У цей період віряни утримуються від вживання ряду продуктів.
Що саме і коли не можна їсти.
Різдвяний піст триває рівно 40 днів. Розпочався він 28 листопада, а завершиться у переддень Різдва, 6 січня 2021 року.
Як і під час будь-якого іншого посту, під заборону в Різдвяний підпадають м’ясо, яйця, молоко та молочні продукти. Основу ж пісного столу в цей період становлять овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, горіхи, пише УНІАН.
Харчування по днях посту:
28 листопада (субота) - дозволена риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
29 листопада (неділя) - дозволені риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
30 листопада (понеділок) - дозволена гаряча їжа без олії;
1 грудня (вівторок) - риба, гаряча їжа з олією;
2 грудня (середа) - сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
3 грудня (четвер) - дозволена риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
4 грудня (п'ятниця) - на честь свята Введення Богородиці дозволяються до вживання риба, страви з олією та вино.
5 грудня (субота) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
6 грудня (неділя) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
7 грудня (понеділок) - дозволяється гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
8 грудня (вівторок) - риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
9 грудня (середа) - сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
10 грудня (четвер) - риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
11 грудня (п'ятниця) - сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
12 грудня (субота) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
13 грудня (неділя) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
14 грудня (понеділок) - дозволена гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
15 грудня (вівторок) - риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
16 грудня (середа) - сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
17 грудня (четвер) - риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
18 грудня (п'ятниця) - сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
19 грудня (субота) - День святого Миколая, дозволяється їсти рибу, гарячу їжу з олією, випити трохи вина;
20 грудня (неділя) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
21 грудня (понеділок) - гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
22 грудня (вівторок) - гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
23 грудня (середа) - сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
24 грудня (четвер) - гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
25 грудня (п'ятниця) - сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
26 грудня (субота) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
27 грудня (неділя) - можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
28 грудня (понеділок) - гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
29 грудня (вівторок) - гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
30 грудня (середа) - сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
31 грудня (четвер) - гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
1 січня (п'ятниця) - сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
2 січня (субота) - дозволяється гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
3 січня (неділя) - дозволяється гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
4 січня (понеділок) - сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, мед, горіхи);
5 січня (вівторок) - дозволена гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані або варені овочі та гриби;
6 січня (середа) - Різдвяний святвечір, сухоїдіння: (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи).
Пам'ятайте, що постити можна не всім. Дотримуватися суворого посту не варто хворим людям, тим, хто нещодавно переніс операцію, маленьким дітям, вагітним та матерям, які годують дітей. А ось здоровим людям до посту слід підходити з обережністю. Так, наприклад, білкову їжу з раціону треба виключати поступово, оскільки при різкій зміні харчування шлунок може не впоратися. А ще під час посту бажано вживати різні види продуктів: овочі та фрукти, також до раціону слід додати горіхи та бобові.
Че Гевара