Питання-відповідь. Як стати на облік в центр зайнятості

Питання-відповідь. Як стати на облік в центр зайнятості
  • Кожен безробітний може стати на облік у центрі зайнятості. Для цього треба зібрати пакет документів і піти до найближчої біржі праці.
  • З 8-ого дня хмельничанам призначають допомогу по безробіттю.
  • Як отримати статус офіційного безробітного і скільки за це платититимуть?

Після невдалих пошуків роботи самотужки хмельничани звертаються у Центр зайнятості. Там фахівці реєструють безробітних та шукають підходящі вакансії. По законодавству кожен, хто залишився без роботи, має право отримувати допомогу по безробіттю. Та не всі знають, що потрібно для того, аби стати на облік у Центр зайнятості. Журналісти vsim.ua з’ясували, які документи потрібні і як порахувати розмір грошової компенсації.

Які документи потрібно зібрати

Отримати статус безробітного і стати на облік хмельничани можуть у найближчому Центрі зайнятості. Фахівці біржі праці мають завести на безробітного персональну картку, в якій вказуються особисті дані. Окрім паспортних відомостей записується інформація про попереднє місце роботи та причини звільнення. Разом з тим подається пакет документів:

  • паспорт громадянина України
  • облікова картка платника податків
  • трудова книжка або цивільно-правовий договір
  • документ про освіту (диплом, свідоцтво, сертифікат і т.д.)
  • військовий квиток із зазначенням дати взяття на облік (в разі необхідності)
  • довідка з останнього місця роботи про розмір заробітної плати (потрібно, якщо страховий стаж за останні 12 місяців становить не менше півроку)

Додатково до основного переліку документів можуть попросити й інші довідки. Так, інваліди, які не досягли пенсійного віку і отримують відповідну пенсію або соцдопомогу, подають копію довідки до акта огляду МСЕК та при наявності пред’являють індивідуальну програму реабілітації. 

Відео дня

Як призначають грошову допомогу

Допомогу по безробіттю призначають на 8-ий день після того, як взяли на облік в Центр зайнятості. Мешканцям, які звільнились з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин або за порушення трудової дисципліни,виплати нараховуватимуться з 91-ого дня.

Періоди виплати грошової компенсації безробітних можуть бути наступними:

  • 720 днів – для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до виходу на пенсію)
  • 360 днів – стандартна тривалість виплат для більшості громадян
  • 270 днів – при звільненні з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, за згодою сторін, а також по пунктах 3, 4, 7, 8 статті 40 і статтями 37, 41 і 45 Кодексу законів про працю України
  • 180 днів – для переселенців, а також молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової служби

Який розмір допомоги по безробіттю

Мінімальна сума допомоги по безробіттю в Україні в 2017 році становить 544 гривні. У такому розмірі вона виплачується тим, хто за останній календарний рік має страховий стаж менше шести місяців або звільнений з останньої роботи з підстав, передбачених п. 3, 4, 7 і 8 ст. 40, ст. 41 і 45 КЗпП, а також переселенцям, випускникам навчальних закладів (без досвіду роботи) і демобілізованим зі служби в армії.

Безробітні, у яких страховий стаж за останні 12 місяців до реєстрації на біржі праці перевищує півроку або мають перерву в роботі з поважних причин, будуть отримувати виплату в процентному співвідношенні до їх середньої зарплати в залежності від страхового стажу, але не менше мінімального розміру допомоги по безробіттю, встановленого для цієї категорії (1280 гривень).

  • менше 2 років — 50%
  • 2-6 років — 55%
  • 6-10 років — 60%
  • більше 10 років — 70%

Сума виплат залежно від тривалості безробіття плавно зменшується. Так, в перші 90 днів безробітний отримує 100% призначеної йому грошової допомоги, наступні 90 днів — 80%, а далі виплати становлять 70%.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – зараз це 6400 гривень.

Підготувала Вікторія Барицька 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ольга

    Чи можу поновити на біржі якщоя сама написала заяву про зняття з біржі бо їхала за кордон
  • оля

    Якщо нема останнього запису з місця роботи чи можна стати в центр зайнятості
  • людмила

    Чи може стати на біржу вагітна  жінка
  • альона

    Чи можна стати на біржу  якщо ніде неробила офіційно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up