Нацгвардійця та спортсмена з Хмельниччини посмертно нагородили медаллю «За військову службу»

Нацгвардійця та спортсмена з Хмельниччини посмертно нагородили медаллю «За військову службу»
Тут і далі фото Хмельницької ОВА
  • Вадим Зеленюк був старшим офіцером підрозділу окремого загону спецпризначення «Омега» Північного об’єднання Нацгвардії України.

  • 34-річний майор під час свого останнього бою узяв вогонь на себе, був поранений, але нищив ворога до останнього, захищаючи побратимів. 

Ще один Герой з Хмельниччини удостоївся почесної нагороди посмертно. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Президент Володимир Зеленський нагородив майора Вадима Зеленюка медаллю «За військову службу». Про це повідомили в Хмельницькій обласній військовій адміністрації.  Почесну нагороду у середу, 10 травня, вручили батькам загиблого Героя. 

— На превеликий жаль, нам доводиться проводжати наших героїв в останню путь на щиті. Кожен із них віддав за волю та незалежність нашої держави найцінніше – власне життя. Тому ми будемо пам’ятати вічно захисників, які ведуть битву до кінця, залишаються вірними присязі та несуть цю надважливу службу. Дякую усім, хто зараз боронить наш мир та тим, хто залишився в бою назавжди, – зазначив заступник начальника ОВА Сергій Ткачук.

Відео дня

Додамо, що за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» Вадиму Зеленюку.

А днями у Вінниці відбувся Всеукраїнський турнір зі спортивного та бойового самбо пам’яті Героя України майстра спорту Вадима Зеленюка.

Історія Героя Вадима Зеленюка

Вадим Зеленюк народився у 1988 році на Хмельниччині. Він був родом із Красилова. У 2010 році закінчив факультет внутрішніх військ Київського національного університету внутрішніх справ.

Отримав звання майстра спорту міжнародного класу з боротьби дзюдо, майстра спорту України з самбо, був багаторазовим чемпіоном і призером України та Європи з бойового самбо й дзюдо, чемпіоном Європи з універсального бою, володарем Кубка Президента України з рукопашного бою.

Із 2014 року майор Вадим Зеленюк пройшов шлях від офіцера бойової штурмової групи загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом одного з підрозділів Північного об'єднання НГУ до інструктора зі спорту І категорії групи неолімпійських видів спорту спортивної команди Клубу НГУ.

Від початку першого російського вторгнення у 2014 році постійно виїжджав на ротації, виконуючи бойові завдання на Сході держави. Брав участь у боях за Київщину та Донбас. Входив до складу групи, завданням якої було проведення розвідки цілей та корегування артилерійського вогню в Київській області. 

Далі воював на Ізюмському напрямку, де разом із побратимами врятував життя військовослужбовця 95-ої штурмової бригади, який з надтяжкими пораненнями, протягом трьох діб, знаходився на залишених позиціях в оточенні ворога.

Вадима знищив більше чотирьох одиниць бронетанкової техніки та піхоти в одному з населених пунктів на Ізюмському напрямку, повідомляють у Нацгвардії. 

Після того був Сіверськодонецьк, де він разом із побратимами звільнив, зачистив та утримував визначений рубіж, знищивши велику кількість противника та взявши в полон шістьох ворогів.

Поранення та загибель

Група Вадима Зеленюка 22 серпня, зазначають у Нацгвардії України, отримала завдання відбити штурмові дії ворога та закріпитись на околицях Авдіївки. За допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW Вадим знищив 2 ворожі БМП разом із екіпажем. Коли залишки ворожої піхоти зайшли на позицію, гвардієць одним із перших висунувся на зустріч чисельним силам противника та вступив у бій. 

Військовослужбовці, прикриваючи один одного, просувались все далі й далі, знищуючи живу силу противника. Прямуючи назустріч смерті, крок за кроком, Вадим разом із побратимами відвойовували захоплену землю. У ході пересування майор Зеленюк, прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе, отримав вогнепальне поранення, однак продовжував наступати та вести вогонь.

Пересуваючись між позиціями, група потрапила під мінометний ворожий обстріл, який коректувався аеророзвідкою противника. До чергової ворожої групи залишалось декілька метрів, але в цей момент осколком міни Вадим отримав поранення, яке зупинило його життя.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ира Матёла

    Щирі співчуття рідним... Вічна пам'ять Герою!
  • Evgenia Otcel

    Низькій уклін!
  • Олена Малярик

    Вічна   пам'ять   царство   небесне   Герою   Украіни,   рідним   та   близьким   щирі   співчуття   Амінь.
  • Рая Пелих

    Вічна пам'ять герою України

keyboard_arrow_up