Старі кладовища Проскурова: що сьогодні стоїть на людських кістках

Старі кладовища Проскурова: що сьогодні стоїть на людських кістках
Хмельницький, як і багато міст України, розташований на старих похованнях. Розвиваючись, маленький Проскурів розширював територію за рахунок ліквідованих цвинтарів. Нині тисячі мешканців крокують вулицями сучасного Хмельницького, не замислюючись, що було колись на цьому місці.

Колись у Проскурові існувало два кладовища – християнське та єврейське. Це так звані офіційні захоронення, які були позначені на найдавнішому плані міста Проскурова 1880 року. За словами Сергія Єсюніна, колишнє християнське кладовище знаходилось у теперішній центральній частині міста. Тоді це була околиця ще невеличкого Проскурова.

- Тоді Проскурів був маленьким і в районі центру практично знаходилась околиця. На території, де сьогодні тролейбусна зупинка «П’яте колесо», в напрямку у двір, де розташована котельня, колись був християнський цвинтар. Єврейський ж розташовувався на місці, де тепер знаходиться Держстандарт. Раніше вулиця Свободи була бульваром і тут була околиця міста. А вже за околицею Проскурова був цвинтар, - говорить провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін.  

Біля собору були християнські могили

Відео дня

Згодом місто почало розбудовуватись. Межі Проскурова поступово розширювались і християнський цвинтар перенесли. Місце, де тоді почали проводити захоронення, мало кому відомі з теперішніх місцевих жителів. У 1840-х роках християнське кладовище перенесли туди, де сьогодні знаходиться Покровський кафедральний собор. На той момент на його місці була невеличка каплиця. А навколо неї розміщувались могили.

Сучасний собор розташований на підвищенні, трішки нижче зараз вишикувались житлові будинки. Деякі жителі цих будівель зізнаються - щовесни сніги вимивають грунт з-під пагорба, де трапляються навіть людські кістки та черепи.

Після 1870-х років у Проскурові проклали залізницю. Християнський цвинтар після цього змушені були перенести на теперішню Кам’янецьку. Зараз це місце хмельничани називають старим кладовищем.

- Перенесли цвинтар – це не буквально. Сам цвинтар залишався на старому місці, а ховати просто продовжували в іншому. Християнський цвинтар, який знаходиться по вулиці Кам’янецькій, поблизу дитячої лікарні, має сектор католиків і православних. А єврейський розмістили на Толстого, як їхати у сторону речового ринку. Кладовище діяло ще після війни. Після того, як місто стало обласним центром, стали зводити Південно-Західний мікрорайон. Виходить, цвинтар розмістився фактично у центрі міста. На цьому кладовищі є поховання 60-х років, хоронили ще навіть у 70-х. А потім його закрили і зробили цвинтар на Шаровечці. Однак і там заборонили вже ховати, хіба якщо є родичі чи вільне місце, - пояснює Сергій Єсюнін.

Більше п'яти сільських цвинтарів

Зараз чи не у кожному мікрорайоні Хмельницького є цвинтар. Католики, після того, як заборонили проводити захоронення у Шаровечці, стали ховати померлих біля костьолу у Гречанах. Там діяв цвинтар тривалий час, однак в межах села Гречани. Мешкали там переважно поляки.

Ще один сільський цвинтар частково залишився на проспекті Миру, на перехресті з вулицею Рибалка. Колись тут було сільське кладовище села Заріччя. Аналогічно селищні захоронення є і в мікрорайонах, які колись були окремими населеними пунктами.

Зокрема, цвинтар є у Книжківцях, Ружичній та у Лезневому.

Під "Вінницьким" лежать кістки німців

Окрім цього, як розповів «ВСІМ» Сергій Єсюнін, у Хмельницькому є чимало місць, де проводились неофіційні захоронення. До прикладу, під час війни в районі Старокостянтинівського шосе та проспекту Миру ховали німецьких солдат. На їхніх кістках побудований теперішній універсам «Вінницький» та половина житлового будинку на проспекті. Ще у роки війни  тут знаходилась околиця Проскурова і тому жодних споруд там не будували.

У сквері Шевченка ховали солдатів

Також були епізодичні поховання і біля кінотеатру Шевченка. В роки Другої світової війни на цій території знаходився військовий шпиталь, поблизу нього – сквер.

- На цьому місці поховання були епізодичними. Тут була паркова територія. Спочатку знаходилось лише кілька могил, ховали переважно радянських воїнів. А вже у 1944 році, коли тут діяв німецький шпиталь, то, щоб далеко не возити померлих, прямо на території парку і ховали, - каже історик.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Roman Tsehmister

    В парке Ивана Франка тоже были захоронения вроде?
  • Андрій Бай

    пам'ятаю,як у класі так 8 чи 9 нам влаштували екскурсію "кладовищами Проскурова"-коли поводили по місту і сказали де і яке кладовище було і що там зараз. Моя рідна ЗОШ № 10 - збудовна на місці хлібокомбінату,а той,у свою чергу-на місці кладовища.Коли ми були малі то старші хлопці брали черепи(які стирчали з глини) насаджували їхї на патики і ганяли за нами,малявками,лякаючи.

    Маленька поправка- універмаг Вінницький(Сільпо) збудований на місці поховань не німців,а угорців.Проскурівський гарнізон складався з мадярського піхотного і німецького танкового полків. На Темпі ховали саме мадяр.Просто після війни всіх,хт овоював записували в німці автоматом
  • Исламбакиев Тигран

    А ещё раньше, этак 10 тис. лет до н.э., здесь бродили МАМОНТЫ и наши предки, ПРОТОУКРЫ. Думаю, если немножко порыться, можно также придти к выводу, что мы, о боже, ЖИВЁМ НА ЧЕЛОВЕЧЕСКИХ ОСТАНКАХ! ПОКАЙТЕСЬ!



    А если серьёзно: редакции вообще нехер о чём писать?
  • Wunderkind Konstantin

    В дет саду возле кардиоцентра был во время войны госпиталь немецких танкистов. Кто не выжил-закапывали на территории парка им. Шевченка, видимо, там, где фонтанчики...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up