Заборона московського патріархату в Україні. Як ви до цього ставитеся?

Заборона московського патріархату в Україні. Як ви до цього ставитеся?
Храм на УПЦ МП на Володимирській у Хмельницькому
  • У храмах проводять обшуки, а проти релігійних лідерів запроваджують санкції.

  • Ймовірно, російську церкву в Україні заборонять досить скоро.

  • Що про це відомо і яка ситуація у Хмельницькому?

Мова про заборону діяльності УПЦ МП йде ще з 2014 року. Зокрема, чимало органів місцевого самоврядування зверталися до вищих органів влади з такою пропозицією. Самі ж вони повноважень забороняти діяльність релігійних організацій не мають права.

Так, пропонували заборонити діяльність УПЦ МП депутати Волинської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької обласних рад. Остання прийняла таке рішення у вересні цього року. Тим часом Хмельницька міська рада приймала подібні звернення кілька разів від березня цього року. Про це журналісту vsim.ua розповів секретар ради Віталій Діденко.

До прикладу, це було 17 червня. Рішенням міськради закликали РНБО запровадити санкції проти УПЦ МП та заборонити її діяльність:

Відео дня

— Сьогодні, після трьох місяців війни, правоохоронні органи України регулярно звітують про виявлені факти колабораціонізму та антиукраїнської діяльності з боку представників УПЦ МП. Так, на Дніпропетровщині та Кіровоградщині правоохоронці викрили священників УПЦ МП, які закликали вірян підтримувати окупаційні війська, в Києві затримали ченця, якого підозрюють у розвідувальній діяльності на користь росії. В анексованому Криму духовенство УПЦ МП благословляє окупантів на війну з Україною, освячує військову техніку та займається мілітаристським вихованням кримської молоді, — йшлося у зверненні, яке адресоване РНБО та Верховній Раді України.

А поки у вищих органах влади тільки розглядають питання заборони діяльності релігійної організації, у Хмельницькому знайшли інший інструмент впливу. Як розповів Віталій Діденко, три земельні ділянки, раніше передані УПЦ МП, повернули у власність міста останніми місяцями. Вони розташовані на Панаса Мирного, 16/1А, Інститутській, 6/Г та Юрія Руфа, 48. Остання адреса — це старе єврейське кладовище, де УПЦ МП хотіла збудувати церкву. Втім, частина містян виступила проти, і 2016 року церковники та міська влада домовилися, що будівництва там не буде.

А ділянку на Панаса Мирного, розповів секретар міськради, використовували не за призначенням:

— На Озерній земельна ділянка площею два гектари була виділена під будівництво храму та облаштування парку. А вони зараз там наворотили, зняли всі хороші ґрунти, аж до глини дісталися, видно, з забудовниками була якась домовленість. Вони там ні парк не облаштували, нічого, а просто знищили ґрунти, і, видно, надалі не планували нічого робити, тільки побудували каплицю, — сказав секретар міської ради.

Втім, за землю представники релігійної громади вже почали судитися.

Тепер же діяльність московського патріархату в Україні можуть заборонити законодавчо. З такою ініціативою виступила Рада національної безпеки та оборони. Надалі уряд має розробити відповідний законопроєкт, який розгляне парламент. Як саме буде працювати заборона діяльності УПЦ МП, наразі невідомо — це має бути визначено документом, який розробляється.

Крім того, за ініціативою РНБО має бути перевірена законність перебування УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі. Про це вчора, 1 грудня, розповів Президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні ж, 2 грудня, стало відомо про запровадження санкцій щодо окремих релігійних діячів московського патріархату в Україні. Їхні імена поки не названі, але Володимир Зеленський пообіцяв оприлюднити їх згодом.

Зазначимо, що мова про заборону московського патріархату в Україні йде на тлі обшуків, які проводять правоохоронці протягом цього місяці. Є й результати — у релігійних установах по всій країні виявляють пропагандистську літературу проросійського спрямування, готівку на мільйони гривень невідомого походження, осіб з російськими документами та підробленими українськими.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (48)
  • Галя Немерская

    Позитивно
  • Читач07

    Місцева влада може своїм рішенням позбавити московських попів усіх пільг, не очікуючи рішень ВР України!
  • Олександр Трембовецький

    Давно пора
  • Анатолий Анатолич

    Краще пізно , ніж ніколи . А в ідеалі , добре було би обміняти всіх тих фсбшних чортів в рясах на наших полонених : сподіваюсь , що так і буде ...

keyboard_arrow_up