Перед собором Олександра Невського у Кам’янці другий день тривають протести. Розпочалися сутички (ВІДЕО)

Перед собором Олександра Невського у Кам’янці другий день тривають протести. Розпочалися сутички (ВІДЕО)
Тут і далі фото видання Код Кам'янця
  • Хоч громада проголосувала за перехід до ПЦУ, але їм не віддають ключі від храму і не дозволяють провести ревізію. 

  • Сьогодні перед собором відбулися перші сутички, а активісти вперше на території області розгорнули намети та збираються залишатися на всю ніч. 

Після побиття військового в соборі на Володимирській Хмельниччиною прокотилася хвиля протестів вірян проти моспатріархату. Лише вчора, 8 квітня, віряни збирали підписи за перехід храмів у Старокостянтинові, Шепетівці та Кам’янці-Подільському. 

Перед собором Олександра Невського у Кам’янці-Подільському вчора зібралось близько 4 тисяч людей. Вони офіційно проголосували за перехід до ПЦУ. Однак, священики УПЦ (мп) досі не пустили на територію храму ревізійну комісію та не віддали ключі від святині. 

Тож сьогодні протести продовжились та набули розмаху. Про це повідомляє місцеве видання Код Кам’янця. 

Відео дня

Понад 500 прихожан УПЦ (мп) стали кільцем навколо собору, аби не пустити нікого всередину. Близько 18.00 протистояння переросло у сутички між активістами та вірянами. Їх намагалась розборонити поліція. 

 

На місці багато полоді, навіть помічені підлітки. Після 19.00 активісти почали розкладати намети. Сказали, що будуть залишатися на ніч. 

 

Станом на 20.30 рух транспорту по вулиці Соборній (поряд з собором) ускладнено. 

На сторінці УПЦ написали, що в Кам'янці триває спроба захопити собор. А активісти скандують "Чемодан, вокзал, росія!":

 

Cтаном на 21:50 на території собору Олександра Невського активісти та прихожани не розходилися. 

Акція протесту завершилась приблизно о 12 годині ночі. Намети зібрали. Але 10 квітня, за словами організаторів, планують виходити на чергування біля собору. Ключі від храму священники МП не віддали, у собор ревізійну комісію так і не пустили, повідомляє Суспільне Хмельницьке. 

Додамо, що за обидва дні сутичок біля собору поліція Кам'янця зареєструвала кілька звернень. За ними наразі проводиться перевірка. Про це для Код Кам'янця прокоментувала капітан Кам'янець-Подільського РУП Тетяна Чубар:

Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство. За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Також регіон є другою областю в Україні за кількістю церков УПЦ (мп).

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

До слова, не вперше кам'янчани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (47)
  • Саша Антонов

    А де влада міста?Чому не реагує?Таке враження,що боїться гніву пуйла!!!
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Олекса Шумейко

    Толерантність поступово вбиває українців. Більше 8 тис. церкв московського патріархату ще залишилося в Україні після переходу до ПЦУ, а до цього було більше десяти тисяч. Влада пускає бульки, поки московські попи ФСБісти руйнують Україну. Влада пустила на самоплив цей дуже небезпечний для України напрямок. Цих московських попів давно вже потрібно гнати підсрачниками до московських болот.
  • Marianna Shevchenko

    На болота мокшанські ту рашистську нечисть разом з тими звезеними , бухими биками з групи підтримки .

keyboard_arrow_up