Антиоксиданти перешкоджають старінню та рятують від раку

Антиоксиданти перешкоджають старінню та рятують від раку
Уже давно було помічено, що люди, які споживають продукти з достатньою кількістю певних вітамінів та мінералів, менше хворіють на рак, атеросклероз, діабет й довше зберігають молодість. У чому тут справа? Як виявилось, в антиоксидантах, що боряться з окисленням

Кожен із нас багато разів зустрічався із словом “антиоксиданти”, бачив його на упаковці з продуктами, чув по телебаченню. Але не кожен знає, що це таке. Добре це чи погано?
Як саме ці загадкові антиоксиданти впливають на наш організм та чи варто купувати продукти з їх вмістом, розповіла лікар-гастроентеролог Аліна Малацківська.
Нас руйнують вільні радикали
Щоб розібратися із впливом на наш організм антиоксидантів, потрібно дещо усвідомити. У нашому організмі все намагається окислитися, і це не дуже добре. А антиоксиданти — це ті речовини, які запобігають процесу окислення органічних сполук. Містяться вони у вітамінах, мікроелементах, амінокислотах. Антиоксиданти (антиокислювачі) борються з вільними радикалами. А що таке вільні радикали? Це аномальні молекули, які руйнують наш організм. Говорячи по-простому, вільні радикали діють на наш організм так само, як відкрите повітря на залізо, від якого воно іржавіє.
Пригадаємо хімію та фізику
Для того щоб спалювати поживні речовини і виробляти енергію, клітини нашого тіла використовують кисень. Молекули кисню з повітрям попадають у легені, а потім розносяться кров'ю по всьому організму. Зазвичай кисень складається з молекул, що мають по вісім пар електронів. Але час від часу з'являється така форма кисню, у якій є один неспарений електрон. І називається ця форма вільним радикалом.
Неспарений електрон притягує до себе електрон із сусідньої молекули, він може переходити з однієї молекули до іншої, при цьому вона видозмінюється. Вільні радикали хімічно активні і просто-таки атакують мембрани живих кліток, ушкоджуючи й іноді навіть вбиваючи самі клітини. Більше того, вони мають властивість відтворювати себе знову й знову.
На допомогу приходять антиоксиданти
Чи не єдиним порятунком для клітин є антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали. Більше того, ці унікальні речовини сприяють зниженню ризику виникнення багатьох захворювань. Наприклад, вони здатні врятувати від інфаркту та інсульту.
Після окислювання вільними радикалами поганий холестерин накопичується на стінках артерій. Результатом цього може бути атеросклероз, що призводить до порушення роботи серцево-судинної системи. А антиоксиданти перешкоджають цьому процесу.
Рятують ці речовини і від утворення пухлин, розвитку цукрового діабету ІІ типу, а також від старіння. Це справжні “еліксири молодості”. Тільки слід врахувати, що куріння, стресові ситуації та погана екологія зводять нанівець всі зусилля антиоксидантів. Тому якщо хочете продлити свою молодість, відмовтеся від шкідливих звичок та бережіть нервову систему.
Організм сам не впорається
Наші клітини виробляють антиоксиданти, але при підвищеному утворенні вільних радикалів їхньої потужності не вистачає. І тут можуть прийти на допомогу харчові антиоксиданти, що надходять до організму ззовні, з продуктами харчування. Найбільше їх у вітамінах, мінералах, компонентах рослинної та тваринної їжі.
А чи досить антиоксидантів у овочах і фруктах, що ми споживаємо? На жаль, далеко не завжди наша їжа багата ними. Неправильне зберігання, тривалий процес обробки, порушення технології вирощування призводять до зниження їх корисних властивостей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up