Слідами вуличного мистецтва. Де знаходяться та як виглядають мурали Хмельницького (КАРТА)

Слідами вуличного мистецтва. Де знаходяться та як виглядають мурали Хмельницького (КАРТА)
  • Вулиці міста прикрашають близько двох десятків муралів.

  • Побачити їх та познайомитись з вуличним мистецтвом може кожен бажаючий.

  • Як виглядають мурали та коли продовжать розмальовувати місто, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Історія створення муралів у Хмельницькому охоплює вже майже 5 років. За цей час у місті створили близько двох десятків малюнків. Там, де раніше “красувалися” старі стіни, тепер милують око справжні шедеври. Створювали їх як місцеві художники та волонтери, так і митці й добровольці з інших міст України.

Наші журналісти вирушили на екскурсію містом, аби побачити, що зображено на стріт-артах та де їх шукати.

Дівчина з кулями

Де знаходиться: Інститутська, 6/3.

Відео дня

Перший великий мурал, створений у місті у 2014 році. Малювали його команда художників М-97 з Одеси. Стріт-арт під назвою “Поверніть нам наше небо” займає площу понад 300 квадратних метрів та охоплює десять поверхів будинку.

Козак-кобзар

Де знаходиться: Гагаріна, 20.

Навпроти філармонії на стіні житлового будинку №20, що на Гагаріна, раніше красувалися радянські “серп і молот”. Тепер на місці забороненої символіки з’явилося зображення козака, що грає на кобзі. Одягнений він у військову форму замість традиційної вишиванки. Творцем муралу став місцевий художник Андрій Томчишен. Працював художник понад 10 днів.

Дівчина на гойдалці

Де знаходиться: Володимирська, 86

Навпроти управління НБУ в Хмельницькій області, на стіні будинку №86 на Володимирській, є ще один стріт-арт. Створили його в серпні 2017 року в рамках фестивалю вуличного мистецтва “Арт-місто”. Працювали над ним одеські художники з М-97. На ньому зображена дівчина, що катається на гойдалці серед поля.

 

Екологічний стріт-арт на Соборній

Де знаходиться: Соборна, 31.

Біля пам’ятника В’ячеславу Чорновола намальований мурал на тему води. На малюнку зображено, як явища природи здатні використовуватись як енергоресурси. Створив мурал у вересні 2015 року севастопольський художник Михайло Коробков. Присвячений він Дням сталої енергії у Хмельницькому, а також Дню міста.

Музикант в циліндрі

Де знаходиться: Проскурівська, 18

Ще одне творіння у стилі стімпанк уродженця Севастополя з’явилося на стіні будівлі музичної школи №1. На малюнку зображений музикант у циліндрі, що грає на вигаданому музичному інструменті. Поруч із малюнком стояв стілець, аби кожен зміг сфотографуватися. Щоправда, його там уже немає.

Подолянка

Де знаходиться: Подільська, 9/1

Зображення жінки-подолянки з веретеном в руках прикрашає будівлю №9/1 на Подільській з вересня 2017 року. Над муралом працювало подружжя художників з Івано-Франківська Юрій та Марта Пітчуки, яких запросив директор фестивалю “Respublica” Андрій Зоін. Створили стріт-арт у рамках проекту “Мальоване місто”.

Проскурів у Ретроспективі

Де знаходиться: Проскурівська, 56

Мурал у вигляді старої фотографії початку ХХ століття з’явився над будівлею міської дитячої бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка. Над ним працював художник-монументаліст Андрій Томчишин. На малюнку зображений Будинок Берлянта, який знищили в роки Другої світової війни та чоловік зі старовинною фотокамерою. Під муралом розміщені два електрощитки, “одягнені” у корпуси старих фотоапаратів.

Набережна Південного Бугу

Вздовж берега Південного Бугу розташовані відразу кілька муралів. На одному із них зображена Джоконда з балончиком фарб у руці. Щоправда, руки вандалів дістались і туди: очі Мони Лізи замалювали жовтою фарбою.

На будівлі Дитячої юнацької спортивної школи №3 зображений веслувальник на байдарці. Неподалік стоїть старий вагончик, який також розмалювали. Трохи далі на паркані “республіканці” створили мурал із зображенням різнокольорових рибок.

Об’єкти на набережній створювалися одеськими художниками за ідеєю Андрія Зоіна у 2016 році. Проте, це ще не всі прикраси набережної річки. На протилежній стороні, де розташований Молодіжний парк, паркан прикрасили різними малюнками - від козаків до спортивної тематики та абстракції.

Під мостом через Південний Буг головний “республіканець” Андрій Зоін зобразив людські очі у чорно-білих кольорах. Мурал є наймолодшим, роботу над ним завершили наприкінці минулого року.

Дерево Мрій

Де знаходиться: Курчатова, 9

На стінах старої котельні, що навпроти дитячого садочку та школи мистецтв “Райдуга”, знайшло своє місце “Дерево життя”. Малюнок із зображенням дітей виконаний у яскравих кольорах. Над ним працювала хмельницька художниця Оксана Мазур в парі зі Святославом Франко.

Осінній джаз

Де знаходиться: Героїв Майдану, 24.

Мурал створений в рамках проекту “Мальоване місто”. Зображений на ньому чоловік, який грає на саксофоні. Працював над ним хмельничанин Андрій Томчишин.

“Хмельницький. Щодня Новий”

Де знаходиться: Кам’янецька (виїзд з Хмельницького, мікрорайон Ружична)

Найдовший та найбільший мурал у місті створювали учні ПТУ №25. Його довжина - 176 метрів, висота коливається від 150 до 180 сантиметрів. Приурочений арт до Дня Міста. На ньому зображені визначні будівлі Хмельницького. Щоправда, погода встигла внести корективи: чимала частина муралу заплямована брудом.

Мінус один

Ще один мурал існував на стіні будівлі школи №18, що на Купріна (навпроти Ружичанського універмагу). На ньому була зображена дівчина з книгою. Після капремонту фасаду муралу не стало. Тепер на його місці красується жовта стіна.

Якщо будуть кошти, будуть і мурали

Щодо можливості створення нових арт-об'єктів у місті ми запитали у засновника та директора фестивалю “Respublica” Андрієм Зоіна. За його словами, планувати подібне складно, адже все залежить від наявності коштів.

  • Кожен мурал коштує від 40 до 100 тисяч. Ми пишемо зараз кілька проектів на фінансування, пов’язаних з муралами. Якщо ми їх виграємо, будемо малювати. Ми займаємося цим уже 8 років. Звичайно, плануємо, ведемо переговори з митцями з інших країн. Все залежатиме від фінансування, - зазначає Андрій Зоін.

В управлінні житлово-комунального господарства розповіли, що за проектом “Мальоване місто” заходів поки не заплановано. За словами очільника управління Василя Новачка, зміни у цьому напрямку можуть відбутися, однак зараз ще нічого невідомо. Слідкуйте за оновленнями та життям Хмельницького на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Оксана Свіжак

    Про деякі мурали не знала.дякую за екскурсію містом.
  • Roxana Winter

    Я не вважаю, що жовта стіна школи 18 виглядає гірше!! Шкода, бо то була чиясь кропітка робота!!! Але зараз школа має нарешті гарний вигляд!!

    Людмила Музика reply Roxana Winter

    Roxana Winter  Жёлтый... это лучше, чем серый...

    Roxana Winter reply Roxana Winter

    Людмила Музика навіть дуже можна!! Мені теперішній вигляд молодшої школи дужееееее подобається!!!!! Сподіваюсь що будівля старшої 18 школи стане такою ж славною !!!!!

    Людмила Музика reply Roxana Winter

    Roxana Winter  Очень жаль, что не сохранился чей-то труд... И как можно сравнивать творчество с обычной покраской(((
  • Natali Stepanuk

    Ще у парку є, де зоокуточок
  • Мастер Автополив

    Полностью одобряю КРАСИВЫЕ муралы со смыслом. Они оживляют город, во время зимне осенней серости.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up