Турист із Харкова про Хмельницький: «Ваш Богдан на коні – щось незвичне. Ніби зараз рине у бій»

Турист із Харкова про Хмельницький: «Ваш Богдан на коні – щось незвичне. Ніби зараз рине у бій»

Досвідчений мандрівник Дмитро Кропотов в Хмельницький із Тернополя приїхав автостопом. У нас було лише кілька годин, аби «галопом» показати туристу все, що маємо. Що здивувало, налякало і сподобалось гостю в нашому місті, він розповів журналістам "ВСІМ". 

Дмитрові – 28. Він мандрує Україною автостопом. На своїй домашній мапі хлопець відзначає ті міста, де він ще не був. Викреслює ті, які вже побачив. Цього разу вирішив відвідати Західну Україну.
 
Турист поставив собі ціль - за відпустку відвідати і побачити якомога більше. Його маршрут розпочався з Карпат. Далі був Львів, Івано-Франківськ і Тернопіль. У Хмельницький, можливо, і не приїхав якби не хотів побачити Меджибіж.
 
Наш Богдан сподобався 
Про те, що Дмитро буде у Хмельницькому журналісти "ВСІМ"  дізналися у соціальній мережі. Хлопець попросив в одному із пабліків показати йому цікаві місця. Ми вирішили допомогти. Заодно і дізнатися, що вразить мандрівника у нашому місті.

З Дмитром Кропотовим ми зустрілись на майдані. Хлопець привертає увагу. Одягнений як типовий мандрівник, «озброєний» камерою GoPro, за плечима – здоровезний рюкзак з усім причандаллям: карематами, палаткою і елементарними речами, які потрібні у подорожах. 
Турист із захопленням розглядає скульптуру «Віра.Надія.Любов» і фотографує на згадку. 
 
- Гарна, мені подобається. Така незвична і зовсім не схожа на інші, - говорить Дмитро і зізнається, поки йшов на зустріч, то не зміг оминути пам’ятник Богданові Хмельницькому, навпроти філармонії. З неприхованою безпосередністю ділиться враженнями. - У всіх містах, де я вже встиг побувати, пам’ятники якісь типові. От сидить він собі на коні, ніби кудись на «прогулочку» зібрався. А тут ваш Хмельницький… Такий, ніби вже ринув у бій. Наче живий, - сміється Дмитро. 
 
«Ваш базар порівняно з нашим – риночок»
Хлопець сам із Маріуполя, живе у Харкові. На питання, скільки вже міст об'їздив, хмуриться і старається пригадати, але не вдається. Каже, що був у Запоріжжі, Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Тернополі, Кам’янці-Подільському та ще у дуже багатьох містах.

Кожне залишило по собі якісь враження. Найбільше до вподоби Львів та Одеса. Натомість Запоріжжя і Конотоп вважає нецікавими і нудними для туристів. 
Сьогодні він проклав собі маршрут через Меджибіж і до Вінниці. Можливо, якби не такий напрямок, то навряд би гуляв вулицями Хмельницького. Зізнався, одного разу був тут проїздом. Навіть заїхав на ринок. 
 
- Ми заїхали з друзями на ринок, щоб купити джинси. Тому я бачив лише шматочок хмельницького базару. Знаєте, порівняно з нашим «Барабаном», у вас невеличкий риночок, - каже Дмитро. 
 
Тим часом, від площі ми йшли до центру. Дорогою цікавлюсь, як у мандрівника складається враження про нове місто. За якими критеріями він оцінює – гарне воно чи ні. 
 
- Я звертаю увагу на кількість красивих місць, а також компактність – чи поруч вони знаходяться, чи розкидані по місту. Також, як і всі, дивлюсь, наскільки охайно виглядає, - розповідає хлопець. 
 
Мова зайшла про стріт-арти. Харків'янина ними не здивувати. Хлопець із захопленням розказує про мурали у себе в місті. Там це мистецтво «процвітає» вже багато років. 
 
- У Харкові малюють дуже багато стріт-артів. В нас розмальовують багато радянських будинків. З яскравіших – портрет Шевченка, Юрія Гагаріна, Людмили Гурченко. 
 
«Дивні скульптури. Треба до них звикнути»
Гість звертає увагу на парк Шевченка. Йдемо туди. Зупиняємось по центру. Дмитро  фотографує «Заповіт» Кобзаря перед пам’ятником. З «родзинок» парку, про які знають не лише місцеві – металеві скульптури Мазура. Та туриста вони трохи жахають. Він уважно розглядає фігури. Каже, чув про них від знайомих. Йому вони не сподобались, мовляв, дивно виглядають і навряд викликають позитивні емоції у дітлахів. 
 
- Мене в дитинстві схожими фігурами лякали, але ті були вирізані з дерева, - додає. 
Ні металеві витвори Мазура, ні сам парк нічого приємного по собі не залишили. Чи то похмура погода підпсувала настрій…
 
Щирий подив викликав чомусь Південний Буг. Хлопець зізнався, що не знав, що річка тут така широка. 
 
А ще набережній, на думку туриста, «чогось бракує - чи то квітів, чи скульптур». 
Зайшли у парк Чекмана. Ноги самі понесли до зоокуточку. Та й тут не похизуєшся. 28-річний харків’яний був у багатьох зоопарках. Однак скрізь проблема одна – тварин утримують у жахливих умовах. 
 
Під кінець екскурсії Дмитро каже, що чув про пам’ятник «Барон Мюнхгаузен». Тому попрямували туди. На місці хмельничани з «круглими очима» дивились на хлопця, який з такою цікавістю розглядає статую і робить на фоні селфі. 
 
"Про Хмельницький мало знаю"
Прогулянка забрала дві години часу. Дмитро поспішав, тому зі свіжими враженнями про наше місто поділився наостанок. 
 
- Я дуже мало знав про Хмельницький. Невеличке собі таке містечко. Охайне, іноді – не зовсім. Розумію, може, і не багато місць, які б можна було подивитись туристам. З того, що запам’яталось – незвичний пам’ятник Богдану Хмельницькому, гарна філармонія у вас. Але банери, афіші – це просто жах. Думаю, можна якось по-іншому те зробити, щоб не так «по-сільському» виглядало, - каже Дмитро Кропотов. 

З того, що залишило неприємні враження – парк Шевченка, набережна і СІЗО у центрі міста. Парк йому здався «сіреньким і нецікавим для малечі». А про  ізолятор сказав так: 
- Мені чомусь радили подивитись, але не розумію чому. Ну якось не пасує для центру міста, - каже мандрівник. 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Oleg Gedelevich

    Як для заядлого мандрівника каримат в Дмитра гівно.
  • Анонім

    Я в шоці від кометнів. Людина поділилася враженнями від того, що побачила, а вам би тільки підісрати. Якщо у вас комплекс меншовартості через те, що народились в Хмельницькому, то вйо звідси. У нас гарне місто і є на що подивитись і куди завітати.
  • Andrey Vlasyuk

    Буг - широка річка? То він мабуть на водосховище між пляжем та парком дививс, а сама річка не ширше 2-х метрів.
  • Анонім

    В Харків -грязне місто, сіре, з обшарпаними будівлями в центрі міста і з неохайним,оббитим, негарнимжд вокзалом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up