Заборона на своїх. Що кажуть хмельницькі вчителі про репетиторство в школах

Заборона на своїх. Що кажуть хмельницькі вчителі про репетиторство в школах
Зустрітись з вчителем в окремий час та за окремі гроші. Репетиторство у Хмельницькому процвітає. Педагоги сьогодні готують до ЗНО та допомагають «підтягнути» шкільну програму. Чи потрібно забороняти репетиторство у школі та що думають про це самі вчителі, дізнавались журналісти «ВСІМ».

Шквал обговорень у Хмельницькому викликало звернення начальника управління освіти до вчителів. Роман Миколаїв розповів, що планує взятись за репетиторство у школах. Освітянам заборонять заробляти додаткові кошти у стінах навчальних закладів.

«Своїх» не вчитимуть

Репетиторство загалом не чіпатимуть. Мова йде лише про платні уроки, які проводяться у межах школи та для своїх учнів.

Відео дня

- Заняття не повинні відбуватись у приміщенні шкіл. Неприпустимо, коли репетитором для учня є його вчитель по даному предмету. Розуміємо, для чого такі речі робляться. Коли раптом в певного учня занижуються оцінки, а після відвідання кількох занять оцінки підвищуються, - говорить Роман Миколаїв.

Вчителям в управлінні навіть «пригрозили» жорсткою дисциплінарною відповідальністю. Директори шкіл, як виявилось вже «в темі». Про це говорять у стінах навчальних закладів, шепочуться в учительських.  

Підзаробляють вдома

Ні для кого не таємниця, що вчителі надають так звані офіційні послуги й поза навчальним планом. Окремі з них не приховують цього. Мовляв, займаються репетиторством лише вдома, а заняття проводять не для своїх учнів. Директори про це замовчують, але нічого поганого у цьому не бачать. Інша справа – якщо вчитель сам провокує, аби батьки школяра звернулись до нього, щоб «підтягнути» дитину.

Вчитель з англійської мови у Хмельницькому колегіумі №16 Олена Сергіївна говорить, що саме фінансовий стан змушує вчителя давати платні уроки.

- В нашій країні зараз така ситуація з підняттям тарифів і всього іншого. Людям дуже важко виживати. Десь можна зрозуміти вчителів, чому вони йдуть на такий крок. Вони б теж хотіли більше часу приділяти сім’ї, дітям, відпочинку. Ніде немає постанови з Міносвіти, що це заборонено. Якщо ви займаєтесь репетиторством, то це має бути оформлено. Але це ж в якій кількості потрібно це проводити, щоб оформляти. Вчителі не від хорошого життя йдуть на це. Завжди існувала фраза «бідний вчитель», то в нас так і є, - каже Олена Сергіївна (прізвище відомо редакції – прим.авт.).

Вчителі нарікають на батьків, мовляв, за свою практику не зустрічались з тим, щоб хтось спеціально занижував оцінку учневі, аби навчати його потім за батьківські гроші. Переконують, що відповідають за кожен бал.

Батьки розлінились?

Але існує інша думка: проблема не в тому, що вчителі занижують оцінки, а в тому, що батьки настільки заклопотані, що не знаходять часу допомогти дитині зробити домашнє завдання.  Вчитель української мови Людмила Семенівна каже – вина батьків відчутна.  

- Я категорично проти того, щоб вчитель створює таку ситуацію, що батьки змушені були звертатись по допомогу. У початкових-середніх класах батькам простіше заплатити гроші, тоді вони будуть знати, що дитина зробила домашнє завдання і вільна. До 9 класу батьки так просто витрачають кошти. Бо вони розраховують на те, що з репетитором вона виконає все і батьки не напружуються. Все залежить від дитини і її здібностей. В мене теж є учні, з якими я займаюся. Але це мій вихідний день і в мене вдома, - каже Людмила Семенівна (прізвище відомо редакції, - прим. авт.) .

Колишній вчитель біології НВК № 6 Інна Яцик вважає так:

- Якщо якась тема учнем пропущена, то її можна опрацювати самостійно і якісь запитання задати вчителю навіть на перерві. Багато вчителів створюють ситуацію так, щоб до них діти приходили займатися додатково. Я проти платних додаткових занять в стінах школи. Я розглядаю лише можливим репетиторство перед вступом до ВНЗ. І у вчителя, який раніше не займався з цим учнем. Я не проти репетиторства, яке зафіксоване в податковій і вчитель, надаючи послуги, сплачує податки. А отакі підробітки в школі вважаю неправильними. Треба дітей вчити так, щоб додаткові уроки були непотрібні, - говорить Інна Яцик.

 Індивідуалка на дому 

Репетиторство у Хмельницькому популярне. В мережі можна знайти сотні різноманітних оголошень на будь-який смак. Для дітей чи абітурієнтів, від початкового чи середнього рівня. Хімія, біологія, математика, історія – предметів теж безліч, як і анкет репетиторів. Про себе пишуть небагато. В кількох словах описують  досвід роботи, кого можуть навчати та вартість. Більшість з них вчителює у школі, репетиторством підробляють на дому, можливий виїзд до клієнтів. 

Журналісти «ВСІМ» обдзвонили більше десяти оголошень. У багатьох ціна заняття вища, ніж вказана на сайті. Репетитор з історії України, яка допоможе підготуватись до ЗНО, на сайті вказала 40 гривень у вартості послуг. Однак, як виявилось, заняття коштують 70. Інформація застаріла у багатьох оголошеннях. 

Як зізнаються по телефону, репетиторством займаються не в школі. Заняття проводять у спеціальних приміщеннях або ж у себе вдома.

Чимало анкет виглядають сумнівно хоча б через те, що зв’язатись з людиною проблематично – контактів немає. У багатьох не вказані прізвище, лише імена та по батькові.

Найпопулярнішими предметами залишаються англійська мова, математика, українська мова та історія України.  Заняття з іноземної вартують від 50 до 100 гривень. Історія – від 50 до 70 гривень, за уроки математики просять від 40 до 70 гривень.

Хочете бути репетитором - реєструйтесь

Адвокат адвокатської контори «Місяць і Партнери» Богдан Ткачук:

Репетиторство – це поняття «народне». Як таке, поняття «репетиторство» в законодавстві України не визначено. Якщо перевести вказане поняття в юридичну площину, то це буде надання освітніх послуг. При цьому, для того, щоб такі послуги надавати, варто зареєструватися фізичною особою-підприємцем,  отримані доходи декларувати та сплачувати з них податки.

Прямої заборони на використання приміщень шкіл для репетиторства Закон України «Про загальну середню освіту» не містить. Однак, це не означає, що педагог вправі використовувати класні приміщення для, фактично, власних потреб і власного заробітку, з якого не сплачуються обов’язкові державні збори та платежі.

З метою присікання незаконного використання шкільних приміщень для власних потреб адміністраціям шкіл слід внести в правила внутрішнього трудового розпорядку пряму заборону на використання вказаних приміщень в час, не передбачений навчальним планом та розкладом занять.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Alex Valentinovich

    УЧИТЕЛЯ, В МАЕ ВСЕ ВЫХОДИМ НА МИРНЫЕ АКЦИИ ПРОТЕСТА И ТРЕБУЕМ ЕВРОПЕЙСКИХ ЗАРПЛАТ ДЛЯ ЕВРОПЕЙСКИХ ТАРИФОВ, А НЕ НЫНЕШНИЕ НИЩЕНСКИЕ, ЗА ЧЕРТОЙ БЕДНОСТИ ПО СТАНДАРТАМ ООН $5 В СУТКИ ИЛИ $150/МЕСЯЦ = 4200 ГРН!!! В ПОЛЬШЕ УЧИТЕЛЬ И ВРАЧ ПОЛУЧАЕТ €2000!!! ХВАТИТ БЫТЬ ЛОХАМИ-ОВЦАМИ, КОТОРЫМ 25 ЛЕТ ГОВОРЯТ,ЧТО ИМ ВЫПАЛА ЧЕСТЬ УЧИТЬ И ВОСПИТЫВАТЬ САМОЕ ДОРОГОЕ, ЧТО У НАС ЕСТЬ -ЭТО ДЕТЕЙ!!! ЗА НИЩЕНСКИЕ ЗАРПЛАТЫ РАБОТАТЬ ДО НОЧИ ХВАТИТ!!!
  • Анонім

    Вчителі і медики у своїй переважній більшості - самі корумповані скотиняки.

    Alex Valentinovich reply Анонім

    ПОТОМУ ЧТО ИХ ВЫНУЖДАЮТ ВЫМОГАТЬ ДЕНЬГИ,ТК УМЫШЛЕННО УСТАНОВЛЕНЫ НИЩЕНСКИЕ ЗАРПЛАТЫ, НА КОТОРЫЕ НЕВОЗМОЖНО ПРОЖИТЬ! УСТАНОВИТЕ ЗАРПЛАТЫ КАК В ПОЛЬШЕ €2000 И НИКОМУ НЕ НУЖНО РЕПЕТИТОРСТВО И КОРРУПЦИЯ!
  • PAL

    Все, что тут написано, полный п...ц. Что бы выжть учителям,им необходимо заниматься репетиторством, т.е любым способом зарабатывать деньги не платя налогов. Т.е за счет налогоплательщиков, на уроках они будут травить анекдоты, получая зарплату, а в неурочное время зарабатывать черную зарплату. Видно уже дошли их ученики и до министерства.

    Анонім reply PAL

    Вот нехай працюють коли потрібно, а репетують чужих учнів, а не своїх. Новий керівник міської освіти молодець. А міг же також збирати з директорів за цей бардак плату і робити вигляд, що не в курсі. Саме у цьому виборі керівника управління Симчишина я був впевнений, що вірний і не помилився.
  • Анонім

    У Великобритании репетиторство в школах або "своих учинив"не дозволяешься. Це тильки пидлягае пид категорию своего бизнесу не в межах школи и не длястудентив з того самого навчального закладу. Якщо батьки можуть довести, що дитям занижують оцинки, то с цим треба боротися.А може ваши идти  не настильки розумни, Як ви думаете. Подивиться на ваших специалистов з купленными дипломами!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up