Рада підтримала закон про англійську мову в Україні. На яких посадах її вимагатимуть?

Рада підтримала закон про англійську мову в Україні. На яких посадах її вимагатимуть?
  • Відтепер англійську обов'язково вивчатимуть в садочках та муситимуть знати посадовці.

Сьогодні у Верховній Раді підтримали законопроект, яким статус англійської закріплено як «мову міжнародного спілкування». Його на розгляд Уряду вніс Президент Володимир Зеленський ще 28 червня. Документ опублікований на сайті парламенту. “За” проголосували 278 народних обранців, пише нардеп Ярослав Железняк та видання “Українська правда”. 

Згідно законопроєкту №9432 володіти англійською мовою зобов’язані певні держслужбовці, працівники екстреної допомоги та низки інших сфер. У документі визначено категорії посад, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою, унормовано особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоровʼя.

А от норму про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською виключили рішенням Комітету. Нагадаємо, через цей пункт найбільше виникали суперечки. Адже передбачалося, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми мали б демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами. 

Відео дня

Що ж пропонують в проекті

Ми розповідали, що згідно із законопроектом, володіти англійською мовою зобовʼязані люди, які претендують на зайняття таких посад:

Вимагати знання англійської можуть і в органах місцевого самоврядування, якщо посада передбачає міжнародну співпрацю (за винятком виборних посад). Для чиновників будуть безкоштовні іспити з англійської. Їх можна буде складати не частіше 1 разу на 4 місяці, але необмежену кількість разів. 

Екстрену допомогу надаватимуть англійською іноземцям і особам без громадянства, якщо вони не знають української (або іншими мовами, прийнятними для сторін). Виклики також повинні прийматися англійською. 

В освіті на всіх рівнях вивчення і використання англійської мови також є обов'язковим. Для військовослужбовців діятиме стандарт НАТО STANAG 6001 щодо володіння іноземною мовою на рівні, достатньому для іншомовного спілкування у професійних галузях. Але під час війни вимога володіти англійською мовою на військовослужбовців та правоохоронців не розповсюджуватиметься.

А який у вас рівень знань англійської?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач44

    ну все таки холопы должны владеть языком господина.....
  • IGOR

    Хахаха, это просто прекрасно, ничего не скажешь)
  • Лесовой К.

    Comment only in English. This is lovely

    ЧитачЧитачів reply Лесовой К.

    But don't talk. We all switch to English, if not to Russian
  • Читач95

    Нехай самі спершу вивчать УКРАЇНСЬКУ,за яку стільки крові пролито! ! !
    І поздають мандати ті,які не володіють ні Українською,а ні англійською.
    В тій ВР шо попало сидить🤷

keyboard_arrow_up