ї танкової бригади ЗСУ ремонтують пошкоджену або зламану техніку, зокрема танки, перш ніж ті повернуться в бій. За словами їхнього командира, це завдання вони виконують талановито, незважаючи на брак досвіду. 

— Тут усі мобілізовані, — пояснює командир батальйону підполковник Олександр Дерека. — Більшість із них ніколи не бачили танка до 24 лютого 2022 року.

Купа радянської техніки

У кутку ангару механік ремонтує металеву решітку за допомогою паяльника, періодично викидаючи зливу синіх і золотистих іскор. Основну частину українського інвентарю все ще становить застаріла радянська бронетехніка.

За словами танкістів, більшість машин — це танки Т-72 п'ятдесятирічної давності або БТР-82, прийняті на озброєння радянської армії ще у 1982 році. Тому від ремонту і техобслуговування цього обладнання залежать життя українських військових.

Незважаючи на підтримку західних партнерів, першим постачальником зброї для ЗСУ, як це не парадоксально, є росія. “Залізні” танкісти кажуть, що кілька машин на техобслуговуванні в ангарі є трофеями. Це ворожа техніка, захоплена нашими бійцями.

Трофейний російський БТР

Одна із таких машин, яку побачив у рембаті бельгійський кореспондент — БТР-82 із вицвілим фарбуванням. На ньому видно ознаки боїв. Бік «прикрашений» кількома слідами від влучань. На іншій стороні — літера «Z» — символ російського вторгнення. Вона перекреслена білим хрестом, розпізнавальним знаком ЗСУ.

— Після вересневого контрнаступу, який звільнив Харківську область, росіяни залишили велику кількість зброї та техніки, — підтверджує Дерека. — Це — бронемашини, танки, а також автомати і боєприпаси.

За даними нідерландського аналітичного проекту Oryx, з початку вторгнення українська армія захопила понад 2 800 російських машин. Деякі з них повертаються безпосередньо в експлуатацію, інші ж, надто пошкоджені, демонтують, а їхні частини використовують для ремонту інших. Нині в ангарі чекає на повернення в експлуатацію купа коліс і гусениць російської бронетехніки, а також двигун радянської зенітної машини «Тунгуска».

— росіяни забрали з цієї машини все, що могли, перш ніж залишити її нам, — пояснює Дерека, прокручуючи на телефоні фотографії спустошеної машини. — За винятком хіба що двигуна, який був занадто важким для транспортування.

Зіткнувшись із нестачею транспорту, бійці 3-ї бригади змушені імпровізувати. За останні кілька місяців волонтери надали підрозділу кілька напівпричепів, які механіки збільшили, щоб можна було перевозити цистерни, додавши металеві пластини. Так і працюють, адже “залізні” танкісти напрочуд винахідливі. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up