Мертва риба у водоймі на Озерній. Що кажуть мешканці, влада та еколог

Мертва риба у водоймі на Озерній. Що кажуть мешканці, влада та еколог
  • Другий день поспіль із водойми на Озерній дістають мертву рибу.
  • Наприклад, хмельничанин Володимир витягнув з озера 18 товстолобів, що були догори пузом.
  • Він припускає - причина криється у відходах, що потрапляють до водойми.
  • А що каже еколог?

Озерна - ця частина міста вважається наймолодшою у Хмельницькому. Проєкт її забудови розробили ще 44 роки тому. Сьогодні там знаходиться чимало багатоповерхівок, кафе та інших закладів. Родзинкою мікрорайону є озеро, що біля вулиці Залізняка. Чоловіки полюблять тут рибалити, жінки гуляти, а молодь - робити селфі. 

Минулого року озеро заселили лебеді. Зараз там мешкають качки. Птахів часто годують місцеві мешканці, які постійно гуляють біля водойми. Матусі з візочками, закохані пари й пенсіонери - у теплу пору року людей там чимало.

Другий день поспіль жителі мікрорайону обговорюють озеро. Адже вчора, 28 березня, біля одного з берегів виявили товстолобів. Хмельничани зняли все на відео й воно швидко облетіло соцмережі. 

Відео дня

 

Водойма на Озерній брудна й смердить

Подивитися на стан озера й рибу в ньому вирішили журналісти vsim.ua. Біля берегів водойми ми знайшли чимало сміття: пляшки з-під алкоголю, поліетилен, цигарки та інше. Окрім брудного стану озера, від нього ще й неприємно тхне. Місцеві припускають, що це ознака його забрудненості. 

Хмельничанин Антон мешкає неподалік водойми. Як і решта жителів мікрорайону, він часто тут гуляє. Чоловік має кількох сусідів, які систематично рибалять на озері. Вони, за його словами, і займаються зарибленням. Пан Антон каже: у водоймі є плотва, короп і товстолоби. 

Нет описания.

Під час розмови з чоловіком ми ходили уздовж берегів. Жодної рибини нам так і не вдалося побачити. Натомість зустрівся ще один місцевий житель. Він йшов із довгим крючком у руках. Виявилося - цей чоловік з самого рання займається виловленням мертвих рибин.

Володимир розповів, що біля озера мешкає його донька. Дорогою до неї він помітив рибу, що плавала пузом доверху. Було це ще вранці. Володимир змайстрував спеціальний гачок і взявся її виймати. В результаті - дістав чимало товстолобів. Каже, що всі вони були здорові та важкі. Знайшов він їх біля одного з берегів. Діставши всю рибу, Володимир відійшов у справах. Коли повернувся - товстолобів вже не було.

Чоловік припускає, що риба померла через забруднення. Мовляв, на око видно в якому стані водойма.

Нет описания.

Разом із Володимиром ми обійшли озеро ще раз. Рибу так і не побачили. 

Що каже влада й еколог

Керівник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександр Луков про ситуацію на Озерній знає. Він каже, що подібного в озері ще ніколи не знаходили. І додає: сьогодні вранці фахівці взяли проби води. Результати будуть готові цього тижня. 

Чому вимирає риба у водоймі? З цим питанням ми звернулися до завідувача кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Наталії Міронової. Фахівець пояснила: це може відбуватися через нестачу кисню. Мовляв, саме це є наслідком забруднення озера. Наприклад, потрапляння у воду стоків або токсичного сміття.

Фото з сайту ХНУ

Місцеві жителі розповіли, що озеро є магнітом для рибалок. А це, за словами, Наталії Міронової, може обернутися небезпекою для людей. Вона полягає у споживанні риби, що мешкає у водоймі. “Частина товстолобів загинула, а частина вижила. Останні можуть скласти небезпеку для людей. Оскільки вони теж могли піддатися якомусь відсотку токсичності”, - пояснює фахівець.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Олег Кушнір

    Озерна 30.03.21
  • Pavel Demba

    Можливо те що товстолоб живе 5-7 років , а потім помирає своєю смертью🤣🤣🤣 особливо на весні, коли кисню мало на всіх ставках така ситуація)))
  • Вова Кольков

    Воді  кліщ   нада. .вапна
  • Юлия Антонюк

    В озеро зі сторони вул. Бандери вже давно тече струмок чорно-коричневого кольору, можливо з автомийки. А те, що озеро - це місце скупчення всіх озернівських нечистот, давно не секрет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up