Вбивства міліціонерів та крадіжки з заводів. Що відомо про хмельницьку злочинність на початку 90-х

Вбивства міліціонерів та крадіжки з заводів. Що відомо про хмельницьку злочинність на початку 90-х
Так званий «п'ятачок» на перехресті Подільської та Кам'янецької. Згодом на цьому місці з'явиться «Либідь-Плаза». Тут і далі — фото з Facebook-спільноти «Історія Проскурова»
  • 1990-ті роки, особливо перша половина, були непростими для України.

  • Криза та злочинність набули чималого розмаху.

  • Чим тоді жила Хмельниччина?

  • Дізнавайтеся у матеріалі.

Наприкінці періоду існування СРСР та на початку незалежності України криміногенна ситуація поступово загострювалася. Хоч і меншою мірою, ніж інших регіонів, це торкнулося і Хмельниччини. У минулому матеріалі ми вже розповідали вам про ситуацію зі злочинністю в області у 1990 році.

Тепер же пропонуємо вам дізнатися про 1994 рік. За цей період криміногенна ситуація тільки погіршилася. Це питання розглядали на сесії Хмельницької обласної ради 23 грудня 1994 року. Журналіст vsim.ua переглянув матеріали засідання, які зберігаються у Державному архіві Хмельницької області. Пропонуємо дізнатися найцікавіше.

Общаки, замовні вбивства та кримінальні авторитети

Отож, 23 грудня у сесійній залі Будинку Рад виступав начальник управління МВС Паньков з приводу виконання державної програми боротьби зі злочинністю. Він розповів, що протягом 1994 року в області зареєстрували майже вісім тисяч «кримінальних проявів». Також зазначив, що кількість насильницьких злочинів зростає, при цьому посилюється їхня корислива спрямованість.

Відео дня

За словами Панькова, в області стаються вбивства із застосуванням вогнепальної зброї та вибухівки. За 11 місяців 1994 року скоєно 68 вбивств, 84 розбої, 263 пограбування та 3982 крадіжки.

— Злочинні угрупування вдосконалюють свою стратегію  і тактику, способи конспірації, ведуть щодо правоохоронних органів розвідку і контррозвідку, створюють «ОБШАК» для підкупу посадових осіб, допомоги кримінальним авторитетам, котрі звільняються з місць позбавлення волі або відбувають покарання, — розповів правоохоронець (тут і далі оригінальний правопис у цитатах збережено).

При цьому жертвами злочинів все частіше стають заможні люди те представники органів влади:

— Усе частіше жертвами насильницьких дій стають представники комерційних структур, бізнесмени, заможні громадяни, депутати, працівники правоохоронних органів, не обминули область і такі нові злочини, як заказні вбивства, рекет, поділ сфер впливу і територій між злочинними угрупованнями з міжрегіональними зв’язками. Виникли групи валютників, де розподілені ролі скупників, доставщиків, реалізаторів.

Як причини зростання злочинності Паньков назвав спад виробництва, зростання рівня інфляції та дефіциту, соціальну апатію значної частини населення та правовий нігілізм. Також зазначив, що молодь «затягнула трясина комерції, рекету, вимагання, спекуляції, проституції, наркоманії та пияцтва». За даними правоохоронці, підлітки скоюють десяту частину злочинів в області.

Ще однією проблемою в області на той час було пияцтво. Часто пияків ловили у громадських місцях, за кермом та на робочому місці. При цьому подеколи керівники підприємств не тільки не боролися з пияцтвом, а й сприяли цьому:

— Наприклад, 25 листопада ц.р. (цього року (1994) — прим. авт.) в с.Юрівка Білогірського району виявлено труп місцевого жителя, пенсіонера М.С.Гулюка причина смерті — отруєння алкоголем. Потерпілий напередодні приймав участь у святкуванні дня колгоспника, організованого правлінням селянської спілки «Мир».

Також Паньков згадав про проблему наркоманії, до якої залучаються серед інших мешканців і підлітки. Щодоби в області реєстрували 5-7 злочинів, пов’язаних з наркотиками. При цьому правоохоронець поскаржився, що вилучені наркотики просто знищують:

— Не вирішено питання переробки наркосировини, що вилучається у злочинців. За рішенням суду вона знищується, отже чималі кошти викидаються «на вітер», — сказав Паньков.

Як саме варто було б використовувати цю сировину, міліціонер не уточнив.

У часи СРСР приватної торгівлі не існувало, тому й не дивно, що у перші роки після його розпаду ця сфера була погано унормованою законодавчо. Внаслідок цього, на думку Панькова, комерція була виведена за межу дії законів. При цьому велика кількість грошей привабила злочинців, які виконували охоронні функції, займалися вимаганням та шантажем. А в багатьох випадках криміналітет очолював бізнес.

Понад половина новостворених комерційних структур займалися лише торгово-посередницькою діяльністю. Це, на думку, Панькова, посилювало дефіцит і сприяло спекуляції та хабарництву:

— Наприклад, голова фермерського господарства «Агро» Віньковецького району М.І.Кубаш більшу частину свого часу приділяв торгово-посередницьким операціям. З Барського цукрового заводу викрав 15 тонн меляси (побічний продукт виробництва цукру — прим. авт.), яку потім перероблено на спирт. З метою збуту цього спирту давав хабарі посадовим особам.

Набули поширення й фінансові махінації. Як приклад, окремі підприємства брали кредити та не віддавали їх або використовували отримані гроші не за призначенням, ухилялися від сплати податків, «перекачували» матеріали та сировини з державних підприємств та продавали їх за завищеними цінами.

— Не припиняються вкладання валютних коштів промисловими підприємствами за кордоном. Лише в м.Хмельницькому виробниче об’єднання «Термопластавтомат» вклало 3 мільйони 190 тис.доларів США, ВО «Катіон» — 185 тис.доларів США, ВО «Новатор» — 17 тис.доларів США в банки Росії, якими ті користуються вже понад два роки, — розповів Паньков.

Підсумовуючи результати роботи міліції, правоохоронець зазначив, що рівень розкриття злочинів на Хмельниччині складає 74,3%. Він є одним із найвищих в Україні. Протягом останніх трьох років, тобто 1992-1994, під час виконання службових обов’язків загинули 3 працівники міліції, а 57 отримали поранення.

Незаконний обіг зброї та крадений сир

Далі виступив прокурор Хмельницької області Вільканець. У своєму виступі він згадував про проблеми, яких раніше торкався начальник управління МВС, як от зростання злочинності, залучення до неї підлітків, подеколи бездіяльність органів місцевої влади.

Також він розповів, що часом правоохоронці безпідставно відкривають кримінальні справи:

— Мають місце випадки безпідставного порушення справ, що призводить до їх подального закриття. З числа закінчених в цьому році 28% справ закрито. А це значить, що 2 години кожного робочого дня слідчі органів внутрішніх справ працюють «на корзину» замість того, щоб використати їх з більшою користю. Адже в залишку на 01.12.94 у них залишалось незакінченими понад 1150 кримінальних справ, — сказав Вільканець.

Наступним виступив начальник управління Служби безпеки України по Хмельниччині Денищик. Серед іншого, він зупинився на злочинності серед представників органів влади:

— А взяти корумпований дует начальника Деражнянської податкової інспекції Онуфрана і комерсанта Крисенка. Перший видавав «липові» довідки про сплату мільйонних податків, а другий — з допомогою їх вивозив з України величезні матеріальні цінності. Корупція в чистому, так би мовити, вигляді. Розслідуємо кримінальну справу з подібними «вензелями», коли за межі України іншим злочинцем з Дунаєвець вивезено до 400 тонн цукру.

Перший супермаркет у Хмельницькому — «АБС». Зараз у цьому приміщення розміщений супермаркет «АТБ»

Згадав начальник і про незаконний обіг зброї, який набув тоді чималого розмаху:

— У злочинців вилучено 6 автоматів АК-74, 5 пістолетів, 66 гранат до гранатометів та 59 бойових, 2 реактивних снаряди до вертольоту системи НУРС, 53 тротилові шашки, 9 обрізів, понад 4 тисячі патронів.

Також він розповів про цікаву історію, яка трапилася на Теофіпольському сирзаводі. Наприкінці 1993 року Хмельницька митниця затримала 2,335 тонни контрабандного сиру «Буковинський». Правоохоронці з’ясували, що він виготовлений у Теофіполі. Відтак подали запит у тамтешні міліцію та прокуратуру. Але там відповіли, що про можливі крадіжки сиру нічого не знають.

— Та все ж таки в ході оперативно-розшукових заходів було встановлено, що систематичним вивозом продукції цього заводу за кордон займався громадянин «Б». Він, як вияснилось, вже давно за вбивство розшукується правоохоронними органами Росії, за довідкою однієї лікувальної установи області рахувався покійником, а в Теофіпольському райвідділі міліції значився в розшуку.

Таким чином, додав Денищик, злочинець відкрито жив у районі два роки та крав сир з місцевого заводу, а правоохоронці його не помічали.

Незаконна приватизація «Сілістри» та обмін молока на машини

Після доповідей правоохоронців почалося обговорення — виступали депутати обласної ради. Першим був говорив депутат Коханко. Серед іншого він звернув увагу на зменшення авторитету правоохоронних органів та відсутність правової грамотності серед населення.

— Особливо турбує майбутнє молоді. Кількість молодих людей, які не виробляють продукції, а займаються «мандрівками» до далекого та ближнього зарубіжжя і мають щомісяця доходи в доларах, марках, зростає з кожним днем. Такій молоді освіта не потрібна. Писати і читати не обов’язково, міг би лише говорити і натискати на кнопку калькулятора. Скільки буде 7х8, він підрахує, — сказав Коханко.

Далі він звернув увагу на ситуацію з хабарництвом, сказавши, що у доповідях цього не почув, хоча насправді правоохоронці у своїх виступах про це згадували.

— Не почув сьогодні я в доповідях нічого про хабарництво, а воно ввійшло в наше життя. Саме такими методами нині «вибивають» нині пальне, насіння запчастини. Звернімося до цифр. У 1990 році за хабарництво засуджено 120 чоловік, 1991 — 10, 1993 — 3, а в цьому році взагалі, мабуть, немає, та хіба хабарників стало менше? Всі знають, що це не так, і вартість хабаря обчислюється тепер машинами, доларами і т. п.

Наступним виступила депутат Підскоцька. Серед іншого вона згадала про валютників на речовому ринку:

— Неабияка проблема сьогодні — наші речові ринки. Адже ні для кого не секрет, що там вільно скуповується і продається валюта, ми знаємо валютників у лице, вони кожен день одні і ті ж, але заходи до них не вживаються. Все це бачать люди, і вже нема в них віри в те, що може щось змінитись в цьому питанні, — сказала обраниця.

Наступним виступив депутат Клюс з Хмельницького. Зокрема, він розповів про зловживання під час проведення бартерних операцій голови агрофірми «Україна». Керівником її був депутат Верховної Ради Семенчук. До цього були залучені, за словами Клюса, управління сільського господарства.

— За контрактом 45 тонн сухого молока мали бути обмінені на вантажні автомобілі «Вольво». Насправді відвантажено 150 тонн сухого молока, одержано автомобілі «Вольво», але легкові… Причому одна з них знаходиться в автопарку облвиконкому. Державу знову пограбовано, оскільки не заплачено ні мито, ні податок на добавлену вартість, — сказав Клюс.

Згадував депутат і про випадки, коли правоохоронці не реагували по повідомлення про злочини. Так, управління СБУ повідомили про збройний напад (у документі не зазначено, але, ймовірно, мається на увазі запланований) на голову Новоушицького осередку Народного руху України Мороха. За словами Клюса, через бездіяльність правоохоронців той був поранений та потрапив до лікарні.

— Аналогічна подія відбулася в с. Вівся Чемеровецького району. Заява депутата сільської ради, голови осередку Руху Верхоли С. відносно злочинного посягання на його життя передана в управління СБУ. Перша спроба здійснена 18.09.94., друга — 04.11.94. По заяві на ім’я прокурора, де були вказані очевидці, номер машини, одержано відповідь про непідтвердження фактів.

Голова обласного управління СБУ Денищик пізніше зазначив, що ця справа має побутовий характер.

Депутат Чекман, який на той час був також головою Хмельницької міської ради, згадав про приватизацію ресторану «Сілістра»:

— Від приватизації з початку року одержано близько 10 млрд. крб. /До речі обласна Рада багато втрачає через недостатню роботу в цьому напрямку/. Так, ми продали в цьому році майже за 7 млрд. крб. ресторан «Сілістра». В той же час комітет економіки продав 4 бази «Оптгалантереї» та «Спорттоварів» за 2,5 млрд. крб.

Пізніше голова управління СБУ Денищик сказав, що під час приватизації ресторани були порушені практично усі закони:

Частина документів сфальсифікована, окремі підготовлені з порушенням законодавства. Бачу в цьому безвідповідальність відділу приватизації Хмельницького міськвиконкому. Якщо говорити образно, то здійснення приватизації «Сілістри» відбулося на рівні класичних дій Остапа Бендера.

У 1990-х роках була поширеною практика видачі зарплати працівникам продукцією. У таких випадках люди були змушені продавати або обмінювати її на інші потрібні речі. Про це явище у своєму виступі згадав депутат Козарець.

— Працівникам заводу художньої кераміки заробітну плату видали керамічними рибами. Звичайно, цю рибу не з’їсиш. Тому дві молодих робітниці змушені продавати їх на ринку, за що і затримані працівниками міліції. Порушено кримінальну справу за незаконну торговельну діяльність. Таким чином держава створила умови, за яких правопорушення запрограмовано, — сказав депутат.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Українець

    Багато справ потребують перегляду.І злочинці мають сісти!

keyboard_arrow_up