У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)

У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)
Колаж vsim.ua
  • У соборі на Володимирській священик побив чоловіка у формі ЗСУ. 

  • Відео інциденту оприлюднили в соцмережах.

  • Очевидці події кажуть, що то була провокація.

  • А поліція затримала військового за дрібне хуліганство. 

У неділю, 2 квітня, з самого ранку в Хмельницькому спалахнув новий скандал на релігійному ґрунті. В одному із храмів УПЦ (мп) священнослужителі побили військового. Відео інциденту на своїй сторінці оприлюднив депутат облради Віктор Бурлик

Що розповідає депутат Віктор Бурлик

За словами Бурлика, на відео військовий Артур Ананьєв. Він із початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов на фронт в складі 19-го стрілецького батальйону. У боях отримав контузію та черепно-мозкову травму.

— Коли вся країна спостерігає за ситуацією в Лаврі, він САМ пішов в московський храм щоб задати питання «Скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в московський патріархат?» Що було далі видно на відео, — підписав допис Віктор Бурлик. 

Відео дня

На відео один із священиків в рясі накинувся на військового. Решта “отців” стоять та не боронять людину від нападу. Як все було дивіться на відео:

 

Також Бурлик зазначає, що після нападу приїхали патрульні. Вони затримали військового за статтею 173 КупАП. Це — дрібне хуліганство. 

— Мені гидко що в моєму рідному місті МУСОРА кришують МосПархат, коли по всій країні правоохоронці відкривають справи по ДержЗраді московських попів. Обличчя прихожан теж показане, всі спостерігали як мордували військового, який захищав Україну та ризикував своїм життям, — пише Бурлик. 

Чому поліція затримала військового

За коментарем журналісти vsim.ua звернулись до патрульної поліції. Речниця УПП в Хмельницькій області Вікторія Тимощук розповіла нам, що о 10:20 годині в Свято-Покровському Кафедральному соборі УПЦ, який знаходиться по вулиці Володимирська, 113 під час богослужіння 26-річний чоловік розпочав конфлікт із священиком. 

— Чоловік під час проведення молитовної літургії, скинув зі столу на підлогу книгу «Євангелія», вчинив словесний конфлікт відносно священика, який читав молитовну літургію. Свідки цієї події викликали працівників поліції. На даний час вирішується питання про притягнення громадянина, до адміністративної відповідальності за ст.173 КУпАП, – коментують в патрульній поліції. 

В управлінні Нацполіції області додали, що також за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 

Що кажуть очевидці події

Ми спробували додзвонитися в сам собор. Однак, там наразі на виклики не відповідають. Очевидці події, які були на богослужінні, розповіли vsim.ua, що військовий, на їхню думку, є ініціатором конфлікту. 

— Йшла служба. Зайшов військовий, або як казала поліція при затриманні, шо, можливо, просто вдів форму. Почав провокувати, і лізти з руками до іншого батюшки, а цей чоловік захистив і хотів його просто вивести зі служби. І тут ця дівчина включає камеру і починає от цю виставу «господи б‘ють військового». Вони прийшли разом. Мій вітчим співає там (в церковному хорі — ред.). Каже,  що це чиста провокація, — повідомила читачка vsim.ua. 

Яка відповідь УПЦ (мп)

У Українській Православній Церкві також відреагували на подію. На їхньому сайті зазначено, що це переодягнений у військового провокатор вчинив розбій у Хмельницькому кафедральному соборі. 

— У Хмельницькому після закликів місцевого депутата Бурлика Віктора, чоловік, переодягнений у військову форму, влаштував провокацію прямо під час Божественної літургії в кафедральному соборі УПЦ, — йдеться в повідомленні. 

Представники УПЦ (мп) пояснюють, що військовий напав на священнослужителя Покровського кафедрального собору, зірвав Богослужіння, облив та пошкодив Священне Євангеліє в присутності понад 100 прихожан. На місце події викликали патрульних та повідомили Службу Безпеки України.

— Дії молодика, який одягнув військову форму, хоч і не має ніякого відношення до військовослужбовців (так він особисто повідомив працівників поліції) є провокативними, принижують форму українського військового та прямо працюють на російську агресію, дестабілізуючи воєнний стан в Україні та розколюючи Український народ, — повідомили у пресслужбі єпархії.

Наразі ми намагаємось з’ясувати всі деталі конфлікту. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Нагадаємо, не вперше хмельничани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Також додамо, що взимку Служба Безпеки України провела обшуки в храмах УПЦ (мп) на Хмельниччині. Правоохоронці оглядали території та приміщення УПЦ (мп) та шукали заборонені до обігу предмети та перевіряли осіб, які можуть бути причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Такі заходи провели на 7 культових об’єктах всіх районів: Шепетівського, Хмельницького та Кам`янець-Подільського.

Перевірили більше 40 осіб, які перебували на території цих об’єктів. З декількома із них провели поглиблене опрацювання, в тому числі із застосуванням поліграфа. Тих, хто викликав у нас підозру щодо можливої співпраці з країною-агресором, посилено перевірили. І це не тільки священники, – зауважив Цюцюра.

Чи знайшли правоохоронці в храмах щось пов’язане з росією та кого саме посилено перевіряли у відомстві не зазначають. 

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (363)
  • Maria Ferreira

    Realmente deviam banir tudo que é Rússia e língua russa,mas com exceção sem ofender que á pessoas que nasceram na Ucrânia e eram Russas,a Rússia tem culpa , pois os Ucrânianos e Russos viviam como irmãos,sr, Putin é o culpado por a situação,os Ucrânianos viviam Felizes,o  presidente Putin teimoso e ambicioso,quer tudo,mas morre,e deixa cá tudo.gloria á Ucrânia rezemos pela PAZ 🙏 Amém lutem pela vitória,
  • Ганна Кукуруза

    В Україні повинна бути тільки Православна Церква України
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Це був провокатор під керівництвом бендерівського мера богохульника
  • Валерій Матущак

    Немає віри ні до кого гниль

keyboard_arrow_up