У Хмельницькому перевірятимуть магазини на наявність поліетиленових пакетів

У Хмельницькому перевірятимуть магазини на наявність поліетиленових пакетів
Фото ілюстративне
  • З нового року на полицях супермаркетів можуть бути лише біорозкладні пакети. 

  • В Хмельницькому вирішили перевірити чи дотримують підприємці закону. Розповідаємо деталі.

З 1 січня 2023 року в Україні дозволено використовувати лише біорозкладні пакети. Усі інші пластикові пакети — кульочки, "маєчки" тощо — товщиною менше ніж 50 мікрометрів заборонено. Товстіші пластикові пакети також дозволені, оскільки їх можна переробляти. Але покупцеві треба платити за них кілька гривень.

З 10 грудня почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Його вимоги запроваджуються поетапно, а метою є зменшити обсяги пластикового сміття в Україні, яка суттєво випереджає за цим показником країни Європи.

Відео дня

Хмельницькі чиновники переконані, війна — не привід забувати про екологію. Саме тому в обласному центрі планують перевірити магазини та супермаркети на наявність поліетиленових пакетів. Про це повідомив заступник мера Микола Ваврищук.

— Тонкі і надтонкі поліетиленові пакети мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг. Дозволеними лишаються товсті поліетиленові пакети (ті, які зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною). Контроль за виконанням здійснюватиме Держпродспоживслужба. Звичайно, зараз є питання щодо перевірок (вони заборонені на час воєнного стану), — зауважив посадовець. 

За його словами, саме з цієї причини Управління торгівлі спільно з Держпродспоживслужбою проведуть моніторинг торгових точок міста. Порушникам вкажуть на помилки і вимагатимуть виправитися. Щоправда, яким способом, поки невідомо. Коли відбудуться перевірки також поки не зазначають. 

Разом з тим відзначать екоорієнтовані магазини та мережі. 

Як гадаєте, варто перевірити чи є в магазинах поліетиленові пакети?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (88)
  • Богдан Хмель

    В газату можна загорнути
  • Галина Блажкун

    Ну дуже актуальна перев1рка,може іх самих потрібно перевірити???
  • Galyna Grebenchenko

    ДЛЯ ТОГО ЩОБ ПОСТАВИТИ ,ЯЩИКИ ДЛЯ ПЛАСТИКА ,ПОЧИНАЮТЬ ВІДТІСНЯТИ ОДНИМБІЗНЕСОМ ІНШИЙ ,ЦЕ ЖАХ!З ПЕРЕРОБЛЕНИХ ПАКЕТІВ ПЛАСТИКА ,МОЖНА РОБИТИ ДУЖЕ БАГАТО ЧОГО ,ЯКЩО МІЗКАМИ РОЗКИНУТИ!
  • Поліетеленові пакети , які не можна переробляти повинні зникнути з нашого життя. При цьому в наявності мають бути паперові або інші, які не будуть псувати наше довкілля. Щоб не було Так, що людина, йдучи додому з роботи , не брала хлібину в брудні руки.

    Dimka Hoshya reply

    Я тебе розчарую.... поліетиленові пакети всі переробляються на гранули

keyboard_arrow_up