Святкування Івана Купала. Магічна ніч у Хмельницькому

Святкування Івана Купала. Магічна ніч у Хмельницькому

Уже завтра, в ніч з 6 на 7 липня, святкуватимуть Івана Купала, яке здавна вважається святом молоді і кохання. "Квітне" папороть, дівчата плетуть вінки, хлопці стрибають через вогнище.  

Івана Купала - відмінний привід розважитися і разом з тим згадати історію та звичаї наших предків. У Хмельницькому в цей вечір заплановано чимало заходів на міському пляжі. Поряд з веселощами, існували і певні обмеження, яких багато хто дотримуються досі, особливо в селах.

Неординарні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал – здавна знаходять прихильників серед українського народу. Магічне та колоритне язичницьке Купало або Купайло святкували 21-22 червня – у день літнього сонцестояння, коли ніч була вдвічі коротша за день. Так, до прикладу, щороку святкують хмельницькі рідновіри на капищі. 

Після прийняття християнства та "нашарування" вірувань українці почали відзначати народне свято з новою назвою "Івана Купала" за юліанським календарем. За вживаним нині григоріанським воно зсунулося у ніч з 6 на 6 липня. Усі обряди на Купала є значною мірою містичними.

Відео дня

Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості. Вогонь розпалюють ввечері і підтримують полум'я аж до ранку. Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями.

 Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді. Ще здавна Купала вважають святом молоді, святом кохання. Дорослі чоловіки та жінки теж приходять на гуляння, однак участі у співах вони не беруть. Важливим аспектом купальських свят є пошук пари, створення сім'ї.

Ворожіння на кохання, на одруження – кидання вінків, здавна мало символічне значення. Дівчата власноруч збирали та плели два вінки, які наступного ранку кидали на воду. Якщо два вінки зійдуться – цього року утвориться пара і дівчина одружиться. Якщо один вінок тонув – дівчина цього року заміж не вийде.

 Ще одне знамените повір'я – що в ніч на Купала розквітає папороть. Той, хто знайде таку квітку, стане знахарем, і жоден скарб від нього не сховається.

 Існують і народні прикмети. Наприклад, бажання збудеться, якщо в ніч з 6 на 7 липня перелізти через 12 городів.

Програма  «Купайло у Хмельницькому»:
(6 липня о 19.00 на території міського пляжу)

  • - майстер-клас з плетіння купальських віночків,
  • -народні ігри,
  • -конкурси,
  • -забави для дорослих,
  • -розваги для дітей,
  • -пускання на воду вінків,
  • -стрибки через вогнище.
Організатори святкового дійства запрошують хмельничан та гостей міста прийти в етноодязі. Дівчатам для участі в обряді пускання вінків на воду бажано мати сплетений з квітів віночок та свічку.


 


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Та вийдуть рябошийки заміж, не переживайти. Тако приїдуть на все готове, пів  майна відбируть і все, жізнь удалась і трудитися не треба,здоровшими будуть...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up