Дозвіл на виїзд за межі області для військовозобов'язаних: що потрібно знати

Дозвіл на виїзд за межі області для військовозобов'язаних: що потрібно знати
  • Дозвіл потрібен тим, хто планує виїжджати за межі своїх районів та областей. 
  • Українці у коментарях вже висловлюють своє обурення з приводу подібного нововведення. 
  • Однак, в повідомленні Генштабу йдеться виключно про впорядкування обліку тих, хто змінює саме місце проживання, місце реєстрації.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти відтепер не зможуть покинути межі своєї області без спеціальної довідки від військкомату. Про це сьогодні, 5 липня, повідомили у Генштабі Збройних Сил. 

“Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час”, — зазначають у Генштабі. 

Відео дня

Дозвіл видаватимуть на термін від 30 діб до року. Також розглядають введення спрощень для осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Читайте також: 

У коментарях до допису вже майже 2 тисячі людей не погоджуються з нововведенням. Називають це “черговим ідіоцтвом”, рабством, “совком” та хвилюються, щоб разом із довідкою не почали рандомно вручати повістки. Наводимо вам деякі з них:

А дехто навіть почав робити меми на цю тему.

ОНОВЛЕНО:

Координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека пояснила, що військовозобов'язані таки зможуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. А в повідомленні Генерального штабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації. 

"Таким чином, особа, яка змінює місце проживання, повинна була звернутися - на той час - в військкомат, а сьогодні - до центра військового комплектування - знятися з обліку і поїхати стати на облік в новому місці, що не являється новим правилом", - зауважила Рябека. 

Тобто, не йдеться про те, що для виїзду з міста, з області, з села до села чи з району до району треба брати дозвіл. Ні. Мова йде про те, коли особа змінює місце проживання або місце реєстрації.

"Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось", - підсумувала координатор руху адвокатів ЗСУ.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний нагадав, що в країні триває війна. Тож усі призовники та військовозобов'язані потрібні в країні. 

"Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК", - зазначив генерал. 

Жодних вказівок, додав Залужний, на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося. А порядок надання дозволу можна переглянути за посиланням

Журналіст Костянтин Андріюк підсумував, хто може отримати дозвіл та на який строк:

Призовники, які:

  • мають відстрочку від призову (дозвіл на 1 рік);
  • у разі хвороби та інших поважних причин (дозвіл до 30 діб).

Військовозобов'язані та резервісти, які:

  • не підлягають призову під час мобілізації (дозвіл на 1 рік);
  • заброньовані (за клопотанням органу бронювання, не більш як на 30 діб);
  • у разі хвороби та інших поважних причин (дозвіл до 30 діб).

Аби його взяти необхідно звернутися із відповідною заявою до ТСК та СП (районного чи міського), до якого ви приписані. Для тих, хто порушуватиме заборону можуть накласти штраф в розмірі від 510 до 850 гривень. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (98)
  • Сміщук Танюшка

    Я підтримаю цей закон тільки тоді коли сини депутатів підуть воювати, а не на курортах відпочивати!!!!!!!!
  • Macryhuna Olya

    Дипутатів хоть один син воює?а зато потім получать квартири що воювали.європа?корупція аш гне їх кармани .так і з воєнкоматам зараз буде скупчення людей.і хабарі
  • Macryhuna Olya

    Бред.ще один нелегальний дохід воєнкоматам
  • Віталій Українець

    Порушує ця пісуля мої Конституційні права!

    Членограй перший президент який сяде в тюрму і на довго!

keyboard_arrow_up