У будинках Хмельницького вимикають газ: кому загрожує відключення

У будинках Хмельницького вимикають газ: кому загрожує відключення
Ілюстративне фото
  • Після трагедії в будинку на Кам’янецькій комунальники вдалися до більш жорсткого контролю за димовими та вентиляційними каналами.

  • У разі виявлення порушення дають два-три дні на його усунення.

Наприкінці жовтня в одному з будинків на Кам’янецькій сталася трагедія. Внаслідок отруєння чадним газом померли двоє дітей — брати 4 та 9 років. Їхні батьки звинуватили у трагедії газову службу та медиків. Газовики своєю чергою заперечили свою причетність до цього, адже надзвичайна подія перебуває поза сферою їхньої компетенції.

Тоді вони назвали також можливі причини отруєння чадним газом: відсутність природної вентиляції, наявність примусової витяжки та відсутність датчика загазованості у визначеному місці. Також представники «Хмельницькгазу» зазначили, що напередодні трагедії спеціальна комісія попередила мешканців квартири про наявність порушення, а саме примусової вентиляції, тобто витяжки.

Порушники можуть залишитися без газу

У Хмельницькому серйозно взялися за перевірку димових та вентиляційних систем. Вже почали відключати від газу окремі квартири, під’їзди та навіть будинки. Сьогодні, 15 грудня, у Хмельницькій міській раді зібрали пресконференцію, аби розповісти, чому відключають газ та як цього можна уникнути.

Відео дня

Кожного року до кожної квартири мають прийти спеціалісти міського аварійно-технічного підприємства, аби перевірити справність димових та вентиляційних каналів. Про це під час пресконференції розповів заступник міського голови Василь Новачок. Якщо виявляють порушення, то повідомляють про нього власників житла та управителя — управляючу компанію або ОСББ, а також дають доручення негайно усунути порушення.

— На жаль, дуже багато власників квартир ці порушення ігнорують. З цим стикалися протягом багатьох років і дуже часто виникали отруєння чадним газом. На щастя, все більш-менш нормально вирішувалося, хтось потребував госпіталізації, хтось ні. Після цього, на жаль, люди недбало ставилися до своїх обов’язків щодо правил користування димовими та вентиляційними каналами у багатоквартирних будинках. Наразі ми змінили цей підхід і, якщо в будинку є порушення, якщо з різних причин ці порушення не усуваються, управитель пише листа у «Хмельницькгаз» з додатком, де вказані адреси будинків та порушення, і ці будинки «Хмельницькгаз» відключає від газопостачання до того часу, доки всі порушення не будуть усунуті, — розповів Василь Новачок.

За словами заступника міського голови, вже відключені від газу чотири будинки, а також є будинки, де відключені окремі стояки. У цих будинках зараз усувають виявлені порушення. Чиновник закликав мешканців Хмельницького якнайскоріше усувати порушення, якщо вони будуть виявлені, оскільки це значно простіше, аніж чекати підключення будинку до газу. Зокрема й через те, що перед увімкненням газу потрібно знайти мешканців кожної квартири, все перевірити, і тільки потім поновлювати газопостачання.

Через що можуть вимкнути газ

Головний інженер АТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб розповів, якими можуть бути порушення, виявлені під час перевірок:

Як розповів Олександр Лоб, законодавство дозволяє відключати газопостачання, якщо подальша подача газу може спричинити надзвичайну ситуацію. Зокрема, йдеться й про відсутність або недостатність тяги у димових та вентиляційних каналах. Відключати газ можуть в окремих квартирах, стояках, під’їздах чи будинках залежно від того, де локалізується порушення. Як зазначив під час пресконференції Василь Новачок, раніше до таких жорстких заходів не вдавалися, сподіваючись на те, що мешканці усунуть порушення.

Як проводять перевірки

Директор міського аварійно-технічного підприємства Ігор Білокриницький розповів про особливості перевірки димових та вентиляційних каналів. За кілька днів до проведення перевірки на під’їзді вивішують оголошення про неї. Для проведення перевірки вдома має бути хоча б одна людина. Якщо мешканці не можуть бути вдома, вони можуть зателефонувати до підприємства та домовитися про перевірку в інший час. Працівники можуть навідатися і ввечері, і у вихідний день.

Якщо будуть виявлені порушення, то мешканцям квартири або управителю дадуть припис на їхнє усунення. Це потрібно зробити протягом двох-трьох днів. Потім перевірку проводять знову. Якщо порушення все ще будуть, то «Хмельницькгаз» повідомлять про необхідність відключення газопостачання.

Якщо газ таки відключать, мешканці або управитель мають усунути порушення та повідомити про це аварійно-технічне підприємство. Воно знову проведе перевірку, і за її результатами дозволить або не дозволить увімкнути газ. Але перед цим обов’язково потрібно скласти схему димових та вентиляційних каналів. Для цього спеціалісти, знову ж таки, мають відвідати кожне помешкання. Якщо цього не відбудеться, то й вмикати газ не будуть.

Хто має усувати порушення

Залежить від конкретного випадку:

Тривалість відновлення газопостачання залежить переважно від мешканців будинків. Про це розповів заступник мера:

— Ми не можемо сказати, коли буде газ у відключених будинках. У всіх цих будинках проводиться робота — десь півдня, десь день залежно від того, як домовляються з людьми. Домовляються з людьми управляючі компанії. Те, що залежить від компанії, яка перевіряє й усуває, можна зробити за наступний тиждень, якщо буде сприяння людей. Але до мене дзвонять із Зарічанської і питають — «Яке вони мають право довбати в мене в квартирі, в мене там замуровано, в мене там шпалери поклеєні?» Та не мають права, та без проблем, але не буде на цьому стояку газу. Тому що людина, яка замурувала той вентиляційний канал, не питала право, він їй не подобався, він не гарний, з нього пилюка там сиплеться або ще щось. Є правила, і їх треба дотримуватися, — розповів Василь Новачок.

Читайте також: Що таке чадний газ, чим він небезпечний та як запобігти отруєнню

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Лариса Верни

    В моєї мами 2 вентиляційні канали на кухні, середній поверх, колонка, нічого не замуровано, тяга будь- здоров. Тепер видумали нову "фішку",  довбати кишеню( питання для чого? Для зворотньої тяги, чи так аби було, показати видимість роботи?). Приїздить аварійка щоранку, зайдуть в 1 квартиру на 10хв, а далі сидять в машині до 3 год, як кажуть солдат спіт- служба ідьот.  так вже близько місяця. Будинок без газу, пару днів як підключили плиту і то не всім. Зате пропонують відразу колонку відкупити. Поскручували вмикачі в плиті, пошкодили трубу на колонку, одним словом шкідники.
  • Олександра Голуб

    Брехуни
  • VisaService911 Хмельницкий

    Була в нас так звана перевірка...рано ранком прийшов мужчинка...немолоденький, маленький,  неохайний, в брудних чоботях...спитався чи немає проблем з витяжкою та й потому, і дрименув чим скоріш...Все... навіть до квартири не зайшов!!! А потім з гордістю відзвітують, що все і всіх ретельно перевірили. А якщо не дай Боже щось подібне знову трапиться - винні всі і хто завгодно, але тільки не газовики! Ганьба!
  • Olga GRS

    А якщо причина така: димові канали різних поверхів суміщені. Тепрерішній власник купив квартиру, побудовану за будівельними нормами 60-70 років. Хто має усувати порушення??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up