Третій день протестів під собором у Кам’янці-Подільському. Що там відбувається?

Третій день протестів під собором у Кам’янці-Подільському. Що там відбувається?
Фото Суспільне Хмельницький
  • Перед собором Олександра Невського не вщухають пристрасті. 

  • Вже третій день громаді, яка проголосувала за перехід до ПЦУ, не віддають ключі та не пускають до храму ревізійну комісію священики та прихожани моспатріархату. 

  • Вчора перед собором відбулися перші сутички, активісти розгорнули намети та чергували всю ніч. 

  • Сьогодні протистояння продовжуються. 

У суботу, 8 квітня, перед собором Олександра Невського у Кам’янці-Подільському зібралось близько 4 тисяч людей. Вони офіційно проголосували за перехід до ПЦУ. Однак, священики УПЦ (мп) не пустили на територію храму ревізійну комісію та не віддали ключі від святині. 

Наступного дня, в неділю, протести під храмом продовжились та набули розмаху. Прихожани та попи моспатріархату стали кільцем навколо собору, а активісти намагались прорватися всередину. Їх розбороняла поліція. Читайте про це у матеріалі Перед собором Олександра Невського у Кам’янці другий день тривають протести. Розпочалися сутички (ВІДЕО)

Надвечір перед собором Олександра Невського активісти вперше розрогнули намети. Впродовж ночі вони чергували біля храму. 

Відео дня

Кам’янчанка Олена Савіна повідомила vsim.ua, що ті активісти, хто мав перепустки, залишилися на ніч, щоб чергувати на території. Всі інші пішли у зв'язку з початком комендантської години. Намет залишили один і намірів його розбирати в мітингувальників не було.

— Далі акція триватиме, у мережі закликали людей підходити хто коли буде мати нагоду, — додає Олена. 

Сьогодні зранку протести продовжилися. Станом на 10.30 відомо, що люди поступово починають збиратися на чергову акцію проти перебування УПЦ (мп) в соборі.

Активіст Андрій Смолій пише, що попи кидаються на людей та виривають телефони з рук. Можете побачити це на відео.

 

«Прихожани» та тітушки блокують вхід до собору. Натомість митрополит Кам'янець-Подільський та Городоцький УПЦ (мп) Феодор написав начальнику Кам'янець-Подільського управління поліції полковнику Шкіньдюку, що 8 квітня «невідомі зробили спробу рейдерського захоплення храму, який знаходиться на балансі Кам'янця-Подільського». Через це Феодор попросив поліцію вжити заходів, «щоб уникнути протистояння», повідомляє СПЖ

Фото СПЖ

Натомість деякі хмельницькі телеграм-канали ще зранку опублікували інформацію, що нині о 9:30 “попи в Кам'янці віддадуть урочисто ключі від собору”. 

Наразі близько 200 парафіян моспатріархату заблокували вхід до собору. Вони тримають український прапор, співають молитов, хресним ходом обходять приміщення. На місці чергує поліція, повідомляє Суспільне

Станом на 13:30 під собором Олександра Невського в Кам'янці активісти намагалися очолити хресну ходу навколо храму. Під час ходи розпочалася короткотривала сутичка.

 

Згодом прихильники моспатріархату виштовхали чоловіка, який намагався прорвати кільце. 

— Були невеликі сутички, коли один із кам'янчан, який на зборах проголосував за перехід громади до ПЦУ, хотів пройти крізь щільний ланцюг парафіян. Чоловіка виштовхали, на місці чергує поліція, — розповіла Суспільному кам’янчанка Алла Чепелюк.

Документи про перереєстрацію собору Олександра Невського з УПЦ (мп) до ПЦУ ще готують. Їх повезуть в ОВА на цьому тижні.

Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua та читайте лише перевірену інформацію. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Anatoly Matveychuk

    "Борітеся й поборете!" (Т. Шевченко)
  • Віталій Українець

    Кам'янчани запам'ятайте всіх кацапських прислужників і тих хто їх боронить -які зрадили Україні і стали на бік Люцифера та його раба Киріла!
  • Ксюша Повзун

    Камянець тримайтесь.
  • 007

    Зі сторони вставлю своїх 5 копійок, а саме,: хто хоче зараз потрапити у ту будівлю, має збудувати поряд свою будівлю, а через

    якийсь час порахувати скільки туди і туди приходить людей, в кого буде більше людей значить той і прав. ( І в загалі навіщо Вам ті сварки і церкви вірте в ВЕРХОВНОГО БОГА ОДІНА).

keyboard_arrow_up