Пес по кличці «Алтай». Історія чотирилапого з Кам’янеччини, який побував у миротворчих місіях

Пес по кличці «Алтай». Історія чотирилапого з Кам’янеччини, який побував у миротворчих місіях
Тут і далі фото зі сторінки військової частини А 2641
  • «Алтаю» нещодавно виповнилося 9 років. Для собак — це вже пенсійний вік. 

  • Цей пес 8 років розшукував міни та вибухонебезпечні предмети.

  • Алтай міг відшукати міну у найскладніших місцях, там, де навіть сапери із металодетекторами не справлялися.

  • Він пройшов 2 миротворчі місії в Косово та Афганістані та удостоївся почесної нагороди за свою роботу. 

  • А після того зі своїм господарем працював на деокупованій Київщині. 

Не Патроном єдиним. В Хмельницькій області чимало відважних чотирилапих, які допомагають військовим у різних підрозділах. Про одного із таких — пса по кличці «Алтай» розповідають у військовій частині А 2641, що базується на Кам’янеччині. 

Нещодавно службовий собака цієї військової частини «Алтай» вийшов на заслужений відпочинок  –  таку собі “собачу пенсію”. На сьогодні йому виповнилось 9 років.  

— Люди у подібному віці лише починають вчитися, здобувати навички та вміння, але у собак усе навпаки, їхня фізіологічні особливості та процес старіння проходить багато швидше, тому їх середній «трудовий стаж» 8 років. Звісно, бувають і винятки з правил, коли собака служить довше, але такі собаки проходять додаткове тестування, яке підтверджує, що вони не втратили своїх робочих якостей та можуть працювати й надалі, — додають в частині. 

Відео дня

Мінно-розшуковий пес в Косово та Афганістані

Німецька вівчарка Алтай почала свою службу у 2015 році як мінно-розшукова собака. Військові кажуть, впродовж свої собачої кар’єри він не раз демонстрував свої професійні здібності. Алтай міг відшукати міну у найскладніших місцях, там, де навіть сапери із металодетекторами не справлялися.

Разом зі своїм кінологом Алтай трудився в зоні АТО/ООС, і навіть у складі українського національного контингенту у миротворчих місіях. 

Так, у 2017 році протягом року він побував на бойових завданнях у складі групи розмінування інженерної роти українського національного контингенту в Косово (республіка Сербія), з  грудня 2020 року по червень 2021 року – в Ісламській республіці Афганістан. За це чотирилапого нагородили пам’ятною відзнакою «За віддану службу в миротворчих місіях». 

Пошук вибухівки на Київщині та “пенсія”

Після початку повномасштабного вторгнення росії кінолог Сергій із службовим собакою «Алтай» у складі групи розмінування працювали на деокупованій Київщині. Вони виконували бойові завдання, брали участь у розмінуванні територій.

А після того Алтай пішов на “пенсію”. Та військові кажуть, попереду у собаки спокійне життя. Він житиме удома поряд з своїм господарем.

— Виростити та навчити службового собаку на запах вибухових речовин — справа не з легких. Адже кожен із чотирилапих має свій характер та вимагає особливого підходу. Алтай — мій надійний помічник, я завжди був упевнений в тому, що він впорається із поставленими завданнями, Алтаю, твоя місія виконана з честю, — додав кінолог Сергій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up