Щедрий вечір: що приготувати та як правильно зустрічати Старий Новий рік

Щедрий вечір: що приготувати та як правильно зустрічати Старий Новий рік
Фото ілюстративне
  • Українці будуть знову зустрічати "Новий рік" 14 січня. 
  • А ось вечір 13 січня називають Щедрим. 
  • Чому Новий рік зустрічають двічі та які традиції пов'язані зі святом.

 

Через розбіжність у григоріанському та юліанському календарях Новий рік в Україні святкують двічі, 1 та 14 січня. І хоча офіційне святкування Нового року припадає на перший день січня, але є багато тих, хто святкує Новий рік за старим стилем, тобто всередині січня.

Напередодні свята, 13 січня, настає Щедрий вечір. Його також називають Маланки, Маланьї, Васильєв вечір, Овсінь, Щедрець, Товста кутя, пише Уніан.  Варто зазначити, що за церковним календарем 13 січня відзначається День преподобної Меланії, тож, Щедрий Вечір часто називають — свято "Меланки".

Ввечері 13 січня відбуваються урочисті Богослужіння. Як і на святвечір перед Різдвом 13 січня готують святкову вечерю, яку ще називають "щедрою". На столі мають бути ситні і багаті частування: ковбаси, свинина, вареники, холодець, млинці. Головною стравою на столі є щедра кутя. Від різдвяної вона відрізняється додаванням сала, смальцю, масла або молока. Стіл має бути пишним, адже вірять, що це принесе достаток у дім.

Відео дня

За традицією ввечері 13 січня щедрують та водять "Меланку".  А ось після півночі 14 січня настає Васильєв день. Хлопці ходили до хресних і сусідів і посівали будинку зерном, бажаючи щастя господарям. Цей обряд покликаний залучити хороший достаток і урожай в Новий рік. Вважається, що в день Старого Нового року першим в будинок повинен зайти чоловік. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up