«Хай пальмову олію негри їдять» або Як порушують правила виборчих перегонів на Хмельниччині

«Хай пальмову олію негри їдять» або Як порушують правила виборчих перегонів на Хмельниччині
Активісти хмельницької «Опори» — громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Володимир Гарієвський та координатор Андрій Попик
  • Громадська організація «Опора» почала відстежування перебігу передвиборчої кампанії ще до її офіційного початку.

  • Сьогодні, 27 лютого, активісти розповіли про найпоширеніші порушення під час агітації.

З початку передвиборчої кампанії в Україні минуло майже 2 місяці. Впродовж цього часу активісти громадської організації «Громадянська мережа „Опора“» стежать за дотриманням виборчого законодавства. Сьогодні, 27 лютого, в «Опорі» розповіли про найпоширеніші порушення на Хмельниччині.

Одним з найпоширеніших прикладів порушення виборчого законодавства є розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних. Частина 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» вимагає, аби на друкованих агітаційних матеріалах вказували відомості про установу, що їх випустила, тираж, замовника та відповідальних за випуск осіб. До прикладу, спостерігачі організації зафіксували роздачу агітматеріалів Андрія Садового у Шепетівці без необхідних відомостей. У цьому ж місті, а також у Славуті й Хмельницькому, зафіксували білборди з рекламою Анатолія Гриценка з таким же порушенням.

Поширеним також є порушення принципу рівних можливостей. Наприклад, в області проводили навчання «волонтерів», які мали проводити «соцопитування» на користь Петра Порошенка. При цьому залучали працівників бюджетних установ. Також активісти повідомляють про те, що під вручення ключів від нових медичних автівок в амбулаторіях розповідали про переваги Петра Порошенка.

Відео дня

Не оминають агітатори й можливості завітати у навчальні заклади. Так, в одній зі шкіл на Віньковеччині у робочий час педагоги зустрічалися з довіреною особою Руслана Кошулинського. Там освітянам роздавали газети з агітацією. Схожі заходи проводили у Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти сфери послуг та Хмельницькому обласному ліцеї-інтернаті. Там розповідали про переваги Петра Порошенка.

Спостерігачі «Опори» відзначають значну кількість замовних матеріалів у місцевих ЗМІ — так званої «джинси». Тільки у січні в обласних та районних газетах зафіксували 74 таких матеріала. Більшість із них були на підтримку тоді ще потенційних кандидатів. 2 матеріали публікувалися за підписами голів райдержадміністрацій.

З початку передвиборчої кампанії на Хмельниччині побували четверо кандидатів у президенти — Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Віталій Купрій та Олег Ляшко. Останній відзначився висловлюванням, яке активісти вважають можливим розпалюванням расової ворожнечі. Під час візиту до Летичева кандидат заявив: «Забороню ввезення пальмоолії, хай пальмову олію негри їдять, чи мавпи, а українські люди повинні якісну молочну продукцію їсти, щоб не працювали потім все життя на аптеку».

Перебіг виборчої кампанії на Хмельниччині координатор «Опори» Андрій Попик оцінює як загалом спокійний. Зокрема активіст відзначає відсутність силових протистоянь на території області.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрій Петрович

    Чим менше свиней при владі, тим більше корів на селі!!!! Або, якщо перефразувати, "Чим грубші свині при владі, тим худіші корови на селі"!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up