“Ми б всі гроші світу віддали”: мама полоненого 21-річного “азовця” з Хмельниччини

“Ми б всі гроші світу віддали”: мама полоненого 21-річного “азовця” з Хмельниччини
  • Він мріяв про “Азов” з 16 років. 
  • 21-річний Ілля Воронович обороняв Маріуполь, зараз - у російському полоні. 
  • Мама “азовця” з Хмельниччини розповіла зворушливу історію про сина.

“Я просто обриваю телефон. Немає такого дня, щоб я кудись не дзвонила”, - це слова схвильованої мами, яка найбільше за все мріє обійняти свого сина. 

Наталія Воронович родом зі Славути. Її син Ілля з 16 років мріяв бути військовим славнозвісного “Азову”. Цим і змушував матір завжди хвилюватись.  Зараз Іллі всього 21 і він - полонений. Розповідаємо його історію далі. 

“Мама, я вже азовець”

Відео дня

Ілля Воронович виріс у Славуті на Хмельниччині. Тут навчався до 9-го класу. Потім вступив до лісотехнічного коледжу Кременця, що на Тернопільщині. Як і у більшості хлопчаків були турніки, заняття спортом і футбол. Матір військового пригадує, як Ілля ошелешив її новиною про те, що хоче йти в полк “Азов”, який на той час був добровольчим батальйоном. Наталія зізнається, що спочатку навіть пробувала його відмовляти. Але пізніше підтримала.

Хлопець після навчання пішов на строкову службу, а далі розпочалась активна підготовка, аби здійснити свою мрію. 

Іллю проводжають біля військкомату. Фото - Наталія Воронович
  • Восени він призвався у Національну гвардію, служив у Калинівці. Приїхав додому у відпустку і сказав, що поїде в “Азов”. Тоді я вже змирилась і підтримала. Далі в Києві пройшов комісію, підписав контракт, почав проходити курс молодого бійця на “азовця”. Він дуже відповідально поставився до підготовки. Розповідав, як інші хлопці не проходили, бо важко. Я запитую “може і ти не пройдеш?”, а він твердо відповідав “пройду”. Пам’ятаю розмову, як він дзвонив, розповідав, що йому вже видали форму і він тепер “азовець”, - поділилась Наталія. 

Наталія Воронович розповідає, що на момент повномасштабного вторгнення її син був у Маріуполі. Зв’язок з ним ставав все рідшим. Матір не знаходила собі місця. Відповідав короткими фразами: “все нормально”, або я “там само”. 

“Ті очі такі нещасні…”

Ілля не повідомляв мамі те, що відбувається навколо. Про те, що він в “Азовсталі”, жінка дізналась лише у квітні. Під час розмов син часто заспокоював, що все нормально. Навіть позивний не хотів рідним озвучувати. Мовляв, секретна інформація. Та мама все ж випитала - “Архонт” ( що означає керівник в містах-державах Стародавньої Греції, - прим.авт.). Далі каже: зв’язок з ним перервався.

Пізніше рідні дізнались, що українські захисники і захисниці були евакуйовані в Оленівку. Наталія мала інформацію, що Ілля вийшов з “Азовсталі” пораненим. Будучи  вже у Донецькій області син телефоном повідомив, що з ним все нормально. Жодних подробиць. 

До слова, в той час він рахувався як “безвісти зниклий”. Тому “азовець” просив, аби рідні підтвердили його статус полоненого. Після теракту в Оленівці матері вдалось знайти сина у списку бранців. Що з ним зараз, може лише здогадуватись…

Скрін з відео російських пропагандистів
  • Кілька тижнів тому ми побачили як ДНРівські знімали про наших хлопців відео, яке називалось “Нацисткіє каратєлі”. Там я помітила його в рядах. Це було підтвердженням того, що він в полоні окупантів, - каже Наталія Воронович. Як побачила його на відео - душа розривається. Він був зростом 185, нога 46-го розміру і важив 80 кілограмів, а то й більше. Зараз його нема половини. Не знаю, чи хоч 50 важить. Зламана рука навіть не перев’язана, це як не моя дитина. А ті очі нещасні… просять “заберіть нас звідти”, бо вони там не виживуть”, - обурюється матір захисника. 

Наталія Воронович благає повернути її сина додому. Наразі зв’язку з ним немає. Лише інформація, що він може перебувати у Донецькому госпіталі. 

Ілля ретельно готувався до вступу в "Азов"
Ілля на світлині ліворуч, у бордовій футболці

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (54)
  • Оксана Богдан

    Господи врятуй і збережи!!! Поверни додому!
  • Неля Шмыг-Рыбочка

    🙏🙏🙏
  • Галя Чайка

    Господи,допоможи повернути діток із полону......
  • Жанна Дорофеева

    Господи, спаси і збережи.

keyboard_arrow_up