Як знайти роботу людям за 40 і без досвіду (ПОРАДИ)

Як знайти роботу людям за 40 і без досвіду (ПОРАДИ)

Дізнавайтесь про 9 способів працевлаштуватися від сайтів з пошуку роботи. 

Почати кар'єру з нуля, навіть якщо здається, що це безперспективна справа, цілком реально. В житті буває різне. Як і різними бувають причини, за яких після 40 в людини може не бути досвіду роботи. 

Якщо на долю все ж таки випала необхідність розпочати кар’єру у такому віці, слід змінювати сферу діяльності на ту, де до цього не мали досвіду. Корисні поради як працевлаштуватися тим, кому 40+ і без досвіду пропонує сайт з пошуку роботи Work.ua. Отож, з чого почати?

Як створити резюме без досвіду

Найперше, на що дивляться роботодавці — резюме. Створити резюме, яке допоможе привернути увагу рекрутера, можна і не маючи досвіду роботи. Шукачам рекомендують писати про:

Відео дня

Вакансії без досвіду роботи

На більшості сайтів з пошуку роботи є категорія вакансій, на яку роботодавець розглядає кандидатів без досвіду. Якщо вам за 40 і часу на курси та освіту немає, цей варіант може вам підійти. 

Зазвичай, без досвіду шукають працівників на такі посади: оператор чату або call-центру, перекладач, продавець-консультант, водій, кур’єр, прибиральник, швачка, офіціант, бармен-касир, менеджер з продажу та на багато інших.

Тож навіть якщо до цього людина ніде не працювала або працювала дуже давно — вакансії таки знайдуться.

Стажування, практика, курси

Якщо є час на навчання та проходження стажувань, цей варіант допоможе отримати в майбутньому більш високооплачувану посаду. Також шукач скоротить час на початковому етапі карʼєри, коли приходитиме на найпростішу роботу й навчатиметься винятково на практиці.

Стажування. Спеціалісти з підбору вакансій радять звертатися до компаній, де є бажані для робітника посади, та просити взяти до себе на стажування, навіть неоплачуване. Так, кажуть, буде шанс себе зарекомендувати та отримати досвід. Також деякі компанії самостійно відкривають набір кандидатів на стажування і після його проходження вибирають найкращих випускників, щоб запросити до себе на роботу.

Курси. Зараз в Україні функціонує безліч шкіл, які пропонують своїм студентам після закінчення навчання допомогу в працевлаштуванні. Але варто мати на увазі, що, зазвичай, після курсів школи знаходять роботу не всім, а тільки тим, хто найкраще себе проявив під час навчання і пройшов його на «відмінно».

Тим, хто поки що не готовий вкладати гроші у навчання, інформуємо, що під час війни деякі платформи відкрили безкоштовний доступ до своїх курсів.

Вакансії з досвідом, на які все одно можна відгукнутися

Буває так, що, переглядаючи вакансію, шукач підходить за всіма критеріями, окрім досвіду. Але ніхто не може заборонити надіслати відгук, якщо вважаєте, що впораєтеся з роботою.

Рекрутер зверне увагу навіть на кандидата без досвіду, якщо до цього він відвідував майстер-класи, курси, проходив стажування. Адже на них людина вже могла виконувати схожі завдання.

Хобі як бізнес

З кожним роком обертів набирає хендмейд. Є багато людей, яким хочеться знайти товар, від якого «буде надходити тепло». Бо зазвичай речі, створені вручну, наділені особливим шармом.

Продавати можна будь-що. Хтось пече торти, шиє одяг, вирощує сортові фіалки. На будь-який товар, кажуть на Work.ua, знайдеться свій покупець, бо просто в цей час хтось шукає свічки з особливим ароматом, хтось — ковдру, зв’язану дбайливими руками, комусь для вираження індивідуального стилю потрібно мати особливу сумочку або кофтинку.

З розвитком соціальних мереж хендмейд-вироби стало не тільки легко шукати, а і просувати. До прикладу, можна продавати будь-що, від їжі до декору та меблів, просто в соцмережах

Підприємництво

Тим, хто має комерційну жилку радять спробувати відкрити свою справу. Починати з малого, наприклад, торгівлі госптоварами, свіжою зеленню, овочами, фруктами, які вирощуєте на дачі тощо. Фінансові вкладення тут невеликі, проте перспективи, кажуть, непогані.

Інший варіант — знайти вигідних постачальників й почати розповсюджувати продукцію, на початку також за допомогою соціальних мереж та різних майданчиків з продажу товарів.

Робота на фрілансі

Фріланс не тільки для професіоналів, яким набридло в офісі й хочеться піти у вільне плавання. Знайти своє місце можуть і ті, хто не має професійного досвіду, але має час та бажання отримати нові навички, запропонувати свої послуги та створити базу замовників. 

Навіть якщо шукач роботи нічого не вміє, на фриланс-біржах можна знайти найпростіші замовлення. Наприклад, існують такі, де виконавець повинен розмістити товари на платформах з продажу, набрати текст, розшифрувати інтерв’ю або зробити аналіз цін на послуги конкурентів і зібрати дані в excel-табличку. Для цього не знадобиться проходити тривалі курси, напрацьовувати досвід чи подібні навички.

Сервіси замовлення послуг

В Україні також існують онлайн-сервіси, де можна отримати замовлення на виконання онлайн та фізичних замовлень у різних містах. Спочатку радять запропонувати на таких сервісах свої послуги, вибрати категорії, за якими можна виконувати роботу, а потім отримувати та виконувати замовлення у своєму населеному пункті.

Запропонувати можна кур’єрські, клінінгові послуги, послуги з ремонтних робіт або няні, фотографа, полагодити електрику, усунути протікання води, поремонтувати техніку та багато іншого.

Продажі

Сфера, через яку найлегше потрапити до будь-якої компанії. Деякі роботодавці навмисно шукають менеджерів з продажу без досвіду роботи, оскільки легше навчити людину з нуля, ніж перевчити.

Якщо під час роботи шукач зрозуміє, що продаж — не його справа, можна спробувати себе на іншій позиції в цій же компанії, домовившись про це з HR-відділом.

Як ще собі допомогти

Щоб отримати роботу в 40+, доведеться взятися за навчання та вдосконалювати себе.

Тримати у формі тіло та мозок. З часом тіло не молодіє, а мозок без розумового напруження краще не запрацює. Оскільки робота — це завжди напруження першого чи другого, кожен має піклуватися про свій стан здоров’я та підживлювати мізки новою інформацією.

Отримувати нові знання. Ніколи не пізно вчитися. Історія знає випадки, коли люди здобували свою першу освіту в 50, 60 і навіть 80 років. Виберіть напрямок, пориньте в теоретичну базу і сміливо рухайтеся назустріч успіху. Якщо, наприклад, вирішили стати менеджером з продажу, але у немає жодного досвіду в цій сфері, подивіться в інтернеті безкоштовні вебінари, щоб бути в темі.

Оновлення знань. Якщо все ж таки певний багаж знань є, але давно ним не користувалися, актуалізуйте їх за фахом.

Намагатися потрапити на співбесіду. Нехай це стане основною метою — головне потрапити на інтерв’ю та зарекомендувати себе якнайкраще перед роботодавцем. Шукайте пропозиції на сайтах з працевлаштування, зверніться за допомогою до центру зайнятості, розкажіть про пошук роботи вашим знайомим, створіть резюме, навіть якщо писати нема про що, розсилайте на всі відповідні вакансії.

Готуватися до співбесіди ще до того, як запросили. Знайдіть свою конкурентну перевагу, сформулюйте, чим ви кращі за тих, хто щойно закінчив університет. Наприклад, можете сказати, що у вас сильна фінансова мотивація, ви легко сходитеся з людьми та розумієте їх, що не зацікавлені змінювати роботу та інше. Подумайте — і ви обов’язково знайдете його, ваш сильний бік.

Бути гнучким. Не поспішайте відмовлятися від роботи, якщо вас не влаштовує рівень зарплати чи інші умови, підіть назустріч роботодавцю. Адже зараз краще прийняти пропозицію, а в майбутньому показати, що ви крутий працівник, і попросити про підвищення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up