На Хмельниччині помер 4-річний хлопчик. Причина невідома

На Хмельниччині помер 4-річний хлопчик. Причина невідома
  • Хлопчик знаходився на стаціонарному лікуванні.
  • Причина смерті наразі невідома.

4-річний хлопчик потрапив до однієї з районних лікарень 4 листопада, о 11:45. Медики встановили дитині діагноз “ацетономічний синдром”. Не встигли перейти до лікування, як дитина померла. Сталося це того ж дня, близько 16:40. 

За розслідування смерті хлопчика взялися правоохоронці. Щоб встановити причину, призначили судово-медичну експертизу. Наразі розтин показав, що тілесних ушкоджень, характерних для насильницької смерті, у дитини не було. Слідчі очікують остаточних результатів експертизи.

За фактом смерті відкрили кримінальне провадження за ч.2 статті 140 Кримінального кодексу України (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відео дня

Довідково: Як йдеться на сайті “ТСН”, ацетономічний синдром у дітей виникає у разі порушення обмінних процесів в організмі. Коли в крові накопичується велика кількість кетонових тіл (ацетону і ацетооцтової кислоти), говорять про ацетономічну кризу. Якщо ці явища повторюються, то це говорить про наявність ацетономічного синдрому.

 За причинами виникнення виділяють два види ацетономічного синдрому: первинний і вторинний. Первинний найчастіше виникає у дітей з 3-5-річного віку, і пов'язують його насамперед з нервово-артритичним діатезом. Діти з нервово-артритичним діатезом (НАД) вирізняються емоційною лабільністю, надмірною вразливістю, підвищеною збудливістю, схильністю до неврозів. Також у цих дітей спостерігається порушення ферментної системи організму. Діти з НАД рано починають говорити, швидко схоплюють інформацію, дивують батьків своїми успіхами в навчанні. Водночас навіть надмірна радість у таких дітей може стати поштовхом до утворення кетонових тіл в організмі і призвести до ацетономічного синдрому.

 Вторинний ацетономічний синдром виникає на тлі первинних захворювань, таких як хвороби жовчного міхура, ГРЗ, пневмонії, цукровий діабет і т. д. Загострення цих захворювань призводить до накопичення в крові кетонових тіл.

 За ацетономічного синдрому у дитини можуть виникати ацетономічні кризи – важкі стани, що загрожують життю. Їх може спровокувати стрес, перенапруження, перевтома, переакліматизація внаслідок дальніх поїздок, проблеми в харчуванні (переважання в харчуванні білкової або жирної їжі).

 Як можна діагностувати ацетономічний синдром 

1. За симптомами. За розвитку ацетономічного кризу виникають характерні симптоми: 

  • циклічна блювота, що виникає через рівні проміжки часу. Після блювоти дитина зазвичай почувається добре, але через деякий час (від 15-20 хвилин до години) блювота повторюється;
  • блювота супроводжується підвищенням температури тіла до 37-39 градусів;
  • ознаки обезводнення й інтоксикації організму: блідість шкіри, нездоровий рум'янець на щоках;
  •  можливо розлад випорожнення;
  •  запах ацетону з рота.

2. За допомогою тест-смужок. Придбавши в аптеці тест-смужки, можна завжди у разі появі загрозливих симптомів визначити, чи є ацетон у крові. Достатньо тест-смужку опустити в сечу дитини. Тест можна проводити незалежно від часу доби і прийому їжі.

 3. Здавши аналіз сечі.

 Що робити батькам

 Зазвичай батьки, з дітьми яких вже траплялося щось подібне, вже приблизно знають, як поводитися під час ацетономічного кризу.

  • Якщо у дитини ознаки ацетономічного кризу, обов'язково потрібно показати його лікарю, тому що ацетономічний синдром може бути ознакою серйозних захворювань, наприклад, цукрового діабету, хірургічної патології або токсичного ураження печінки.
  •  Перед оглядом лікаря слід постійно поповнювати запас рідини. Але втрата рідини за ацетономічного синдрому не усувається звичайною водою. Для цього підійде лужна рідина: мінеральні води «Боржомі», «Лужанська», «Поляна Квасова», «Поляна Купіль». Можна також використовувати препарат «Цитратна суміш». Оскільки у дітей з ацетономічним синдромом зазвичай рівень глюкози в крові знижений, то для поповнення запасу рідини добре підійде чай з лимоном і цукром, розчин фруктози. Є спеціальні препарати для оральної регідратації (поповнення запасу рідини): Регідрон, Гастроліт, Хумана.
  •  Якщо блювота не зупиняється, дитина млява, відмовляється пити, у неї не спадає температура, і вона продовжує втрачати рідину, необхідно викликати швидку невідкладну допомогу. У таких випадках зазвичай застосовують інфузійну терапію – заповнення рідини за допомогою крапельниці.
  •  Прийом препаратів, що зменшують блювоту Метокропламід, Мотиліум.
  •  1-2%-процентна содова клізма.
  •  Суворе обмеження в харчуванні. Перші дні, поки в крові присутній ацетон, не потрібно давати дитині жодної їжі, тільки воду. Якщо з'являється невеликий апетит, можна дати сухарі, кашу на воді. Якщо ацетону немає в крові вже добу, можна обережно розширювати меню. Дієтологи старої школи рекомендують розширювати раціон молоком. Але нині молоко у перші дні після виходу з ацетономічного кризу давати не рекомендується або перший тиждень давати молоко, тільки розвівши такою ж кількістю води. Можна розширювати раціон дитини відвареною картоплею і м'ясом нежирних сортів (яловичина, індичка, кролятина), кисломолочними продуктами. Дитині в перші дні також необхідно надходження глюкози, тому потрібно давати їй чай з цукром, можна з медом (якщо немає алергії). Овочі пропонуйте тільки у відварному вигляді, а сирі фрукти в перші дні краще виключити, у сирому вигляді можна дати банан, але з обережністю.
  •  В період виходу з ацетономічного кризу, щоб розвантажити печінку і підшлункову залозу, дають ферментні препарати підшлункової залози: Панкреатин, Панзенорм, Креон.
  •  За спостереженням педіатрів і гастроентерологів, зараз діагностується набагато більшу кількість випадків ацетономічного синдрому, ніж це було наприкінці минулого століття. Здебільшого це пов'язують з погіршенням якості продуктів харчування. Якщо у вашої дитини часто трапляється ацетономічний криз, слід шукати проблему в шлунково-кишковому тракті. Також у дітей з ацетономічним синдромом можливе загострення стану навесні і восени.

 Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Лариса Кобелева

    Ацетонили страшно,не від того,що щось з'їла,а як тільки ОРЗ-все: ацетон 4+. Спасалися  і уколами,і Глутаргіном, водичка"Поляна квасова" або "Лужанська"
    і   крапельницями ( спасибі лікарям!!!),було навіть на Новий рік визивали таксі і їхали самостійно,і нас приймали відразу. Чому дитині не  ставили крапильниці?Що за лікарі- за гроші вчаться,за гроші лікують,а немає грошей-помирай,хоч дорослий,хоч маля!
  • Алла Осадчук

    При ацетоне фруктозы нельзя, лимона тоже!!! Кормить ребенка можно и нужно, если есть аппетит, ацетон не всегда сопровождаться температурой. Дочку в Киеве тоже так лечили, запретили есть, разрешили только печенье на фруктозе и водичку с рисового отвара. Через сутки ночью, пришлось забирать ребенка с больницы, почти в безсознательном состоянии, и перевозить в частную клинику, где ребенка нормально
    кормили и быстро поставили на ноги!
  • Юрій Петрович

    Побочка после прививки????
  • Олена

    Півдня робили аналізи? Напевно в Київ відсилали. Крапельниці шукали. поки ми колись не поклали в карман то крапельниці не знаходились. В лікарні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up