У багатоповерхівках, які постраждали від ракетних ударів, встановлюють нові пластикові вікна

У багатоповерхівках, які постраждали від ракетних ударів, встановлюють нові пластикові вікна
Тут і далі фото Хмельницької міської ради
  • Вибуховою хвилею від удару двох російських ракет у мікрорайоні Дубове пошкодило понад 1000 вікон у багатоповерхівках.

  • Люди на перший час закрили їх поліетиленом та фанерою.

  • А тепер міжнародна компанія надала пластикові вікна, аби відновити пошкодження.  

 

Під час чергового обстрілу, 18 лютого, одразу дві російські ракети вдарили по одному із мікрорайонів у Хмельницькому. Це було вже друге влучання по мікрорайону Дубове. Тоді внаслідок удару постраждало чимало цивільних об’єктів. Вибуховою хвилею знищило та пошкодило вікна, балкони. Постраждали 3 навчальні заклади, АЗС, цивільні авто. Детально про це ми розповідали у матеріалі “Бабуся від страху побіліла”: хмельничани розповіли про наслідки ракетного удару

Тоді мешканці Дубового нашвидкоруч позабивали вікна фанерою та позакривали поліетиленом, аби прожити певний час. Минуло майже півтора місяці. Днями швейцарська громадська організація «Medaіr» надала жителям постраждалих будинків металопластикові вікна, аби вони могли відновити своє житло. Про це розповіли в міській раді. 

— «Medaіr» безкоштовно ремонтує і замінює пошкоджені від ракетних ударів вікна у домівках хмельничан. З цією компанією Хмельницька міська рада підписала меморандум про співпрацю. 24 березня вже доставили склопакети в багатоповерхівку №57-59, що на вулиці Мазепи, яку найбільше пошкодила вибухова хвиля, — йдеться в повідомленні. 

Відео дня

Нагадаємо, що це вже друга допомога містянам, які постраждали від обстрілів цієї зими. Першу «Medaіr» надала тим, хто постраждав після прильоту 31 грудня 2022 року. 

Довідка:
Medair — це міжнародна неурядова організація (МНУО), мета якої — полегшити страждання людей у ​​найвіддаленіших і спустошених місцях світу. Medair прагне допомогти людям, які постраждали від стихійних лих і конфліктів, відновитися з гідністю, надаючи якісну гуманітарну допомогу.
Заснована у Швейцарії, у 1989 році, Medair допомагає найбільш уразливим — незалежно від раси, статі, релігії, віку чи національності. Станом на 2019 рік у Medair працювали понад 1 500 співробітників по всьому світу, а річний операційний бюджет становив 90 591 326 доларів США. 

Загалом, минулої п’ятниці привезли 285 конструкцій для 135 квартир 15 будинків, які постраждали від вибухів. 

— Будинок №57-59 постраждав найбільше і тут було найбільше вибито вікон. Минулого разу у цьому будинку було пошкоджено значно менше вікон і ГО «Medaіr» змогла організувати мешканцям монтаж нових вікон. Цього разу їх значно більше, тому тільки доставляють вікна і далі люди їх будуть самостійно монтувати, – зазначив заступник міського голови Василь Новачок. 

За словами Новачка, мешканці постраждалих житлових будинків, які замовляли металопластикові вікна самостійно, також можуть претендувати на допомогу. Для цього вони мають надати відповідні рахунки і місто через фінансову матеріальну допомогу, відповідно до рішення сесії, виділятиме їм кошти. Відшкодувати збитки можуть і розташованим на першому поверсі закладам торгівлі.

— Власники цих закладів зверталися до міської ради. Міська рада надала їм акти обстеження з визначеними збитками, після чого магазини і кафе мають реєструватися в Дії і чекати відшкодування на рівні держави, після того як будуть визначені репарації. Частина допомоги надаватиметься з міського бюджету. Над цим працює Управління економіки. Шукають різні варіанти, зокрема, можливо, зменшення земельного податку та сплати інших зборів, які надходять до міського бюджету, — додав Новачок. 

Аби переглянути всі фото - гортайте вбік:

Нагадаємо, нещодавно президент України підписав закон про компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок війни нерухоме майно. Цей закон запроваджує компенсацію за пошкодження чи знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій, спричинених російською військовою агресією. Мова йде лише про ті, які сталися після повномасштабного вторгнення. Також закон не поширюватиметься на об’єкти, що станом на 24 лютого 2022 року були на тимчасово окупованій території.

За яку нерухомість буде компенсація

Згідно документу компенсуватимуть за пошкоджену чи знищену житлову нерухомість: 

Хто отримає компенсацію

На компенсацію мають право громадяни України, які:

Також компенсацію можуть отримати: об’єднання співвласників та управителі багатоквартирних будинків, які їх утримують. Разом з тим на компенсацію не можуть претендувати підсанкційні особи, які засуджені за злочини проти нацбезпеки України та їхні спадкоємці.

Як зафіксувати пошкоджене майно

При фіксації пошкоджень або руйнувань у Мінреінтеграції закликають дотримуватися кількох важливих правил:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up