Про православний храм та католицьку капличку на Кам'янецькій

Про православний храм та католицьку капличку на Кам'янецькій
Православну церкву на старому кладовищі побудують як тільки назбирають грошей. Поруч буде католицька каплиця, яка наразі лише у планах. Священики кажуть – з храмами буде більше порядку як для місцевих мешканців, так і для всіх хмельничан.

Мають всі дозволи  

Храм Великомученика Дмитрія Солунського будуватимуть за адресою вулиця Чехова, 48. Настоятель ще не побудованого храму отець Іван Зінькевич довго чекав на цю ділянку. Релігійна громада Свято-Дмитрівського храму єпархії Української православної церкви Московського патріархату виготовила проектно-кошторисну документацію та отримала дозвіл на зріз дерев. 

 

Відео дня
> - Ставилося питання, щоб дати нам ділянку біля військового кладовища, але там дуже багато комунікацій, - каже отець Іван. – Тому прийшли сюди. Акт про землю за 2011 рік, декларація на будівництво храму, дозвіл з Міністерства культури на зрізку дерев – у мене є все. Єдине, чого я не розумію, чому здійняли такий шум навколо цього будівництва.

 

Технічний звіт про інженерно-геологічні вишукування на ділянці храму за 2012 рік позитивний для будівництва, каже священик. А захоронень на виділеній ділянці немає, тобто казати, що храм будуватимуть на людських кістках, не можна.

 

На честь афганців

Храм будують на честь загиблих воїнів-інтернаціоналістів Афганістану.

- Щоб увіковічити пам’ять загиблих, ми більше восьми років просили побудувати храм, - каже голова міської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрій Випірайленко. – На будівництво збираємо гроші, хто скільки може.

 

- На честь 20-річчя виведення військ з Афганістану тут ми поставили дубовий хрест, - каже отець Іван Зінькевич. – За 3-4 тижні його вже зламали. Це живий приклад вандалізму. Коли ми прийшли на цю ділянку, здивувало те, що на цьому місці була дорога. Тут хто хотів, той їздив, через саме кладовище. А посеред білого дня шприци, голки валялися! Навіть самі місцеві жителі із приватного сектору відгородилися високим парканом. Мені ці люди неодноразово казали, що тут страшно жити. І новині, що ми будуватимемо тут храм, тільки раді.

 

На ділянку виділили більше 16 соток землі. Місткість храму розрахована на 160-200 людей. Сказати, скільки коштів піде на будівництво, отець Іван не може, але якщо буде можливість, обіцяє, що куполи позолотять. 

 

- Православні храми здавна були білі, тому колір церкви поки невідомий, - каже отець Іван. – Разом з куполом та хрестом висота споруди буде трішки більше 23 метрів. Ми також плануємо зробити зручності для інвалідів – встановимо пандус при вході у храм. 

 

Буде католицька капличка 

Поруч з православною спорудою може з’явитися і католицька. Польська громада запевняє – капличка була тут й раніше, до того ж, на цвинтарі поховано багато католиків.

 

- Було дві каплички колись – нижче стояла православна, вище – католицька, - каже голова обласного товариства Спілки поляків України Франц Міцінський. – Було б ліпше там і побудувати нашу капличку, а православний храм нижче. Але оскільки вони вже три роки робили документацію, а ми про те не знали, то вже є, як є. 

 

Франц Міцінський каже, що будівництво католицької каплички планувалося вже давно.  Наразі громада збирає всі необхідні дозволи. Питання мають винести на сесію міської ради, але як швидко все буде – невідомо.

 

- На тому місці, де будуватимуть храм, були захоронені люди, які померли від тифу, - каже голова товариства. – Але там не було кому поставити хрест, бо це похоронені найбідніші люди. Ми домовилися із отцем Іваном, що коли будуть копати котлован, я буду присутній, і якщо знайдемо якісь захоронення, то за християнським звичаєм переховаємо рештки. 

 

Нема меж кладовища 

У статті 28 Закону України «Про поховання та похоронну справу» зазначено, що землі, на яких розташовані місця поховання, є об’єктами права власності і не підлягають приватизації або передачі в оренду. На території місця поховання не можуть бути  розташовані об’єкти  іншої, крім комунальної форми власності. Проте межі кладовища досі не затверджені.

 

- Межі цвинтаря у нас не затверджені, отже міська рада могла виділяти цю ділянку під храм, - каже краєзнавець Ігор Западенко. – Документальних свідчень того, що тут були захоронення, немає. Згідно із цим Законом кладовища не діляться за віросповіданням. Але з точки зору історії – церкви дійсно будували на кладовищах.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    22-й ну що ти таке кажеш ? Хто кого не навидить, вірте собі на здоровя, але в Хм. дійсно понастроювали церков не пройти не проїхати, на кожному кроці, ось люди побачивши цю новину і обурююця, типу :"що знов"! Місто гостро потребує інших споруд причому дуже , а вони нову церкву, скоро воювати за прихожан будуть, де ж стільки тих віруючих взяти. ( коли у когось щось не складається у житті, важко хворієте - повір не всі вірять в те що , купити парафінову свічку ,запалити в церкві і це допоможе від всіх бід )
  • Anonymous

    Цікаво, а якби на кладовищі почали будувати сміттєпереробний завод, за який Ви виступаєте, чи готові Ви будете дихати тим смородом і водити туди своїх дітей на екскурсії? І коли у когось щось не складається у житті, важко хворієте, то чомусь одразу біжите до церкви. І чи захочете, щоб дитина вчилася у школі чи ходила до садочку, зведеному на чужих могилах? На кістках нічого не повинні будувати - ані школи, ні церкви чи футбольного майданчика. І чим Вам заважає церква? Не вірите - не ходіть туди, та й все. Однакових людей немає. хтось любить футбол, а комусь подобається плавання, хтось читає книжки, а інший п'є пиво у барі. Невже потрібно ненавидіти один одного тільки тому, що усі ми - різні?
  • Anonymous

    Ну так вони в першу чергу задаються питанням профіту..А який профіт з дитячого садочка? Їхні ж дітки з гувернантками за кордоном сидять ..Так само . це нам сміття заважає, а вони закрили очі - і нема ніякого сміття...(((
  • Anonymous

    Да уже раз настроили, например при И. Грозном , людей резали везде , в домах на улице , головы рубили на площади за здрасти, и это в саммый религиозный период. Наши люди интересные на всю голову, на нужное деньги зажмут, будут жить как животные, но на храмы с последнего отдаст, ибо думает что спасает свою душу . Ой ,где ум ? Если бы еврейский бог существовал , то сделал бы людей немного глупее, зачем такой мошьный инструмент который противоречит вере ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up