У Нетішині 2,5 тисячі людей проголосували за перехід двох храмів до ПЦУ

У Нетішині 2,5 тисячі людей проголосували за перехід двох храмів до ПЦУ
Тут і далі фото зі сторінки виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Нетішинці одноголосно проголосували за вихід двох храмів із московського патріархату — Собору Ікони Божої Матері "Неопалима купина " та церкви Святої Преподобної Параскеви Сербської. 

У Вербну неділю, 9 квітня, у Нетішині релігійна громада одноголосно проголосувала за перехід двох храмів з-під юрисдикції УПЦ (мп) до Православної Церкви України. Про це повідомляють у виконавчому комітеті міської ради Нетішина. 

Місцеві мешканці, попри рясний теплий весняний дощ, зібралися на площі поруч із готелем "Горинь". Вони одноголосно проголосували за перехід двох храмів, які раніше належали до моспатріархату. Йдеться про Собор Ікони Божої Матері "Неопалима купина " та церкву Святої Преподобної Параскеви Сербської. Загалом участь у голосуванні взяло 2 436 нетішинців.

На зборах також затвердили статути 2 релігійних громад у новій редакції, обрали голів та членів парафіяльних рад та ревізійні комісії. 

Відео дня

Нагадаємо, рівно тиждень тому в Хмельницькому вибухнув релігійний скандал. В центрі міста, в храмі, священик УПЦ (мп) побив військового. Вже ввечері того ж дня під собором зібрались тисячі хмельничан та проголосували за його перехід до Православної Церкви України

Побиття військового в храмі викликало резонанс в суспільстві. Впродовж тижня тривали акції протесту проти моспатріахату під храмами у Хмельницькому та області. Так, в обласному центрі активісти збирались під церквою Казанської ікони Божої Матері у Гречанах та біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці на вулиці Вайсера. Обидва храми були у підпорядкування УПЦ (мп), однак, прихожани проголосували за їх перехід до ПЦУ. 

Також вчора тривали акції протесту під храмами у Кам’янці-ПодільськомуШепетівці та Старокостянтинові. Сотні вірян у цих населених пунктах збирались разом, аби вигнати з церков прихильників московського патріархату та офіційно засвідчити перехід до ПЦУ. Як це було читайте в матеріалах:

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

До слова, не вперше хмельничани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up