«Чорний піар» та адмінресурс: про початок виборчої кампанії на Хмельниччині очима «Опори»

«Чорний піар» та адмінресурс: про початок виборчої кампанії на Хмельниччині очима «Опори»
Ілюстративне фото
  • Реєстрація кандидатів ще не розпочата, але агітація фактично вже триває.

  • Це проявляється у розміщенні зовнішньої реклами та все частіших випадках «благодійності» від імовірних кандидатів.

До місцевих виборів, що заплановані на 25 жовтня, лишається трохи більше як місяць. Втім, політичні сили вже розпочали боротьбу за увагу та прихильність виборців. Хоч ніхто ще не зареєстрований офіційним кандидатом, передвиборча агітація фактично вже розпочата. Про це йшлося на пресконференції громадської організації «Громадянська мережа „Опора“», що відбулася сьогодні, 14 вересня. Розповімо про кілька моментів, на які звернули увагу спостерігачі організації.

Дочасна агітація

Згідно із законодавством, жодна людина чи політична сила не може проводити агітацію до офіційного визнання кандидатом на виборах. Реєстрація кандидатів розпочнеться завтра, 15 вересня. Але на вулицях міста вже можна побачити білборди з обличчями ймовірних кандидатів та символікою партій. Такими є результати спостереження «Опори». Крім того, у Facebook мешканці Хмельниччини натрапляли на рекламу загальноукраїнських сторінок політичних сил. Йдеться про партії «За майбутнє», «Слуга народу», «Пропозиція» та «Голос».

Загалом найбільш активно політичну рекламу на Хмельниччині розміщували вісім партій:

Відео дня

Передвиборча благодійність

Як повідомляють в «Опорі», перед початком виборчої кампанії зросла кількість благодійних ініціатив від політичних сил та політиків. Так, першого вересня школярам дарували подарунки з партійною символікою. За цим «спіймали» депутата мажоритарника Володимира Мельниченка, а також такі політичні сили:

— Благодійні ініціативи політиків напередодні виборів можуть бути пов’язані з бажанням потенційних політиків завоювати прихильність виборців, навіть через дітей, а також збільшити рівень впізнаваності політичної сили ще до старту офіційної виборчої кампанії. В цьому випадку можна вбачати порушення принципу рівних можливостей, — йдеться у повідомленні «Опори».

Запізнення з формуванням виборчих округів

Хмельницька обласна виборча комісія запізнилася з формуванням виборчих округів для виборів депутатів обласної ради. Останній день, у який це мали би зробити, — 6 вересня. Але того дня округи не сформували, адже не було необхідної кількості членів комісії, які могли би за це проголосувати.

Наступного дня, 7 вересня, комісія зібралася знову. Округи таки сформували, але рішення прийняли вже після півночі, тобто 8 вересня. Про це під час пресконференції розповів координатор спостереження «Опори» в Хмельницькій області Андрій Попик.

Візит Зеленського — агітація чи ні?

9 вересня Хмельниччину відвідав Президент України Володимир Зеленський. Він побував і в Хмельницькому. Зокрема, в парку Чекмана за його присутності представляли Стратегію розвитку Хмельниччини до 2027 року, а також команду «Слуги народу» на місцевих виборах в області.

— Хочемо констатувати потенційне використання адмінресурсу, хоча офіційно кандидатів у нас немає, немає офіційної агітації, ми вже бачимо, що був приїзд першої особи держави, і в парку Чекмана був захід, який досі незрозуміло, який мав статус. З одного боку, Офіс Президента повідомляє, що там була презентація Стратегія розвитку Хмельниччини, тобто захід був робочий. З іншого боку ми бачимо, що на ньому відбулася презентація ймовірних кандидатів в депутати та міські голови, — сказав під час пресконференції Андрій Попик.

«Чорний піар»

Андрій Попик розповів ситуації, які, ймовірно, є проявом так званого «чорного піару». Перший випадок — це дзвінки мешканцям Хмельницького, під час яких запитували про підтримку одного зі ймовірних кандидатів у міські голови Хмельницького. Залежно від реакції людини розмову припиняли або ж розповідали про кандидата. Також після розмови декому присилали повідомлення з посиланням на сторінку з інформацією.

Йдеться про Інну Ящук, яка має балотуватися від «Слуги народу». На своїй сторінці у Facebook вона назвала це «брудною технологією», а також закликала не повідомляти опитувачам жодної інформації. У коментарях до публікації Інну Ящук запитали, чи зверталася вона до поліції з цього приводу. Вона на це питання не відповіла.

Ще один випадок — газети нібито від партії «ВО „Батьківщина“». Про них написали на сторінці міської організації цієї політичної сили. Газети містили символіку «Батьківщини», а також не мали жодної інформації про те, хто їх замовив та надрукував. У пості йдеться, що на місце виявлення газет викликали поліцію, а ті склали протокол про порушення закону.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • IGOR

    Никого не забыли? Люди же не слепые... Если чего-то или кого-то боитесь, то может лучше не стоит выдавать материалы на такую тематику?!
  • Любов Школьняк

    Обіцяють як балатуються прийдуть до влади нічого  не зроблять
  • Вадим Плюта

    А заклеєні біл-борди Хмельницької міської ради по усьому місті з «досягненнями» витрат бюджету міста під слоган «Хмельницький щодня новий» кандидата ( поки не зрозуміло від кого - чи свободи, чи команди Симчишина) не вважають агітацією, тим більше за бюджетні кошти. Мер Oleksandr Symchyshyn має піти у відпустку за власний рахунок та без використання адмінресурсу та бюджетних грошей , оплата за ефіри на ТВ, біл-борди, газети, листівки, інші медіа мають відбуватись з власного фонду. На рівних з іншими кандидатами!!!
  • Alex Varmint

    Пальчевский человек Медведчука, за майбутне это Коломойский, За конкретні справи это Герега. Остальные давно понятны, веры нет никому. Голосовать нет за кого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник 14:36 Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» захиснику з Хмельниччини (ФОТО) 14:13 З крана тече іржава вода: яка причина і що робити 13:44 Як працюватимуть дитячі садочки влітку у Хмельницькому 13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera 11:57 Суди зобов'язали «Хмельницькобленерго» безкоштовно підключити електрику переселенці 11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up