Куди поділися хмельницькі представники «ОПЗЖ»

Куди поділися хмельницькі представники «ОПЗЖ»
  • Партія Медведчука є найвідомішим проросійським формуванням на Хмельниччині.

  • Її діяльність в Україні заборонила РНБО.

Протягом усього періоду незалежності України в державі діяли проросійські партії. Вони з'являлися та зникали у різні роки, зокрема через законодавчу заборону. Наприклад, це «Партія регіонів» та «Комуністична партія», які свого часу разом мали більшість у парламенті.

Після початку війни з Росією, протягом 2014-2015 років, деякі проросійські партії були заборонені. Це, зокрема, вже згадана «Комуністична партія», а також «Русский блок» та «Русское единство». До слова, лідер останньої Сергій Аксьонов у березні 2014 року підписав договір про анексію Криму.

Тим часом «Партія регіонів» трансформувалася в «Опозиційний блок», який станом на зараз не діє. Місяць тому, 20 березня, Рада національної безпеки та оборони заборонила діяльність ряду проросійських політичних партій.

Відео дня

Їх у рішенні РНБО налічується 11:

Як бачимо, більшість із цих партій маловідомі. Тим часом найбільш активним формуванням серед перелічених є «Опозиційна платформа — За життя». Серед її очільників був нещодавно затриманий Віктор Медведчук.

Ця партія є найбільш активною на Хмельниччині. Так, на місцевих виборах вона балотувалася до рад всіх рівнів — Хмельницької міської, Хмельницької районної та Хмельницької обласної. Втім, до жодної з них представники «ОПЗЖ» не пройшли.

Що ж сталося з представниками «ОПЗЖ» після вторгнення Росії 24 лютого та подальшої заборони? Станом на сьогодні, 18 квітня, Хмельницька регіональна організація «ОПЗЖ» не перебуває в процесі припинення. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Facebook-сторінка регіонального представництва партії наразі не оновлюється. До 24 лютого цього року там були переважно репости публікацій інших сторінок та людей, пов’язаних з партією. Деякі публікації, поширені на сторінці, не видно — є позначка «Цей матеріал недоступний». Так буває, коли оригінальний пост не є публічним або його видаляють.

Після 24 лютого є тільки одна публікація. Це репост допису Олексія Арестовича від 2 березня. У ньому йдеться про провали російської армії в Україні. Інших постів, зокрема згадок про припинення діяльності, немає.

Крім того, журналіст vsim.ua переглянув сторінки учасників цієї партії, аби дізнатися, чим вони зараз займаються. Це найбільш помітні представники та перші номери у виборчих списках останніх місцевих виборів.

Євген Бейдерман

Очолює Хмельницьку регіональну організацію «ОПЗЖ». На останніх місцевих виборах був першим номером у списку кандидатів партії до обласної ради. Є президентом футбольного клубу «Поділля». На сторінці переважно репости новин про війну та допомогу армії.

Віктор Вікарчук

Як до початку вторгнення 24 лютого, керує «СВ-Клубом». Раніше в інтерв’ю журналістам vsim.ua він пояснював, що балотувався від «ОПЗЖ», бо тільки там за місце у списку не брали гроші. У списку кандидатів до міської ради він був другим за порядком, до обласної — шостим. При цьому казав, що ідеологію «ОПЗЖ» не поділяє. На сторінці відео патріотичного змісту, які він записує самостійно. У закладі Віктора Вікарчука приймають переселенців з перших днів війни.

Серед хмельничан Віктор Вікарчук відомий як організатор мітингів проти карантину, противник вакцинації та один з організаторів самопроголошеної «Хмельницької міської ради». При цьому справжню міську раду він вважає нелегітимною.

Костянтин Побережний

Працює віцепрезидентом футбольного клубу «Поділля», тобто є підлеглим Євгена Бейдермана. У списку кандидатів до міської ради був першим, до обласної ради — шостим. На сторінці є репости публікацій, пов’язаних з волонтерством та війною, зокрема меми, публікації про допомогу переселенцям та тваринам.

Тетяна Котоній

Працює у футбольному клубі «Поділля» та стилістом у костюмерній. На сторінці є репости про збір допомоги для військових.

Сергій Пономарьов

Працює директором у ТОВ «Автодім Старокостянтинів» та ТОВ «АТП „НАРС“». На сторінці переважно репости публікацій патріотичного характеру.

Сергій Вельський

На момент балотування був приватним підприємцем, займався торгівлею. Станом на зараз ФОП не припинений. На сторінці у Facebook доступних публікацій, зроблених після 24 лютого, немає.

Віктор Довбуш

Був керівником секретаріату регіональної організації «ОПЗЖ». Зараз є членом громадської ради при Хмельницькій обласній військовій адміністрації. Єдина його публікація на сторінці від 24 лютого — репост про пошук військового, який зник 26 лютого у Херсонській області.

Світлана Севастьянова

Працює заступником директора у ПАТ «Хмельницька маслосирбаза». На момент підготовки цього матеріалу профіль був закритий. На його аватарці — патріотичне зображення з написом «Україна була, є і буде».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up