Як убезпечитись від дронів-камікадзе, — поради Мінреінтеграції

Як убезпечитись від дронів-камікадзе, — поради Мінреінтеграції
Фото: Цензор.НЕТ

Дізнавайтесь що слід робити якщо почули про наближення безпілотників та де краще сховатися.

Чималої шкоди об’єктам нашої критичної інфраструктури завдають ворожі ударні безпілотні літальні апарати. Значну небезпеку вони становлять і для цивільних: дрони-камікадзе можуть нести кілька десятків кілограмів вибухівки та при влучанні створюють потужну ударну хвилю. Про це повідомляють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і дають поради, як уберегтись від дронів-камікадзе “Shahed”.

— На щастя, більшість ворожих БПЛА нашій ППО вдається збити, але власна безпека понад усе, — йдеться у повідомленні.

Як розпізнати безпілотники

У Мінреінтеграції зазначають, що двигун дрона-камікадзе гучний. При наближенні у повітрі чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили. Тому в народі їх ще називають "мопедами". 

Відео дня

— Зачувши подібний звук, намагайтесь потрапити у спеціальне обладнане укриття. Користуйтесь підвалами, цокольними поверхами будинків, підземними паркінгами, переходами або дотримуйтесь правила «двох стін», — додають у відомстві.

Також не варто залишатись у транспорті. Слід вийти, відбігти якомога далі від дороги і там знайти можливе укриття.

Де краще сховатися від дрона

Місця для укриття потрібно обирати якомога далі від військових стратегічних об’єктів та адміністративних установ.

Не ховайтесь у під’їздах, під арками на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій тощо, — наголошують у Мінреінтеграції.

Інфографіка Мгнреітеграції

Також в Мінреінтеграції закликають як побачили чи почули звук “мопеда” повідомляти на лінію “102” будь-яку інформацію щодо переміщення ворожих безпілотників та, в разі їх падіння, вказувати точне місцезнаходження. Однак, до самого дрона чи його уламків не наближатися та не чіпати пристрій руками. 

Нагадаємо, Повітряні Сили України нещодавно повідомили, що тривоги відтепер можуть тривати довше. Все через ті ж “шахеди”. Речник командуваня Юрій Ігнат розповів, що швидкість дрона не є високою, 120-150 кілометрів на годину. І він довго летить і може корегувати маршрут. Таким чином тривога буде дещо довшою.

Нагадаємо, 11 жовтня над Хмельниччиною збили ворожий іранський дрон-камікадзе «Shahed-136».

12 жовтня очільник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій уточнив, що уламки дрона впали в Шепетівському районі. Жодних руйнувань, травмованих чи загиблих осіб внаслідок цього немає.

Довідка:
Дрони-камікадзе «Shahed-136» — іранського виробництва. 25 серпня 2022 року західна розвідка повідомила, що росія отримала від Ірану сотні таких безпілотників. Хоч сам Іран не визнає цього, а росія маскує ці дрони під назвою “М214 Герань-2”. 
Shahed 136 вперше представлений 2020 року. Має дальність польоту до 2500 км та бойову частину масою від 40–50 кілограм. Імовірно, ефективна дальність польоту «Shahed-136» становить від 1000 кілометрів з можливістю доставляти бойову частину вагою 50 кілограм.
Заявлено, що максимальна дальність польоту — 2500 кілометрів. Летить такий безпілотник на висоті від 60 до 4000 м з крейсерською швидкістю 180 км/год. БПЛА має гучний двигун MD 550 або 3W, тому політ ударного дрону можливо почути за кілометри. Знищити безпілотник можна будь-яким засобом протиповітряної оборони, а виявити — за допомогою радару.

Додамо, військові зазначають, що ці безпілотники летять на низькій висоті. Відтак, їх важче виявити та збити нашій ППО. Однак, українські захисники вже майстерно збивають дрони. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up