Вперше в Україні: ліси на Хмельниччині садитимуть за допомогою фінських машин

Вперше в Україні: ліси на Хмельниччині садитимуть за допомогою фінських машин
Тут і далі фото зі сторінки "Подільський лісовий офіс"
  • Інноваційні технології застосують у Ізяславській та Шепетівській лісових філіях. 

  • Розповідаємо як працює система та чому садити дерева можна навіть вночі. 

Цьогоріч у Хмельницькій області планують висадити 1,8 мільйона дерев. Із них  60% листяних порід і 40% хвойних. Таким чином в Хмельницькій області хочуть заліснити 336 гектарів земель. Садитимуть насадження не лише люди, але й інноваційні машини. Про це повідомили в “Подільському лісовому офісі”. 

В Ізяславській та Шепетівській філіях минулої осені запрацювали фінські машини PM160 для висаджування сіянців із закритою кореневою системою. Такі технології перші в Україні.

Відео дня

— Процес посадки – повністю автоматичний. Машина самостійно робить лунку в ґрунті, регулює глибину ямки, поміщає сіянець, підживлює його мікро- та макроелементами для покращення росту. Далі агрегат прикопує саджанець з обох сторін та обробляє репелентами — спеціальними речовинами, які відлякують комах, гризунів та тварин, що можуть пошкодити молоді насадження, — кажуть лісівники. 

Така система працює за допомогою мобільного обладнання з підключенням Bluetooth. Спершу оператор вносить в базу площу ділянки, її контури та встановлює GPS-координати. Далі він задає схему посадки і система автоматично її виконує.

Ця установка садить сіянці з механічною та рівномірною точністю. Процес можна відслідкувати в режимі онлайн на центральному сервері. 

— Таке програмне забезпечення дає можливість створити цифровий двійник лісу. Направляюча система дозволяє проводити посадку навіть вночі, — додають в лісовому офісі. 

Швидкість висадки є конкурентоспроможною, адже тепер не потрібно попередньо готувати ґрунт для висадки сіянців. Цей процес виконуватиме сама машина.

Традиційно лісокультурна кампанія стартує в березні. Додамо, що у сусідній Тернопільщині готові створити 332 гектари лісу, а це 1 мільйон 155 тисяч нових насаджень. Та найбільше лісів садитимуть на Буковині — 1 мільйон 907 тисяч сіянців на площі 1 012 гектарів.  

До слова, саме ліси Хмельниччини, Чернівеччини та Тернопільщини об'єднали в єдине державне підприємство, створене в рамках реформування лісової галузі.

Це підприємство відповідає за охорону та захист лісів, лісорозведення, лісовідновлення та весь цикл лісогосподарських функцій, починаючи від насінини, закінчуючи заготівлею та реалізацією деревини.

Структура офісу – це 16 філій. З них 8 — з Хмельниччини:

  • Ізяславське лісове господарство
  • Кам'янець-Подільське лісове господарство
  • Летичівське лісове господарство
  • Хмельницьке лісомисливське господарство
  • Славутське лісове господарство
  • Старокостянтинівське лісове господарство
  • Шепетівське лісове господарство
  • Ярмолинецьке лісове господарство.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна Чернова

    Дуже добре, що засаждуються ліси. А в місті довго будуть рости обрубки?!
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами міста у нашому Telegram-каналі https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up