Збірна України під керівництвом хмельничанина привезла з “Ігор Нескорених” рекордну кількість медалей

Збірна України під керівництвом хмельничанина привезла з “Ігор Нескорених” рекордну кількість медалей
Ту і далі фото з сайту Мінветеранів. Колаж vsim.ua
  • Участь в міжнародних змаганнях взяли 25 ветеранів, військових та волонтерів. 

  • Вони завоювали 34 медалі. 

  • А очолював збірну хмельничанин, військовий Олександр Маковей. 

У Дюссельдорфі із 9 по 16 вересня проходили Ігри Нескорених. Це міжнародний спортивний захід з адаптивних видів спорту для ветеранів та військовослужбовців серед 21 країни-учасниці. 

А вже сьогодні, 18 вересня, у Львові відбулася урочиста зустріч Національної збірної команди України. Наші збірна тріумфально повернулася з міжнародних змагань.

Цього року в Іграх взяли участь 25 українських ветеранів, військовослужбовців та волонтерів, які пройшли національний відбір. Наші Нескорені завоювали на змаганнях рекордну кількість медалей. Вони здобули 34 медалі, продемонструвавши кращі показники у шести видах спорту: 

Відео дня

Про це повідомили у Мінветеранів. Цього року очолював українську збірну військовий, хмельничанин Олександр Маковей. Саме він здобув перше “золото” для України у перший же змагальний день. 

Нагадаємо, капітан команди став найкращим у штовханні ядра серед чоловіків у класі IF8. Його переможною спробою виявилася остання, третя – на 10.4 метра. 

Також здобули медалі (як особисто, так і в командних змаганнях): Микола Заріцький, Володимир Товкис, Назар Вознюк, Юлія Шевчук, Павло Лучків, Володимир Гера, Максим Дмитраш, Максим Зубов, Іван Молдун, Олег Должок, Олександр Пономарьов, Євгеній Кірейонок, Ігор Дерман, Юлія Паєвська, Віталій Бородавка, Дмитро Полов’ян, Олександр Будько, Ярина Аліманова, Вадим Мазніченко.

— Фантастичний виступ української збірної на Іграх Нескорених! Рекордний медальний врожай! Вами пишається вся країна! 34 медалі – це просто неймовірний результат! Ви зробили неможливе – в умовах широкомасштабної війни, коли ви всі хотіли залишитися на фронті, зі своїми побратимами, родинами, ви поїхали та гідно представили Україну за кордоном. І ви не тільки перемогли, а й показали усьому світу, що українці – нескорені і непереможні, – звернулася очільниця Мінветеранів Юлія Лапутіна до національної збірної команди.

Нагадаємо, що наша збірна брала участь у 9-ти видах адаптивного спорту. Це — стрільба з луку, легка атлетика, велосипедний спорт, пауерліфтинг (жим лежачі), веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, настільний теніс, баскетбол на візках.

Довідка:
Ігри нескорених (Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі. Їх започаткував принц Гаррі у 2014 році. Вперше Ігри прийшли у Лондоні. Україна приєдналася до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши у Торонто.
В “Іграх” беруть участь поранені військовослужбовці та пов'язані з ними ветерани у таких видах спорту як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. «Invictus» з латини означає «непереможний», «незламний» або «нескорений». Перші Ігри нескорених відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні.
2022 року на Invictus Games у Гаазі (Нідерланди) українська команда виборола 16 медалей, серед яких – п'ять золотих і стільки ж срібних.
Цієї осені на міжнародних змаганнях, що проходять в німецькому Дюссельдорфі, Україну представляє команда із 25 ветеранів і ветеранок та військовослужбовців – учасників російсько-української війни, які дістали поранення під час або внаслідок виконання обов’язків у зоні бойових дій.

Про капітана Олександра Маковея

Додамо, що Олександр Маковей або Макоша, як його називають побратими, — це справжній приклад мужності та незламності. Із 2014 року хмельничанин побував на найгарячіших напрямках. Спочатку був Слов’янськ, а потім захист Донецького аеропорту. Під час одного з боїв Олександр отримав контузію та змушений був піти зі служби.

Після 24 лютого 2022 року він повернувся у стрій. Він захищав Київщину, боронив нашу землю на Сході – у районах Сєверодонецьку та Лисичанська.

Нині Олександр має ордени “За мужність” усіх ступенів — перший отримав за оборону Луганського аеропорту у 2014 році, а після початку повномасштабної війни за Київський напрямок другого ступеня і за Сєвєродонецьк — першого ступеня. 

— Для мене дуже важливо, що маю серйозні нагороди за свою службу і за свої вміння. За ці нагороди я заплатив дуже велику ціну, — каже Макоша.

Під час одного з мінометних обстрілів 9 червня 2022 року боєць отримав вогнепальне поранення тазу та нижніх кінцівок. Відтоді він переніс 14 операцій. Попри все, вже на початку квітня цього року Олександр Маковей повернувся в свою частину на передову.

На змаганнях Ігор Нескорених у Львові хмельничанин здобув перемоги у двох номінаціях, пройшов нацвідбір до збірної команди України і виборов поїздку на "Ігри нескорених" у Німеччині у званні капітана. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталія Паршина

    Наші Нескорені- найкращі! Наша Гордість! Велика Шана і Слава!

keyboard_arrow_up