“Із шашкою, револьвером і свистком”: якими були хмельницькі полісмени десятки років тому

“Із шашкою, револьвером і свистком”: якими були хмельницькі полісмени десятки років тому
Фото надав Сергій Єсюнін
  • Перша поліція з’явилася в Проскурові більше двохсот років тому.
  • Тоді полісменів називали городовими.
  • Як виглядали і працювали перші копи в місті, читайте далі. 

Чорний одяг із написом “поліція” нині забезпечує цілковиту впізнаваність полісмена. Отримавши виклик на робочий планшет, вони вмикають “сирену” і поспішають на виклик. Так минає і день, і ніч сучасних копів. 

Сьогодні на Хмельниччині працює більше двох тисяч поліцейських. Про це повідомляється на сайті ГУНП в Хмельницькій області. Однак такими, як сьогодні, правоохоронці були не завжди. Від сучасних вони відрізнялися не лише технічним оснащенням, а й зовнішнім виглядом. Про перших копів у місті журналістам vsim.ua розповів краєзнавець Сергій Єсюнін.

На 500 жителів - 1 полісмен

Перші установи поліції з’явилися у місті в 1793 році. Тоді правоохоронці відносилися до різних чинів. Нижній називався городовий. Кількість поліцейських залежала від чисельності населення міста. На кожні 500 мешканців був один охоронець правопорядку. 

Відео дня
  • У 1806 році штат проскурівської поліції складався з 4 чоловік на 2 тисячі населення, у 1881 році було вже 12 поліцейських на 14 тисяч жителів, а в 1910 - 63 поліцейських на 35 тисяч проскурівчан - каже Сергій Єсюнін.

Коли повітова і міська поліція об’єдналися в загальну, в Проскурові утворилося повітове поліцейське управління. До складу працівників входили керівники і підлеглі. Очолював повітове управління так званий справник. Він керував поліцейськими наглядачами. Ті, у свою чергу, управляли нижнім класом - городовими.

Вже згодом система охорони правопорядку в місті дещо змінилася. Поліцейські поділили Проскурів на дві частини. На кожну з них було виділено по сім постів. Правоохоронці працювали позмінно.

Фото надав Сергій Єсюнін

На фото, які надав Сергій Єсюнін, видно, що форма тодішніх поліцейських змінювалася щосезонно. Іншим ставав і колір одягу: від чорного до білого. Звичайно, що копи були озброєні. Як розповів Сергій Єсюнін, поліцейські мали при собі шашку (зброя, що схожа на шаблю), револьвер і свисток. 

  • З 1890-х років Проскурів у поліцейському відношенні поділявся на дві частини, кожна з яких виставляла на вулицях міста по сім постів. Пост являв собою дерев'яну будку, де у випадку негоди могли укритися городові, які несли позмінну службу по охороні громадського порядку на своїй ділянці. Озброєний городовий був шашкою, револьвером “Сміт і Вессон” та свистком - розповідає Сергій Єсюнін.

Про злочин, що відобразився на авторитеті поліції

Серед усіх поліцейських постів був і той, що вважався найзразковішим. Кількість правопорушень там була мінімальною. Проте так було недовго. Після одного інциденту повітовий справник наказав негайно змінити систему охорони правопорядку.

  • Щодо самих постів, то тривалий час зразковим вважався саме пост №4 на перехресті Комерційної і Купецької. На цій ділянці була наймінімальніша статистика правопорушень, а крадіжок майже ніколи не траплялося. Ідилія на цьому посту завершилася в березні 1908 року - каже Сергій Єсюнін.

Похитнув авторитет місцевої поліції один із злочинів. Його недогледіли самі ж копи. Адже події мали місце ледь не “під їхнім носом”.

У той весняний вечір було холодно і сиро. Йшов чи то дощ, чи то сніг. Двоє городових, які чергували, ховалися від непогоди в будці. Хто ж знав, що в п’яти метрах від них відбувається злочин? 

Неподалік у гасовій крамниці Шейнбарга працювали грабіжники. Погрожуючи крамарю, вони відібрали весь його денний виторг і обікрали трьох випадкових покупців. Загалом “улов” злочинців складався з дорогоцінних речей, грошей і чотирьох плашок гасу. “Збагатившись” вони скрилися у невідомому напрямку. 

У результаті, ця подія нанесла вагомий відбиток на авторитеті проскурівської поліції. Тож реакція повітового справника була негайною. 

Керівник видав розпорядження зняти з постів усі будки, а городовим наказав перебувати в стані постійного патрулювання. Щоб не пропускати злочинів, копів забезпечили водозахисними плащами, які дозволили їм працювати і в дощ, і в сніг. 

  • На випадок негоди з коштів міського бюджету для поліції були закуплені плащі. У службовій записці повітового справника до Проскурівського міського Голови, цей крок був чітко аргументований тим, що городовому в плащі не буде потреби ховатися від непогоди, і тому все, що відбувається на посту, не залишиться поза його уваги - каже Сергій Єсюнін. 

Читайте також: “Щоб проводити час із дівчатами легкої поведінки”: якими були старі готелі в Хмельницькому

Хмельницькій “тучі” 32 роки: як починалась історія ринку

Хмельницький на кістках: де ховали людей десятки років тому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Лесовой К.

    "копы" касательно городовых? Так нынешние полицаи сподвижники царских оказывается. 103 года оно конешно тоже - десятки... Как там нынче говорят - "жжоте", ага.
  • Мастер Автополив

    Це була перша українська поліція? А чому їх називали "городовий", а не міський?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up