“Швидка” виїжджатиме лише на екстрені виклики: як новації від уряду діятимуть у Хмельницькому

“Швидка” виїжджатиме лише на екстрені виклики: як новації від уряду діятимуть у Хмельницькому
Фото ілюстративне
  • Екстреність визначатиме диспетчер на “103”.
  • До інших відправлять сімейного лікаря.
  • А максимальний час до прибуття карети швидкої допомоги становитиме 10 хвилин.

Нова влада - нові реформи. На початку жовтня Уряд встановив стандарти доступності публічних послуг. Вони діятимуть в межах територіальних громад та стосуватимуться різних сфер життєдіяльності від Wi-Fi в школах до регламенту прибуття екстрених служб. 

Так, для “швидкої” допомоги це не більше 10 хвилин по місту. Швидкість прибуття на виклик в межах регіону не може перевищувати 20 хвилин. Самі ж пункти надання екстреної лікарської допомоги мають бути в діапазоні кожних 7 кілометрів. А відстань між стаціонарними медзакладами (лікарні, амбулаторії) має становити не більше 60 кілометрів. 

Чимало інновацій в сфері медицини анонсувала і нова міністерка Зоряна Скалецька. Вона представила на Урядовому порталі свою програму діяльності на найближчі 5 років. Відповідно до неї, бригада «швидкої» буде виїжджати тільки для надання екстреної медичної допомоги. Екстреність визначатиме диспетчер. Підсказкою йому будуть слова того, хто подзвонив. Тому при зверненні на “103” потрібно якомога точніше описати симптоми або стан хворого. Виняток зроблять для дітей, яким ще не виповнилося 2 роки. До них «швидка» приїде в будь-якому випадку.  Щоб засвідчити смерть, “швидка” виїжджати не буде.

Відео дня

До екстрених станів відносять:

  • задуха, гострий біль, які виникають раптово;
  • травми внаслідок нещасного випадку, ДТП, нападу злочинця;
  • асфіксія (зупинка дихання через стороннє тіло або удушення);
  • укуси тварин і комах;
  • гіпертермія, що не збивається ліками, вище + 39 ° С;
  • судоми;
  • всі види кровотеч;
  • гострі психічні розлади, небезпечні для пацієнта і оточуючих.

Саме за наявності таких симптомів можна буде дзвонити на “103”. Якщо випадок не підпадає під категорію екстрених, диспетчер направить до хворого чергового сімейного лікаря. До речі для нього теж встановили регламент. На виклик повинен прибути не пізніше ніж через 60 хвилин. 

Також у міністерстві планують розширити програму “Доступні ліки” та збільшити по Україні кількість аптек, де їх можна буде отримати до 22 тисяч.

Чи готовий Хмельницький та область до таких інновації, ми запитали у департаменті охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації. 

Картинки по запросу яків цуглевич vsim.uaНаразі Хмельницький на 96% забезпечує доїзд швидких до місця виклику за 10 хвилин. В нас не складна ситуація, порівняно з іншими містами. Поки проблем немає, тому жодні інновації нам не страшні. Нещодавно місто отримало ще новий реанімобіль. Ми забезпечені транспортом. Складніша ситуація по районах. Там нам ніяк не вдається вийти на позначку 90% доїзду за 20 хвилин. Доріг немає, машини убиті, - розповів начальник департаменту Яків Цуглевич. 

Також посадовець зазначає, що для більш оперативної роботи в районах необхідно придбати ще 60 карет швидкої допомоги. Щодо виїзду лише на екстрені виклики, зазначає, що це стандартна європейська практика, яка дозволить хмельницьким медикам на “швидких” працювати ще ефективніше.

Зупинка серця та смерть, яку неможливо забути: історії хмельницьких лікарів “швидкої” у цьому матеріалі ви зможете прочитати про: те, як працюють лікарі “швидкої”, хто відповідає за екстрену допомогу у Хмельницькому. Скільки є діючих підстанцій та бригад. Як медики потрапляють на роботу до даної структури та з якими випадками їм доводиться зустрічатися на викликах, ви можете прочитати в матеріалі 

Також нагадаємо, що у червні під стінами Хмельницької обласної ради прийшов “бунт” водіїв карет швидкої допомоги. Вони скаржилися на мізерні зарплати та розповідали, про масові звільнення. Про це ви можете прочитати в матеріалі Обурені водії швидких із бунтом прийшли до Хмельницької облради. Чому і для чого.

А напередодні, неподалік від автовокзалу №2, стікав кров’ю перехожий. Йому надавали допомогу випадкові свідки. Чому довго їхала швидка, читайте Хмельничани Віктор та Валентин рятували непритомного чоловіка поки у “швидкої” не було машин

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ирина Ирина

    А вночі сімейний лікар приїде?Жах.Але у нашій країні все робиться для людей.
  • Marina

    Скорую помощь вызвали со скандалом,к пожилыми людям ехать не хотят."Обращайтесь к участковому врачу".А у мамы оказался инсульт.Что было бы если бы мы не настояли на вызов скорой?....
  • вася пупкин

    І це правильно. А то скаржаться старі баби й діди - "у мене тиск високий, приїдьте!". Купіть собі тонометр та й не кумарте єрундою. Є більш серйозні хворі, які дійсно постребують невідкладної допомоги!
  • Oleg Kykot

    Безтолкова швидка. Жодного разу не приїздила за 10 хв.
    То не на ту адресу поїдуть і телефонують, то хвилин 25 їдуть.
    А вже як на місці, то починають допит: "Як звати? Скільки років?...". Ніякого швидкого реагування
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up