Священники УПЦ закликають Онуфрія розірвати відносини із РПЦ. Хто підписав прохання із Хмельницької області?

Священники УПЦ закликають Онуфрія розірвати відносини із РПЦ. Хто підписав прохання із Хмельницької області?
  • Священники Української Православної Церкви створили лист до  Онуфрія 

  • Вони закликають того негайно і остаточно розірвати усі відносини із РПЦ. 

  • Документ підписали вже більше 300 священослужителів, з них 20 — з Хмельниччини. Розповідаємо хто саме та з якої єпархії. 

Після ракетного удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору в Одесі священники Української Православної Церкви звернулися до митрополита Онуфрія із закликом негайно та остаточно розірвати всі стосунки із російською православною церквою (РПЦ). Відповідний лист-прохання опублікували 23 липня.

Духовенство просить скликати Собор УПЦ, де має відбутися остаточний розрив із РПЦ через геноцид українців російськими окупантами. Представники Української Православної Церкви переконані, що це єдиний спосіб для них бути вільними від російського впливу та відстоювати інтереси українського народу.

Про що йдеться в листі до Онуфрія

У відкритому листі священники називають агресію росії проти України "сатанинською" та засуджують підтримку війни предстоятеля РПЦ патріарха Кирила (Гундяєва).

Відео дня

— Вам добре відомо, що попри соборні рішення кожен, хто бажав, продовжував поминати патріарха Кирила, доволі однозначні висловлювання на рахунок єдності з РПЦ лунали від окремих ієрархів УПЦ. При всьому цьому в Москві за ліпшої нагоди підкреслювали, що УПЦ залишається частиною РПЦ, а наше священноначалля, за великим рахунком, не намагалося переконати у зворотному ні українців, ні росіян. Тож лишалося тільки констатувати, що реального розриву з РПЦ не відбулося. Саме за таких обставин, майже через рік після початку війни, державна влада взяла курс на ліквідацію УПЦ, — пишуть у проханні.

А знищення одеського собору священники називають "варварським". 

— Ми, священнослужителі УПЦ, закликаємо Вас ініціювати негайне скликання собору УПЦ, на якому має відбутися реальне, а не ефемерне розірвання з РПЦ. Про цей факт мають бути повідомлені як Помісні Церкви, так і Москва!. Як Предстоятель, Ви не можете уникати серйозних рішень. В часі найважчих випробовувань ми готові підтримувати Вас до кінця, але ж дійте, не мовчіть! І зрозумійте: невдоволені, які за жодних обставин не хочуть виходити з РПЦ, будуть, — йдеться у листі. 

Хто підписав прохання з Хмельницької області

Станом на 11 ранку 26 липня прохання підписали 354 священнослужителі УПЦ з усієї країни. Серед них митрополити, архімандрити, ієродиякони та диякони, протоієреї. Найбільше священників із Волинської та Сумської єпархій УПЦ. Найменше — із Криворізької (згідно діаграм в тексті документу — ред.). 

Серед тих, хто підтримав звернення до Онуфріяє 19 протоієреїв та 1 ієрей з Хмельницької області. Вказано лише до якої із єпархій вони належать, однак немає якими якими храмами опікуються. Подаємо список поіменно:

Хмельницька єпархія

Шепетівська єпархія:

Кам’янець-Подільська єпархія:

Додамо, що мешканці Хмельниччини вже відреагували на лист до Онуфрія в соцмережах. Кам’янчанин Віктор Міщишин, який обороняє Україну ще з часів АТО та продовжує це робити в лавах ЗСУ нині, висловив власну думку:

Скрін з допису Віктора Міщишина

Не всі засуджують російську агресію

Але не усі священники УПЦ засуджують російську агресію. Натомість вони підтримують війну і моляться за путіна. Після ракетної атаки 23 липня по собору в Одесі в соцмережах з’явилися відео, на якому священники Києво-Печерської Лаври не визнають, що то росіяни вдарили по храму.

На питання активістів щодо їхньої позиції стосовно ракетного удару по святині відмовляють: «Ну взорвалось і взорвалось. Значить така воля Божа» та «Атакував враг роду людського». Відео цих відповідей ми публікували у нашому телеграм-каналі:

 

Додамо, що в тій же Лаврі збирають гроші на заставу для Паші "Мерседеса":

 

А також нещодавно росіяни виставили відео, де священик рпц благословляє танки, які їдуть в Україну. Таким чином святий отець їх освячує, щоб ті їх вбивали людей на війні:

 

А раніше у Почаївській Лаврі УПЦ Тернопільської області місцеві прихожани відповідали журналістці Громадського, що “путин - ето наш правитель! А ракети по українських містах запускає бог за беззаконня”. 

 

Удар по одеському собору

Нагадаємо, вночі 23 липня внаслідок чергової ракетної атаки росіян в Одесі було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор – це найбільший православний храм Одеси. Він був закладений ще у 1794 році, у 1936 році зруйнований більшовиками. На початку 2000-х років був відновлений на колишньому місці.

 

Вікарій Одеської єпархії УПЦ архієпископ Арцизький Віктор (Биков) звернувся до патріарха московського Кирила і всіх членів Священного Синоду РПЦ, у якому засудив «бездумну агресію рф» проти Незалежної України, а також закликав РПЦ «відстати» від УПЦ.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній нагадав, що саме цей храм у 2010 році "з великою помпезністю" відкривав саме патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв). 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

keyboard_arrow_up