Хто і як приймає рішення у хмельницькому виконкомі

Хто і як приймає рішення у хмельницькому виконкомі
Фото з архіву редакції
  • Тарифи, майно та пільги — ці й інші питання розглядають виконавчого комітету.

  • Вони збираються кожні два тижні, аби ухвалити рішення, які стосуються хмельничан.

  • Розповідаємо, хто проймає рішення та як.

На життя пересічних хмельничан впливають чимало органів влади — від президента й парламенту до міського голови. Хтось ухвалює закони, а хтось починає опалювальний сезон. Не всіх містяни обирають на виборах, зокрема, виконавчу гілку призначають вже обрані раніше депутати відповідного рівня.

До таких належить і виконавчий комітет Хмельницької міськради. Він формується депутатами після кожних місцевих виборів. Аналізуємо, хто зараз є членом виконкому та які рішення приймає цей орган.

Хто ухвалює рішення у виконкомі

Перш за все зазначимо, що виконавчий комітет не можна формувати як завгодно. Закон «Про місцеве самоврядування» має певні вимоги щодо складу цього органу. Зокрема, у ньому обов’язково мають бути:

Відео дня

Кількість членів та персональний склад виконавчого комітету визначають депутати міської ради. Виконком формується на термін повноважень міської ради, зазвичай це п’ять років. Працює виконком доти, доки не буде сформований наступний його склад. Тобто відразу після місцевих виборів «старі» члени виконкому продовжують приймати рішення ще певний час — доти, доки «нові» депутати не сформують новий склад комітету.

Тепер перейдемо безпосередньо до Хмельницького. Наразі у складі виконкому є 18 осіб:

Як працює виконком

Засідання виконкому зазвичай відбуваються кожні два тижні. Переважно члени збираються у четвер о 14 годині у зеленій залі Хмельницької міської ради. Спершу вони схвалюють порядок денний, який готується заздалегідь, за необхідності вносячи до нього зміни. Далі переходять безпосередньо до питань порядку денного. Їх зазвичай буває кілька десятків.

За кожним питанням є доповідач, зазвичай це керівник профільного управління, департаменту чи відділу міськради. За необхідності він пояснює суть запропонованого рішення та відповідає на запитання членів виконкому. Доповідачем може бути також і будь-який мешканець громади, якщо його стосується питання, що розглядається (наприклад, він подав звернення про дозвіл на встановлення тимчасової споруди).

Для прийняття рішень потрібно, аби його підтримали понад половина від загального складу виконкому. Тобто кількох членів на засіданні може не бути, однак комітет все одно може приймати рішення. Ухвалені рішення підписує міський голова.

Що може та що не може вирішувати виконком

Наведемо приклади типових питань, які самостійно розглядає виконавчий комітет Хмельницької міськради:

Крім того, є питання, які виконком безпосередньо не вирішує, але виносить їх на розгляд депутатів міськради, наприклад:

Також наведемо приклади питань, які розглядають тільки депутати міської ради:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач81

    Чувак з хвостом, який розпалює жадібність у депутатів
  • читач34

    Як цікаво- всі "заступники" мера- чоловічої статі! Залізобетонно забронювалися! пристосованці!
  • Юрій Гудок

    Сміх. Вирішують так як вигідно їхньому карману
  • Liudmyla Suprunovska

    Хто і як? Питання цікаве. Якщо - чесно, то ми про це ніколи не взнаємо

keyboard_arrow_up